ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Να μην αποκλειστεί η ελληνική γλώσσα από την πλατφόρμα Amazon

Η πρόσφατη ανάδειξη του ζητήματος του αποκλεισμού της ελληνικής γλώσσας από τις δυνατότητες δημοσίευσης της πλατφόρμας Kindle Direct Publishing (KDP) της amazon.com⁠ προκαλεί εύλογη ανησυχία στην ακαδημαϊκή, πνευματική και εκπαιδευτική κοινότητα της Ελλάδας και της Ομογένειας.

Ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας, σε ανακοίνωσή του τονίζει: «θεωρούμε ότι το θέμα δεν αφορά μόνο την τεχνική λειτουργία μιας εμπορικής πλατφόρμας, αλλά συνδέεται άμεσα με την προστασία της γλωσσικής πολυμορφίας, την ισότιμη πρόσβαση στη γνώση και τη διατήρηση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ελληνική γλώσσα αποτελεί ένα μοναδικό πολιτιστικό αγαθό της ανθρωπότητας. Με ιστορία που εκτείνεται σε περισσότερες από τρεις χιλιετίες συνεχούς γραπτής παράδοσης, υπήρξε το όχημα μέσω του οποίου διαμορφώθηκαν θεμελιώδεις έννοιες της φιλοσοφίας, της δημοκρατίας, της επιστήμης, της ιατρικής, των μαθηματικών και της λογοτεχνίας.

Μέσα από τα έργα προσωπικοτήτων όπως ο Όμηρος, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Ιπποκράτης ο Αρχιμήδης κ.λ.π., η ελληνική γλώσσα συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του παγκόσμιου πνευματικού πολιτισμού.

Η σημασία της ελληνικής γλώσσας έχει αναγνωριστεί διεθνώς και από την UNESCO, η οποία έχει συμβάλει στην ανάδειξη της αξίας της ως φορέα πολιτισμού, ιστορικής μνήμης και παγκόσμιας πνευματικής κληρονομιάς.

Η γλωσσική πολυμορφία αποτελεί θεμελιώδη αρχή της UNESCO, καθώς κάθε γλώσσα μεταφέρει έναν μοναδικό τρόπο κατανόησης του κόσμου, ένα ιδιαίτερο πολιτισμικό αποτύπωμα και μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη γνώσης.

Ο αποκλεισμός της ελληνικής γλώσσας από το KDP στερεί από χιλιάδες συγγραφείς, ερευνητές, εκπαιδευτικούς και εκδότες τη δυνατότητα να διαδώσουν το έργο τους διεθνώς, ενώ παράλληλα μειώνει την πρόσβαση των αναγνωστών σε ελληνόγλωσσο περιεχόμενο.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η πλατφόρμα υποστηρίζει άλλες γλώσσες με πολύ μικρότερο αριθμό ομιλητών. Αυτό ενισχύει την αίσθηση ότι η απουσία της ελληνικής δεν μπορεί να αιτιολογηθεί επαρκώς ούτε από δημογραφικά ούτε από οικονομικά κριτήρια. Αντίθετα, δημιουργεί ένα κενό που έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς αρχές της της ισότητας των γλωσσών.

Η ελληνική διασπορά, που αριθμεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλες τις ηπείρους, διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη γλώσσα και τον πολιτισμό της.

Ο περιορισμός αυτής της δυνατότητας επηρεάζει όχι μόνο τους συγγραφείς αλλά και το σύνολο του παγκόσμιου ελληνισμού.
Ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας υποστηρίζει ότι η προστασία της γλωσσικής πολυμορφίας δεν αποτελεί αποκλειστικά ευθύνη των κρατών και των διεθνών οργανισμών.

Για τους λόγους αυτούς, ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας εκφράζει τη συμπαράστασή του στην πρωτοβουλία των πανεπιστημιακών, ακαδημαϊκών, συγγραφέων, εκπαιδευτικών και ερευνητών που ζητούν την επανεξέταση της πολιτικής της Amazon.

Η ελληνική γλώσσα δεν αποτελεί μόνο κληρονομιά του ελληνικού λαού. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής ιστορίας.
Η παρουσία της στις διεθνείς ψηφιακές πλατφόρμες δεν είναι ζήτημα προνομίου, αλλά ζήτημα πολιτιστικής δικαιοσύνης, ισότητας και σεβασμού προς την κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας».