Ομιλίες σε Άρτα και Γιάννενα από τον Γιάννη Μανιάτη

Δύο ομιλίες με θέμα την ενεργειακή κρίση θα κάνει στην Ήπειρο ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης την επόμενη εβδομάδα.
Η πρώτη είναι στην Άρτα, την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στον Δημοτικό χώρο «Διώνη», με θέμα «Ενέργεια και Κλιματική Αλλαγή. Ανάγκες Περιορισμοί, Δυνατότητες» και διοργανώνεται από την Εταιρεία Ελληνικών Θεμάτων (ΕΤ.ΕΛ.ΘΕ.) σε συνεργασία με τον Δήμο Αρταίων.
Η δεύτερη οργανώνεται από τον Όμιλο Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων και έχει θέμα «Η ενεργειακή κρίση σε Ευρώπη και Ελλάδα: Τα λάθη, οι λύσεις, οι γεωπολιτικές προκλήσεις». Η ομιλία αυτή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής».

Ο Θουκυδίδης Μουτσόπουλος παρουσίασε την παράταξη «Αειφόρος Ήπειρος»
Στο κοινό σύστησε τη νέα περιφερειακή παράταξη «Αειφόρος Ήπειρος» στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν στελέχη της, ο Θουκυδίδης Μουτσόπουλος, επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος περιφερειάρχης, που παρουσίασε συνοπτικά τη γενικότερη φιλοσοφία της “Αειφόρος Ήπειρος”. Τονίστηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα είναι στενά ψηφοθηρική και ότι τα ιδρυτικά μέλη της παράταξης, αν και βαθιά πολιτικοποιημένα, κινούνται ανεξαρτήτως κομμάτων, σε ουσιαστικά αειφόρο λογική, και σε καμία περίπτωση νεοφιλελεύθερα «πράσινη».
Επίσης παρουσιάστηκε ο άξονας των αναπτυξιακών δράσεών της τη χρονιά που ακολουθεί ως τις εκλογές του 2023, με ειδική έμφαση, όπως τονίστηκε, σε θέματα Στρατηγικής, Διοίκησης, Ενέργειας, πρωτογενούς τομέα, ψηλής τεχνολογίας, πολιτικής προστασίας, κυκλικής οικονομίας, διαχείρισης υδάτινων πόρων, καθώς και στο τρίπτυχο τουρισμός – εξωστρέφεια – πολιτισμός.
Τέλος ανακοινώθηκε το χρονοδιάγραμμα των προεκλογικών δράσεων, και ειδικότερα της σταδιακής παρουσίασης του Περιφερειακού συνδυασμού, που θα εκκινήσει τις επόμενες εβδομάδες με την ανακοίνωση των 10 πρώτων προσώπων. Στη συνέχεια οι κ.κ. Μουτσόπουλος, Σουψανάς και Παπασπύρου απάντησαν διεξοδικά σε ερωτήσεις που έθεσαν οι δημοσιογράφοι.

Έργα ύψους 18 εκ. ευρώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πρέβεζας 
Πολλά συνεχιζόμενα αλλά και αρκετά νέα έργα περιλαμβάνονται στο σχέδιο Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Πρέβεζας για το 2023 το οποίο εγκρίθηκε από την αρμόδια Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου.
Το τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα, μελέτες , υπηρεσίες και προμήθειες που θα χρηματοδοτηθούν από την ΣΑΤΑ,τα ην ΣΑΤΑ σχολείων, την Πολιτική Προστασία , τα ιδία Έσοδα του Δήμου, τα συγχρηματοδούμενα αλλά και τα μη συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
Ο προϋπολογισμός των 94 έργων αγγίζει τα 18 εκ. ευρώ και σε αυτά περιλαμβάνονται παρεμβάσεις μεγάλων υποδομών, επισκευές σχολείων αλλά και έργα βελτίωσης της καθημερινότητας (διαμορφώσεις δρόμων, ασφαλτοστρώσεις κλπ.).
Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν η μελέτη διαχείρισης , ανάδειξης και αξιοποίησης περιαστικού δάσους Κυανής Ακτής, η ενεργειακή αναβάθμιση κλειστού Γυμναστηρίου του 1ου ΓΕΛ Πρέβεζας, η διαμόρφωση της τάφρου του Αγίου Ανδρέα, η βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων και η δημιουργία νέων και δεκάδες ακόμη παρεμβάσεις.

Και το ΤΕΕ Ηπείρου συζητά για το λιμάνι της Πρέβεζας 
Τη σύσταση ομάδας εργασίας με στόχο να κατατεθεί επίκαιρη πρόταση για την αναπτυξιακή λειτουργία του Λιμανιού της Πρέβεζας αποφασίστηκε στη διευρυμένη συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ που πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα.
Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση η διοικούσα επιτροπή σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία των μελών της Πρέβεζας αφού λάβει και εξετάσει όλα τα στοιχεία θα καταθέσει επικαιροποιημένη την πρόταση των θέσεων του ΤΕΕ για το λιμάνι όπως διαμορφώθηκαν το 2009 και το 2013, με δεδομένη την αναγκαιότητα αξιοποίησης του λιμανιού της Πρέβεζας, τη λειτουργία των τριών χρήσεων και τη σύνδεση του με τους μεγάλους οδικούς άξονες

Διευκρινήσεις για την επιβολή Κυρώσεων σε επιχειρήσεις Υγειονομικού Ενδιαφέροντος
Με αφορμή διάφορα ερωτήματα Υγειονομικών Υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων, αναφορικά με την εφαρμογή μέτρων συμμόρφωσης και το καθεστώς υποβολής κυρώσεων σε επιχειρήσεις Υγειονομικού ενδιαφέροντος και προκειμένου να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση του θέματος, Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε διευκρινήσεις όπου αναφέρει πως η άσκηση του Υγειονομικού ελέγχου διενεργείται από τους Υγειονομικούς Υπαλλήλους των ΠΕ της Χώρας σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις των ως άνω σχετ. (2, 4 & 6) Η άσκηση του Υγειονομικού ελέγχου διενεργείται υποχρεωτικά με τα προτυποποιημένα έντυπα ελέγχου της ως άνω σχετικής (7), τα οποία έχουν αποσταλεί για εφαρμογή είτε πρόκειται για τακτικούς έλεγχους ή και έλεγχους των όρων της γνωστοποίησης είτε για έκτακτους έλεγχους.
Οι υγειονομικοί επιθεωρητές που διενεργούν έλεγχο οφείλουν κατά την είσοδό τους στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος οφείλουν να επιδεικνύουν τα σχετικά διοικητικά νομιμοποιητικά έγγραφα (υπηρεσιακή ταυτότητα, εντολή ελέγχου, προτυποποιημένο φύλλο ελέγχου ). Σύμφωνα με την ανωτέρω (6) σχετική Υ.Δ, οι επιχειρήσεις Υγειονομικού ενδιαφέροντος κατατάσσονται ως προς την εκτίμηση επιπέδου κινδύνου σε τρείς κατηγορίες: Χαμηλού, Μεσαίου και Υψηλού κινδύνου.
Ο προγραμματισμός και η προτεραιοποίηση των ελέγχων (τακτικών & έκτακτων) από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες πρέπει να γίνεται αφού ληφθούν υπόψη: Ο βαθμός και το επίπεδο κινδύνου(εκτίμηση και κατηγοριοποίηση επιπέδων κινδύνου).

Ημερίδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ στα Γιάννενα
Το Υπουργείο Τουρισμού σας προσκαλεί στην Ημερίδα με θέμα «Ανάπτυξη και προώθηση Ιαματικού Τουρισμού στο πλαίσιο της πράξης Alternative Tourism – ALTTOUR» του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG IPA CBC ΕΛΛΑΔΑ – ΑΛΒΑΝΙΑ 2014-2020.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, στις 11:00-13:00, στο Κέντρο Προβολής Σπηλαίου Περάματος, στα Γιάννενα.