Ουραγός η Άρτα στα καταλύματα
Έγκριση του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής 2020 για την Ήπειρο
-1,99% στα Ξενοδοχεία, 2,99% στις κλίνες στο σύνολο της Ηπείρου
-Τι δείχνει η μελέτη διαχείρισης και ανάδειξης ΥΗΣ Πουρναρίου Ι, ΙΙ
Το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής 2020 της Περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε στη χθεσινή του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στο Υπουργείο Τουρισμού.
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε 44 εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για όλες τις εκθέσεις και εκδηλώσεις απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επαγγελματίες, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου.
Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος του πενταετούς σχεδίου που βρίσκεται σε εξέλιξη, με επίκεντρο την εξωστρέφεια και τη σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τα τοπικά προϊόντα, όπως αποτυπώνεται κυρίως στην παρουσία της περιφέρειας σε εκθέσεις εντός και εκτός συνόρων.
«Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία, κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Στράτος Ιωάννου, στην έναρξη της συζήτησης,
Όπως σημείωσε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Στράτος Ιωάννου είναι ενδεικτικός ο κατάλογος 44 εκθέσεων στις οποίες σχεδιάζει να πάει η Περιφέρεια Ηπείρου για να προβάλλει το τουριστικό προϊόν της μαζί με τα τοπικά προϊόντα της περιοχής. Πρόκειται για ενδεικτικές προτάσεις για εκθέσεις και αυτό σημαίνει πως δεν θα χρειαστεί να πάει η Περιφέρεια σε όλες, όπως εξήγησε ο κ. Ιωάννου, άρα απαιτείται να υπάρχει η γενική μόνο έγκριση του καταλόγου. Γι’ αυτό και δεν υπήρχε ούτε ενδεικτικός προϋπολογισμός στην εισήγηση.
Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης τόνισε τη σημασία των εκθέσεων για τις επιχειρήσεις προϊόντων αγροδιατροφής. Επεσήμανε μάλιστα πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για προϊόντα όπως το μέλι, τα τυριά, τα αιθέρια έλαια και άλλα, ενώ Περιφερειάρχης Ηπείρου τόνισε πως είναι επιλογή της Περιφέρειας να προβάλλει ταυτόχρονα το τουριστικό προϊόν της περιοχής μαζί με τα τοπικά προϊόντα και αναφέρθηκε σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που καταφέρνουν να προωθούν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.
Ερωτηθείς σχετικά, αναφορά έκανε και στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, σημείωσε πως
«Υπάρχει σημαντική αύξηση, γι’ αυτό έχει κάνει αίσθηση πανελλαδικά η πορεία του», σημείωσε, προσθέτοντας: «Τα ποσοστά είναι τέτοια που προκάλεσαν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα που τα έβγαλαν και βγήκαν από την Πολιτική Αεροπορία που προκάλεσαν τεράστια αίσθηση. Είναι τεράστια η διαφορά αλλά δε γίνεται θόρυβος, χωρίς να είναι τόσο μεγάλο το θέμα»… «Αν πουληθεί το αεροδρόμιο, να μην το πάρει η Fraport, γιατί θα παίζει μόνη της μπάλα» σημείωσε ακόμα αναφερόμενος στο ενδιαφέρον μιας Γερμανικής και μιας Νορβηγικής εταιρείας να έλθουν τώρα στα Γιάννενα.
Για την παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεόδωρος Κορωναίος έκανε κριτική του για την έλλειψη απολογισμού από τις προηγούμενες χρονιές και στον προγραμματισμό για τις επόμενες.
Ο Σπύρος Ριζόπουλος, επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» συμφώνησε με την εισήγηση, εκφράζοντας τη θετική του επί της αρχής στάση, σε κάθε πράξη εξωστρέφειας.
Ο Δημήτρης Δημητρίου, επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» ζήτησε ακόμα περισσότερη εξωστρέφεια και ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη που συγκατάνευσε βάζοντας στο πρόγραμμα εκθέσεων του 2020, προτάσεις του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για εκθέσεις της Αυστρίας και της Δανίας. Ως προς τα προϊόντα, ο κ. Δημητρίου, η Περιφέρεια Ηπείρου να μη γίνεται με τις εκθέσεις, μεταφορέας συγκεκριμένων επιχειρήσεων που εμπορεύονται προϊόντα.
Το πρόγραμμα ψήφισαν οι παρατάξεις «Κοινό των Ηπειρωτών», «Ορίζοντες Ηπείρου», «Ήπειρος Όλον» και «Ελληνική Αυγή».
