Ούτε κορονοενίσχυση Ούτε συμψηφισμός!
Την «πάτησαν» οι αγρότες με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή
Κατάφωρη η αδικία-ζητείται αποκατάσταση
ΓΣΕΒΕΕ: Να ανασταλεί η πληρωμή της Επιστρεπτέας από τις μικρές επιχειρήσεις
Ένα μεγάλο σοκ δοκίμασαν οι αγρότες όταν είδαν τη βεβαίωση του ποσού που θα πρέπει να επιστρέψουν στην εφορία λόγω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Αφού η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτόματο συμψηφισμό (ΦΕΚ στις 13/5/2021) με την επιστρεπτέα προκαταβολή (αν είχαν εισπράξει) οι δικαιούχοι κορονοενίσχυσης πιστώθηκαν λιγότερα χρήματα από όσα περίμεναν.σ
Όμως κι ενώ πίστεψαν πως τελικά θα υπάρξει αφαίρεση του ποσού που τους παρακρατήθηκε από το ποσό που πρέπει να επιστρέψουν, είδαν πως κάτι τέτοιο δεν έγινε και πλέον βρίσκονται σε απόγνωση.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Χαλάτης, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών, «πριν ανακοινωθούν τα ποσά που θα πρέπει να επιστρέψουμε για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή αφαίρεσαν με συμψηφισμό την κορονοενίσχυση 40 ευρώ ανά στρέμμα στους παραγωγούς Κονσερβολιάς και ελιάς Χαλκιδικής. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα κάποιοι παραγωγοί να εισπράξουν μικρά ποσά κορονοενίσχυσης ή και καθόλου ενίσχυση. Τώρα έρχονται τα ποσά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και θα πρέπει να αποφασίσουμε μέχρι 29 Ιουλίου τον τρόπο πληρωμής (μετρητοίς ή σε δόσεις). Όλοι περίμεναν ότι το ποσό που τους αφαιρέθηκε από την κορονοενίσχυση θα είχε αφαιρεθεί από το ποσό που θα επιστραφεί για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Αυτό όμως δεν γίνεται και είναι άδικο».
Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Δήμος, παραγωγός εσπεριδοειδών από την Άρτα, «πήραμε Επιστρεπτέα 2.000 ευρώ και θα έπρεπε να επιστρέψω 1.000 ευρώ. Ανακοινώθηκε η κορονοενίσχυση στις Κλημεντίνες 70 ευρώ το στρέμμα και έπρεπε να πάρω 700 ευρώ. Δεν πήρα ούτε ένα ευρώ ενίσχυση. Προχθές μου ανακοινώθηκε το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και βγαίνει ότι θα πληρώσω 1.000 ευρώ. Αν ήταν μικρότερο θα μπορούσε να το πληρώσω μετρητοίς και θα είχα και την έκπτωση. Αυτό είναι άδικο γιατί ούτε κορονοενίσχυση πήρα ούτε μου αφαιρέθηκε το ποσό της επιστροφής».
Επίσης στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Κώττας, παραγωγός πατάτας και πυρηνόκαρπων από την Μέση της Ημαθίας, δήλωσε πως «πήρα την Επιστρεπτέα και θα έπρεπε να πληρώσω επιστροφή 2.000 ευρώ. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε η πληρωμή κορονοενίσχυσης στην καλοκαιρινή πατάτα. Ήταν 205 ευρώ το στρέμμα και θα έπρεπε να μου καταβάλλουν 1.900 ευρώ. Δεν πήρα καθόλου ενίσχυση και όταν επικοινώνησα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ μου είπαν ότι δεν ήξεραν τον λόγο που δεν πήρα τα χρήματά μου. Τώρα μου ανακοινώθηκε ότι θα πρέπει να επιστρέψω 2.000 ευρώ Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Δηλαδή ούτε ενίσχυση για πανδημία πήρα και πρέπει να επιστρέψω όλο το ποσό της Επιστρεπτέας που μου αναλογεί. Επίσης δεν μπορώ να πληρώσω εφάπαξ αυτό το ποσό γιατί είναι μεγάλο και χάνω και την έκπτωση. Τρία στα τρία χαμένοι οι αγρότες».
