Οριακές οι σχέσεις Τσιρογιάννη-Στύλιου με αφορμή το ΞΕΝΙΑ

Διαμετρικά αντίθετες οι απόψεις

Απάντηση από τις Υπηρεσίες του Δήμου στον Υφυπουργό

Μέσω τρίτων τα ερωτήματα και οι ενστάσεις του Δημάρχου

Σε οριακό σημείο φαίνεται πως βρίσκονται οι σχέσεις του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Στύλιου και του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη.
Αφορμή, η πρόσφατη επιστολή του Γιώργου Στύλιου προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων και τον Δήμαρχο, όπου προτείνονταν η αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ, με διαφορετικό τρόπο, από εκείνον που είχε αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, προ 7 περίπου χρόνια και το οποίο προβλέπονταν ο χώρος να γίνει χώρος πολιτισμού και μόνον.
Οι οριακές σχέσεις του Δημάρχου με τον Υφυπουργό, φαίνονται από τον τρόπο αντίδρασης του Χρ. Τσιρογιάννη, ο οποίος επέλεξε να απαντήσει στον Γιώργο Στύλιο, μέσω τρίτων και συγκεκριμένα μέσω των υπηρεσιών του Δήμου, οι οποίες θέτουν ερωτήματα και εκφράζουν απορίες σχετικά με την πρόταση του Γιώργου Στύλιου.
Τις απαντήσεις των υπηρεσιών ο Δήμαρχος Αρταίων κοινοποίησε προς τους Δημοτικούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων, χωρίς καμιά περαιτέρω ενημέρωση.
Να σημειωθεί πως από τις υπηρεσίες του Δήμου προτάσσονται πως θα χρειαστούν παραπάνω κονδύλια για την τροποποίηση των μελετών, αλλά και ερωτήματα εάν το ΚΑΣ, θα κάνει αποδεκτές τις προτεινόμενες τροποποιήσεις.

Επιστολή Τσιρογιάννη
Με τίτλο, «Απόψεις Υπηρεσιών Δήμου Αρταίων επί της πρότασης του κ. Στύλιου για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ» κοινοποιείται έγγραφο προς όλους του Δημοτικούς Συμβούλους, που υπογράφει ο Δήμαρχος Αρταίων και που αναφέρει τα εξής: «Σε συνέχεια της αρ. 7592/23-3-2023 επιστολής του κου. Στύλιου Γεωργίου, Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Βουλευτή Άρτας και της πρότασης που κατέθεσε για την «Αξιοποίηση του πολιτιστικού κτηρίου – παλαιού ξενοδοχείου Ξενία Άρτας, ως ένα πρότυπο και καινοτόμο κέντρο φιλοξενίας και πολιτισμού και αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του Κάστρου», σας αποστέλλουμε τις με αρ. πρωτ. 7592/28-3-2023 απόψεις της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και τις με αρ. πρωτ. 8101/29-3-2023 απόψεις της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Πληροφορικής & Περιβαλλοντικών Πολιτικών, για την ενημέρωσή σας σχετικά με το εν λόγω θέμα.
Οι τροποποιήσεις των μελετών που θα χρειαστούν για την πρόταση του κου. Στύλιου, σύμφωνα με τις απόψεις της Τεχνικής Υπηρεσίας και του Μελετητή, θα στοιχήσουν στο Δήμο περίπου 300.000 ευρώ και θα ολοκληρωθούν σε 2 χρόνια (δημοπράτηση, εκπόνηση, εγκρίσεις)».

Η άποψη της Δ/ΝΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Στο έγγραφο της Δ/ΝΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ του Δήμου Αρταίων, αφού αναφέρονται οι «σημαντικές Αποφάσεις και Εγκρίσεις» για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ, σημειώνονται και τα εξής:
«Με τα µέχρι σήµερα δεδοµένα αναφέρουµε ότι:
• Το έργο της Αξιοποίησης του Ξενία Άρτας είναι ενταγµένο ως καφέ-εστιατόριο και πολιτιστικό
πολυχώρο, µε εξασφαλισµένη χρηµατοδότηση 12 εκ, € από το ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ, σύµφωνα µε τις
αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισµού και του Δηµοτικού Συµβουλίου από το 2018 µέχρι το 2022,
• Η πρόσκληση στην οποία εντάχθηκε το έργο χρηματοδοτεί τη δηµιουργία νέων κοινωνικών και
πολιτιστικών εγκαταστάσεων. Το Ξενία Άρτας εντάχθηκε ως έργο πολιτιστικών χρήσεων.

• Το έργο έτυχε χρηµατοδότησης λόγω του ότι ήταν σε πλήρη ωριµότητα, δηλαδή υποβλήθηκε
τεχνικό δελτίο συνοδευόµενο από πλήρεις µελέτες, εγκριτικές αποφάσεις µελετών από τους
εµπλεκόµενους φορείς και δεσµεύσεις για τον τρόπο λειτουργίας του.
• Οι µελέτες και η λήψη των απαιτούµενων εγκρίσεων αποτέλεσε διαδικασία που ξεκίνησε στα
µέσα του 2018 -οπότε και δηµοπρατήθηκε η µελέτη του Ξενία- και ολοκληρώθηκε αρχές του 2023, δηλαδή σε 4,5 χρόνια. Το κόστος της µελέτης ανήλθε στις 500,000,00 € από πόρους του Δήµου (µετά τις εκπτώσεις και σύµφωνα µε τις νόµιµες αµοιβές).
• Αναµένεται τις επόµενες µέρες η προέγκριση δηµοπράτησης από τη Διαχειριστική Αρχή, εν
συνεχεία η δηµοπράτησή του έργου και εντός του 2023 η έναρξη εργασιών, λαµβάνοντας υπόψη και τις νοµικές δεσµεύσεις του Δήµου απέναντι στο πρόγραµµα. Το χρονοδιάγραµµα λοκλήρωσης των εργασιών του έργου είναι 24 µήνες.

Ερωτήματα
Η Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ του Δήμου Αρταίων, στο έγγραφο θέτει και ερωτήματα τα οποία είναι:
«Σχετικά µε την υποβαλλόµενη νέα πρόταση Αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ, εγείρονται τα παρακάτω ερωτήµατα,
-Ως προς την εξασφάλιση χρηµατοδότησης:
• Το Υπουργείο Πολιτισµού θα κάνει αποδεκτή, µε νέα Απόφασή του, την πρόταση για 20 χώρους
φιλοξενίας στο Ξενία, ανακαλώντας την αρ. 116087/79845/1734/562/16-3-2018 Απόφαση Υπουργού Πολιτισµού, έπειτα από την οµόφωνα θετική γνωµοδότηση (17-0) του ΚΑΣ;
• Οι χώροι φιλοξενίας, αποτελούν πολιτιστικές ή κοινωνικές εγκαταστάσεις, ώστε να είναι
επιλέξιµοι από το εν λόγω πρόγραµµα;
• Λαµβάνοντας υπόψη ότι για την εκπόνηση της μελέτης Ξενία απαιτήθηκαν 500.000,00 € πόροι
του Δήµου και 4,5 χρόνια για την ολοκλήρωσή της συµπεριλαµβανοµένου της λήψης όλων των
εγκρίσεων, πόσος είναι ο εκτιµώµενος απαιτούµενος χρόνος που λήφθηκε υπόψη στα πλαίσια της νέας πρότασης για την ολοκλήρωση της αναφερόµενης σε αυτή επικαιροποίησης της µελέτης; Πόσα χρήµατα θα χρειαστούν και πως θα εξασφαλιστούν οι νέες πιστώσεις που θα απαιτηθούν;

• Δύναται όλα τα ανωτέρω να γίνουν αποδεκτά από το ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ και να εξασφαλιστεί ότι δεν θα χαθεί η εξασφαλισµένη χρηµατοδότηση, για όσο χρόνο απαιτηθεί να ολοκληρωθούν οι νέες
μελέτες και αδειοδοτήσεις;
• Υπάρχουν έγγραφες εξασφαλίσεις για τα αναφερόµενα στην πρόταση τόσο από το Υπουργείο
Πολιτισµού όσο και από τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ;
-Ως προς τον τρόπο λειτουργίας του έργου,
λαµβάνοντας υπόψη ότι σύµφωνα µε τις επιταγές του ΕΣΠΑ κάθε συγχρηµατοδοτούµενο έργο θα πρέπει να λειτουργεί µε τον τρόπο που εντάχθηκε για 5 χρόνια από την ολοκλήρωσή του:
• Οι χώροι φιλοξενίας του Ξενία θα λειτoυργoύν ως ξενοδοχείο για τα πρώτα 5 χρόνια ή θα
διατίθενται δωρεάν;
• Σε περίπτωση που είναι δωρεάν ποιος εγγυάται ότι μετά τα 5 χρόνια μπορούν αυτοί οι χώροι
φιλοξενίας να λειτoυpγήσoυν ως ξενοδοχείο;
• Με την παροχή δωρεάν διαµονής για 5 έτη στα 20 δωµάτια, ο Δήµος θα συµβάλλει θετικά στην
επιχειρηµατικότητα ή θα θέσει εµπόδια στην ανάπτυξή της και στη λειτουργία υφιστάµενων µμονάδων καταλυμάτων;

Άποψη της Δ/ΝΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Στο δικό της υπηρεσιακό σημείωμα, η Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ του Δήμου Αρταίων αναφέρει:
«Ο κος Υφυπουργός με την παραπάνω σχετική επιστολή του, προτείνει την μετατροπή του ΞΕΝΙΑ σε ένα καινοτόμο κέντρο φιλοξενίας και πολιτισμού, τροποποιώντας τις χρήσεις ως κάτωθι:
• Προσθήκη 20 χώρων φιλοξενίας για τους συµµετέχοντες στις Πολιτιστικές εκδηλώσεις που
θα πραγµατοποιούνται σε αυτό.
• Αναδιάταξη / αναπροσαρµογή των πολιτιστικών χώρων που περιλαµβάνουν µια αίθουσα
πολλαπλών πολιτιστικών και άλλων χρήσεων.
• Διατήρηση του χώρου της καφετέριας εστιατορίου.
-Η προτεινόμενη πρόταση από τον κο. Υφυπουργό επιφέρει τροποποίηση του κτιριολογικού
προγράµµατος, η οποία θα πρέπει καταρχήν να ελεχθεί εάν τυγχάνει σχετικής εγκρίσεως από πλευράς χρήσεων από το ΚΑΣ του Υπουργείου Πολιτισµού, αφού βρισκόµαστε σε χαρακτηρισµένο αρχαιολογικό χώρο. Στη συνέχεια θα απαιτηθεί η τροποποίηση της αρχιτεκτονικής και της ηλεκτροµηχανολογικής µελέτης και πιθανόν της ήδη εκπονηθείσας στατικής μελέτης, αναλόγως των αλλαγών που θα προκύψουν από τις λοιπές µελέτες, αλλά και της νέας στάθµης επιτελεστικότητας που θα συµφωνηθεί ότι θα πρέπει να καλύπτει η νέα στατική μελέτη (σηµειωτέον ότι η εκπονηθείσα µελέτη στατικής επάρκειας- μετά από τους εργαστηριακούς ελέγχους των υλικών του φέροντος οργανισµού του υφιστάµενου κτίσµατος- υπέδειξε ότι απαιτείται µελέτη ενίσχυσης του κτιρίου).

-Οι παραπάνω τροποποιήσεις των µελετών θα πρέπει να τύχουν εκ νέου όλων των σχετικών
απαραίτητων εγκρίσεων (συµπεριλαµβανοµένου και του ΚΑΣ) προκειµένου να τροποποιηθεί και να εκδοθεί η νέα άδεια δόµησης. Εν συνεχεία θα εκπονηθεί η μελέτη εφαρµογής και θα συνταχθούν τα νέα τεύχη δηµοπράτησης, που θα σταλούν εκ νέου στη Διαχειριστική Αρχή για την τελική έγκριση δηµοπράτησης του έργου.
-Για τις παραπάνω τροποποιήσεις εννοείται ότι θα πρέπει να γίνει εκ νέου δηµοπράτηση της µελέτης µε το νέο προτεινόμενο κτιριολογικό πρόγραµµα, αφού τροποποιηθεί το πρόγραµµα εκτελεστέων έργων και ο προϋπολογισµός του Δήµου µας, συµπεριλαµβάνοντας την απαραίτητη πίστωση. Η πίστωση αυτή θα προκύψει από τον υπολογισµό της προεκτίµησης της αµοιβής των νέων µελετών, η οποία θα πρέπει να τύχει της έγκρισης του Τεχνικού Συµβουλίου της Περιφέρειας Ηπείρου, μιας και αφορά σε τροποποίηση µελέτης και προκύπτει ως ποσοστό της προεκτίµησης της αρχικής αµοιβής µελέτης.
Μετά από τα παραπάνω παρακαλούµε για τις εντολές σας.».