Ουραγός η Άρτα
Για μια ακόμη χρονιά, η Άρτα λίγα έχει να ωφεληθεί από το πρόγραμμα αυτό Τουριστικής Προβολής. Και τούτο επειδή παραμένει ουραγός στο βασικό στοιχείο που στηρίζεται ο τουρισμός και είναι τα καταλύματα και οι κλίνες. Στο στοιχείο αυτό η Άρτα απέχει παρασάγγας από τις υπόλοιπες τρείς Π.Ε. προς τις οποίες κατευθύνεται κυρίως ο όγκος του τουρισμού στην Ήπειρο.
Όπως δείχνουν τα ευρήματα της μελέτης «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΩΝ ΥΗΣ ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ Ι, ΙΙ» που πραγματοποιήθηκε το 2014, και που βασίστηκε σε στοιχεία από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Ηπείρου 2012-2014, αλλά και του ΕΟΤ 2011, η Άρτα έχει μόλις 32 Ξενοδοχεία και ομοειδή καταλύματα από τα 1.619 συνολικά που υπάρχουν στην Ήπειρο. Σε ότι δε αφορά τα στοιχεία αυτά ελάχιστα ή και καθόλου δεν έχουν αλλάξει, αφού σχεδόν κανένα κατάλυμα δεν έχει δημιουργηθεί από εκείνη την περίοδο που λειτούργησε ο Αναπτυξιακός, ενώ είχε ξεκινήσει η περίοδος της οικονομικής κρίσης της χώρας μας.
Η υφιστάμενη τουριστική Ανάπτυξη
Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στη μελέτη, ο τουρισμός στην περιοχή μελέτης αλλά και στην ευρύτερη περιοχή δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος ως προς τα μεγέθη αλλά και την γενικότερη προτίμηση ως τουριστικού προορισμού παρά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαπιστώνονται.
Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο της μελέτης διερευνάται η υφιστάμενη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μελέτης καθώς επίσης και οι κύριες διαστάσεις αυτής. Ειδικότερα, μελετώνται τα ποιοτικά (ανθρωπογενείς- πολιτιστικοί και φυσικοί πόροι) και ποσοτικά χαρακτηριστικά (αριθμός τουριστικών κλινών- δωμάτια -μονάδες) της τουριστικής προσφοράς καθώς επίσης και τα χαρακτηριστικά της τουριστικής ζήτησης (αφίξεις- διανυκτερεύσεις) ως τους κύριους παράγοντες που διαμορφώνουν τη διάρθρωση της δραστηριότητας στο χώρο.
Η περιοχή μελέτης εντάσσεται σε μια ιδιαίτερα πολυπρόσωπη περιφέρεια λόγω των διαφορετικών γεωμορφολογικών και κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στο εσωτερικό της. Τα ενδογενή της χαρακτηριστικά της ποικίλουν από τις παραθαλάσσιες περιοχές των Π.Ε. της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας, τα αστικά κέντρα με έμφαση αυτό των Ιωαννίνων και την πεδινή και ορεινή ενδοχώρα της
που αυτά προσδιόρισαν σε μεγάλο βαθμό και την παραγωγή βάση των αντίστοιχων περιοχών και την οργάνωση του χώρου τους. Οι παραπάνω εναλλαγές του τοπίου εντός της ίδιας Περιφέρειας είχαν ως αποτέλεσμα και την αντίστοιχη ανάπτυξη διαφορετικών προτύπων τουρισμού. Ειδικότερα, στις παραθαλάσσιες περιοχές των Π.Ε. Πρέβεζας και Θεσπρωτίας επικρατεί το πρότυπο του μαζικού – παραθεριστικού τουρισμού διακοπών ενώ στις ορεινές περιοχές των υπολοίπων Π.Ε. και την περιοχή του Αμβρακικού κόλπου προωθείται το πρότυπο ανάπτυξης του ήπιου και εναλλακτικού τουρισμού με έμφαση σε μία ή περισσότερες μορφές του (π.χ. οικοτουρισμός, ορεινός τουρισμός, φυσιολατρικός κ.λπ.). Ακόμα, η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί σημαντικό προορισμό (εσωτερικό) για αστικό τουρισμό.
Η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας στην οποία ανήκει η μελετωμενη περιοχή, από τη μελέτη και αξιολόγηση τόσο ποιοτικών όσο και ποσοτικών δεδομένων παρουσιάζει σήμερα την μικρότερη σε μέγεθος τουριστική ανάπτυξη (συγκεντρώνει μόλις το 2,99% των κλινών της Περιφέρειας).