ΓΣΕΒΕΕ: Να ανασταλεί η πληρωμή της Επιστρεπτέας
Την ανάγκη της αναστολής της αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αλλά και αίτημα για την μετατροπή τους σε επιχορηγήσεις με στόχο την ενίσχυση και στήριξη των επιχειρήσεων διατυπώνει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).
Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον επιχειρηματικό κόσμο η έναρξη της αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών ισοδυναμεί με το τελειωτικό χτύπημα για τις επιχειρήσεις που ακόμα δεν έχουν καταφέρει να βγουν από την μακρά περίοδο της οικονομικής και της πανδημικής κρίσης των τελευταίων ετών. Μάλιστα στην παρούσα συγκυρία οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν και την ενεργειακή κρίση και το ράλι των ανατιμήσεων που κάνουν ακόμα δυσκολότερο το οικονομικό περιβάλλον και κάνουν ακόμα και βιωσιμότητα τους αμφίβολη.
Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος με επιστολή προς τους αρμοδίους υπουργούς Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, ζητά την άμεση επίλυση του προβλήματος που ταλανίζει χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις.
Όπως αναφέρει στην επιστολή της προς της ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η ΓΣΕΒΕΕ « γνωρίζετε ότι τα τελευταία χρόνια διανύουμε μία μακρά περίοδο διαδοχικών κρίσεων, που έχουν αφήσει βαθιά το αποτύπωμα τους στην οικονομία, την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Στην παρούσα συγκυρία ο συνδυασμός της ενεργειακής κρίσης, των συνεχόμενων ανατιμήσεων και της εκ νέου έξαρσης της πανδημίας covid-19 δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας, ιδιαίτερα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που διαχρονικά σε περιόδους κρίσεων πληρώνουν δυσανάλογο τίμημα. Η καλή τουριστική περίοδος που διανύουμε δεν αποτελεί για τις επιχειρήσεις εγγύηση βιωσιμότητας, ιδιαίτερα όταν οι μέχρι τώρα ενδείξεις προδιαγράφουν έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα. Με βάση τα παραπάνω, η πρόσφατη ανακοίνωση ότι άμεσα ξεκινά και θα ολοκληρωθεί κατά τις προσεχείς ημέρες η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τις επιστρεπτέες προκαταβολές, που όπως είναι επόμενο δημιουργεί την υποχρέωση επιστροφής μέρος αυτών, έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις και απογοήτευση στον επιχειρηματικό κόσμο».
Τρεις στις 10 υπερχρεωμένες
Παράλληλα, υπενθυμίζετε από την ΓΣΕΒΕΕ ότι με βάση την τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, τρεις (3) στις δέκα(10) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι ήδη υπερχρεωμένες. Ως εκ τούτου, η προσθήκη ακόμα μιας υποχρέωσης είναι αυτονόητο ότι δημιουργεί ένα επιπρόσθετο εμπόδιο στην προσπάθεια που καταβάλλει ένας μεγάλος αριθμός ΜΜΕ να επιβιώσει.
«Θεωρούμε ότι η σχετική απόφαση που ενεργοποιεί την διαδικασία αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών θα πρέπει να παγώσει. Άλλωστε οι ενισχύσεις αυτές χορηγήθηκαν για να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις υπό την προσδοκία όμως ότι η ελληνική οικονομία θα επέστρεφε στην κανονικότητα. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξαντληθεί η δυνατότητα που μας παρέχει το προσωρινό πλαίσιο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μετατραπούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές σε επιχορηγήσεις (άρθρο 23Β του προσωρινού πλαισίου για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19). Αυτό θα αποτελέσει μια πολύ σημαντική ανακούφιση για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της πανδημίας και είναι και εκείνες που αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα βιωσιμότητας», καταλήγει στην επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ.