«ΟΧΙ» στην ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ των απορριμμάτων από το οδικό δίκτυο

Το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου για τα σκουπίδια στο Οδικό Δίκτυο Ομόφωνο «ΟΧΙ» στην ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ
από τους Δήμους
Θα υποχρεωθούν στον καθαρισμό εκατοντάδων χιλιομέτρων
Προσφυγές και για το τέλος ταφής απορριμμάτων

Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου
Μικροί Δήμοι θα υποχρεωθούν στον καθαρισμό εκατοντάδων χιλιομέτρων

 

Το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου στην προχθεσινή του συνεδρίαση τάχθηκε ομόφωνα κατά της ανάληψης της αρμοδιότητας αποκομιδής των απορριμμάτων από το οδικό δίκτυο. Πρόκειται σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΔ κ. Ντακαλέτση, για οδικό δίκτυο μήκους 3.600 χιλιομέτρων που βάσει του νόμου 5056/2023, καλούνται από 1/1/2024 να καθαρίζουν οι Δήμοι.
Ο νόμος προβλέπει την μεταβίβαση του εξοπλισμού, τον οποίο θεωρητικά διαθέτουν σήμερα οι Περιφέρειες, εφόσον αυτές ασκούσαν ως τώρα την αρμοδιότητα και την συνέχιση των ενεργών συμβάσεων για τη συγκεκριμένη υπηρεσία και τέλος, υπάρχει η πρόβλεψη του νόμου για την κατανομή μεχρι του 2% των εσόδων των Περιφερειών από τους ΚΑΠ, για την άσκηση της αρμοδιότητας.
Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση, φαίνεται να αναλογεί ένα ποσό της τάξεως των 430 ευρώ ανά χιλιόμετρο για τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα, ωστόσο ο κ. Ντακαλέτσης τόνισε πως η εφαρμογή του νόμου θα επιφέρει ένα τεράστιο αλαλούμ, μιας και άλλος φορέας θα συντηρεί, άλλος θα αποχιονίζει και άλλος θα κάνει την αποκομμιδή των απορριμμάτων στους δρόμους. Για μικρούς Δήμους της Ηπείρου, η ανάληψη αυτής της αρμοδιότητας θα σημάνει την υποχρέωση καθαρισμού εκατοντάδων χιλιομέτρων οδικού δικτύου.

Προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη

Απόφαση δικαστικής συνδρομής προς τους Δήμους της Ηπείρου που είναι διατεθειμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά της Υπουργικής Απόφασης για την πληρωμή του λεγόμενου τέλους ταφής απορριμμάτων, μέσω της παρακράτησης από τους Δήμους μέρους των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, έλαβε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου.
Παράλληλα, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. το μεσημέρι της Πέμπτης, ελήφθη ομόφωνα η απόφαση για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ως μοναδικό μέσο αντίδρασης στους χειρισμούς του αρμόδιου Υπουργείου.

Σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κ. Χρήστου Ντακαλέτση, πρόκειται για ένα επιπλέον «χαράτσι» σε βάρος των Δήμων, για το οποίο δεν υπάρχει απάντηση εφόσον ούτε το μηχανισμό, ούτε τις υποδομές αλλά ούτε και τη δυνατότητα διαθέτουν οι Δήμοι για να αποφύγουν το συγκεκριμένο κόστος.
Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου δεν είναι ακόμα σαφές ότι έχει έννομο συμφέρον για να προσφύγει δικαστικά και ως εκ τούτου, προτάθηκε να στηριχθούν οι Δήμοι ως προς τούτο. Ο κ. Ντακαλέτσης επισήμανε και την προφανή αδικία και άνιση μεταχείριση σε βάρος των ορεινών Δήμων, αφού για τους νησιωτικούς Δήμους με πληθυσμό ως 1.000 κατοίκους, προβλέπεται η απαλλαγή τους από το τέλος ταφής. Αυτό δε συμβαίνει με τους μικρούς Δήμους της ηπειρωτικής χώρας.