Η δυναμικότητα
Η δυναμικότητα των ξενοδοχειακών και ομοειδών καταλυμάτων και κάμπινγκ το 2011 στην Ήπειρο είχε την εξής εικόνα:
-Αριθμός καταλυμάτων Ήπειρος
Ξενοδοχεία και ομοειδή καταλύματα 1.605
Τουριστικά κάμπινγκ 14
Σύνολο 1.619
-Αριθμός καταλυμάτων Πρέβεζα
Ξενοδοχεία και ομοειδή καταλύματα 813
Τουριστικά κάμπινγκ 8
Σύνολο 821
-Αριθμός καταλυμάτων Ιωάννινα
Ξενοδοχεία και ομοειδή καταλύματα 416
Τουριστικά κάμπινγκ 1
Σύνολο 417
-Αριθμός καταλυμάτων Θεσπρωτία
Ξενοδοχεία και ομοειδή καταλύματα 344
Τουριστικά κάμπινγκ 5
Σύνολο 349
-Αριθμός καταλυμάτων Άρτα
Ξενοδοχεία και ομοειδή καταλύματα 32
Τουριστικά κάμπινγκ 0
Σύνολο 32
(Πηγή: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Ηπείρου 2012-2014, ΕΟΤ 2011)
Η μεγάλη απόσταση από τις άλλες τρείς ΠΕ της Ηπείρου που δείχνει πόσο μικρότερη σε μέγεθος είναι η τουριστική ανάπτυξη στην Άρτα φαίνεται από το γεγονός πως συγκεντρώνει μόλις το 2,99% των κλινών της Περιφέρειας, όταν η Θεσπρωτία κατέχει το 19,30%, τα Ιωάννινα το 28,5% και η Πρέβεζα το 50,01%.
Αντιστοίχως στα ξενοδοχεία και τα ομοειδή καταλύματα, η Άρτα διαθέτει μόλις το 1,99% της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ η Θεσπρωτία το 21,43%, τα Ιωάννινα το 25,92% και η Πρέβεζα το 50,65%.
Καταλύματα
Όπως σημειώνεται στη Μελέτη που αναφέραμε, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (στοιχεία Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας 2011) η πλειοψηφία των ξενοδοχειακών καταλυμάτων της Περιφερειακής Ενότητας εντοπίζεται, όπως ήταν προφανές, στο αστικό κέντρο της Άρτας σε ποσοστό που ξεπερνάει το 76% και ακολουθεί ο παραδοσιακός οικισμός Βουλγαρέλι του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων με ποσοστό 5,7%.
Αντίστοιχα και στην περιοχή μελέτης των Ταμιευτήρων ΥΗΣ Πουρναρίου Ι και ΙΙ διαπιστώνεται η σχεδόν απόλυτη συγκέντρωση της τουριστικής δραστηριότητας, με όρους προσφοράς και ζήτησης, στο αστικό κέντρο της Άρτας. Εξαίρεση αποτελεί ο οικισμός της Ροδαυγής στον οποίο έχουν αναπτυχθεί τρεις μονάδες τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων (2,8% της τουριστικής προσφοράς της περιοχής μελέτης). Μία ακόμα μονάδα επιπλωμένων δωματίων εντοπίζεται στον οικισμό Φτέρη. Όσον αφορά τα στοιχεία τουριστικής ζήτησης μέσα από τις καταγεγραμμένες αφίξεις και διανυκτερεύσεις στην περιοχή, αυτό που προκύπτει είναι η απόλυτη κυριαρχία της Άρτας.
Η περιοχή είναι ένας προορισμός που επιλέγεται σχεδόν αποκλειστικά από Έλληνες τουρίστες (ποσοστό 93%). Κατά μέσο όρο η διάρκεια παραμονής στην περιοχή δεν ξεπερνά τις δυο διανυκτερεύσεις.
Με όλα αυτά, φαίνεται πως η Άρτα, δύσκολα θα μπορέσει να συμβαδίσει με τις υπόλοιπες περιοχές της Ηπείρου όσο και να γίνεται προσπάθεια προβολής της περιοχής μας αφού δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες για να στηριχθεί μαζικός τουρισμός, είτε αυτός θα εδράζεται στον Θρησκευτικό Τουρισμό, είτε θα κατευθύνεται στον Τουρισμό για το φυσικό κάλλος.
Για να υπάρξει ανάπτυξη στην Άρτα, πρωταρχικά θα πρέπει οι τοπικοί παράγοντες να ζητήσουν να ενταχθεί σε ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα τουρισμού για να αυξηθούν καταλύματα και κλίνες, παράλληλα με την προβολή των πλεονεκτημάτων της περιοχής. Διαφορετικά, η τουριστική προβολή και τα ανάλογα κονδύλια, θα πέφτουν στο κενό και ο τουρισμός στην Άρτα θα παραμένει πρόγραμμα κενό οικονομικού περιεχομένου.
Οι εκθέσεις
To Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2020 που θα υποβληθεί προς έγκριση στο Υπουργείο Τουρισμού, στο οποίο οι εκθέσεις που περιλαμβάνονται είναι οι εξής:
1. Έκθεση VAKANTIEBEURS. στην Ουτρέχτη το διάστημα 15-19/1/2020 σε περίπτερο του Ε.Ο.Τ.
2. Έκθεση FERIENMESSE WIEN στη Βιέννη το διάστημα 16-19/1/2020
3. Έκθεση REISEN. στο Αμβούργο το διάστημα 5-9/2/2020 διοργάνωση: Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
4. Έκθεση B.I.T. στο Μιλάνο το διάστημα 9-11/2/2020
5. Έκθεση Ι.Μ.Τ.Μ. στο Τελαβίβ το διάστημα 11-12/2/2020 σε περίπτερο του Ε.Ο.Τ.
6. Έκθεση F.RE.E. στο Μόναχο το διάστημα 19-23/2/2020
7. Έκθεση TRT FAIR ROMEXPO I στο Βουκουρέστι το διάστημα 20-23/2/2020
8. Έκθεση FERIE FUR ALLE στο Χέρινγκ της Δανίας το διάστημα 23-24/2 2020 σε περίπτερο του Ε.Ο.Τ.
9. Έκθεση I.F.T. στο Βελιγράδι το διάστημα Φεβρουάριος 2020 σε περίπτερο του Ε.Ο.Τ.
10. Έκθεση Ι.Τ.Β. στο Βερολίνο το διάστημα 4-8/3/2020 σε περίπτερο του Ε.Ο.Τ.
11. Έκθεση Μ.Ι.Τ.Τ. στη Μόσχα το διάστημα 17-19/3/2020 σε περίπτερο του Ε.Ο.Τ.
12. Έκθεση Ταξίδι στην Κύπρο τον Απρίλιο 2020.
13. Έκθεση «Ταξίδι στον ελληνικό και λαϊκό πολιτισμό» το διάστημα 3-5 Απριλίου 2020 στο Σταδιο Ειρήνης και Φιλίας
14. 3ο Yachting festival- γιορτή Θαλάσσιου Τουρισμού, στον Άλιμο Αττικής τον Απρίλιο 2020.
15. Συμμετοχή στο 5o ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ 22η -24η Μαΐου 2020
16. Έκθεση Tour Natur στο Ντίσελντορφ το διάστημα 4-6/9/2020.
17. Έκθεση IFTM. Στο Παρίσι το διάστημα Οκτώβριος 2020 σε περίπτερο του Ε.Ο.Τ.
18. Έκθεση Θεματικού Τουρισμού (Εναλλακτικού Τουρισμού) Γαστρονομίας και Οίνου το διάστημα 23-25 Οκτωβρίου 2020
19. Έκθεση W.T.M. στο Λονδίνο το διάστημα 2-4/11/2020 σε περίπτερο του ΕΟΤ
20. Έκθεση Philoxenia στη Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο 2020.
21. Έκθεση I.T.S.TT.W. στη Βαρσοβία το διάστημα 26-28/11/2020 σε περίπτερο του ΕΟΤ
22. Έκθεση Grecka Panorama στη Βαρσοβία το διάστημα Δεκέμβριο 2020.
23. Έκθεση Athens International Tourism Expo στην Αθήνα το Δεκέμβριο 2020.
24. Έκθεση Πανηπειρωτική στα Ιωάννινα
25. Εκδηλώσεις στην Αθήνα.
26. Εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη.
27. Εκδήλωση στην Πάτρα.
28. Εκδήλωση στην Καβάλα
29. Εκδήλωση στο Ηράκλειο.
30. Εκδήλωση στα Τίρανα.
31. Εκδήλωση στα Σκόπια.
32. Εκδήλωση στη Σόφια.
33. Εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη.
34. Εκδήλωση στη Ρώμη.
35. Εκδήλωση στην Κίνα.
36. Εκδήλωση στη Σιγκαπούρη.
37. Εκδήλωση στο Τελ Αβίβ.
38. Εκδήλωση στη Βαρσοβία.
39. Συμμετοχή στην 4η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών στην Ξάνθη το διάστημα Φθινόπωρο 2020.
40. Διοργάνωση διάσχισης EPIRUS TRAIL 2020.
41. Φεστιβάλ στην Ολλανδία με την ΚΟΙΝΣΕΠ Ελλάδα Παντού στο Άμστερνταμ 31/10-2/11/2020
41. Greek Alternative Tourism & Gastronomy Workshop στην Κοπεγχάγη (Δανία •
01/04/2020)
42. Greek Alternative Tourism & Gastronomy Workshop στο Παρίσι (Γαλλία •
28/04/2020)
43. Greek Alternative Tourism & Gastronomy Workshop στη Βαρσοβία (Πολωνία
15/10/2020)
44. Greek Alternative Tourism & Gastronomy Workshop στις Βρυξέλες (Βέλγιο •
26/10/2020)
Για όλες τις εκθέσεις και εκδηλώσεις απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επαγγελματίες, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου.