Ο απερχόμενος Δήμαρχος Αρταίων εγκαταλείπει την δική του πρόταση. ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ Στο ΞΕΝΙΑ!!!

Στον αέρα η μελέτη μετατροπής του σε Κέντρο Πολιτισμού
Ο Χρ. Τσιρογιάννης δεν υπογράφει την σύμβαση των 11,8 εκατ.

 

Η μελέτη αξιοποίησης του Ξενία Άρτας ως Κέντρο Πολιτισμού, μια μελέτη που έφτασε το έργο στο ποσό των 11,8 εκατομμυρίων ευρώ, από προχθές βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Πρόκειται για ένα έργο που δίχασε την κοινωνία της Άρτας και που βρέθηκε να είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Παρόλες όμως τις διακηρύξεις και τις διαβεβαιώσεις πως το έργο αυτό θα προχωρήσει, η απερχόμενη Δημοτική Αρχή δεν είχε προχωρήσει στην υπογραφή των αναγκαίων συμβάσεων ώστε να διασφαλιστεί έτσι η συνέχιση της χρηματοδότησης από το νέο ΕΣΠΑ.

Οι εκλογές του Οκτωβρίου που ανέδειξαν Δήμαρχο Αρταίων τον Χριστόφορο Σιαφάκα, φαίνεται πως επέδρασαν αρνητικά στον απερχόμενο Δήμαρχο που με τη στάση του εξέπληξε τους παραβρισκόμενους στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας.

Ο απερχόμενος δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, επεφύλασσε έκπληξη σε φίλους και αντιπάλους, καθώς δήλωσε πως δεν προτίθεται να υπογράψει την σύμβαση του έργου ως το τέλος του έτους, ενός έργου που ο ίδιος διαβεβαίωνε πως θα προχωρήσει, αιτιολογώντας την απόφασή του επειδή ο νέος Δήμαρχος υποστήριζε την μετατροπή του σε ξενοδοχείο.

Όπως είπε στην δήλωσή του ο Χρήστος Τσιρογιάννης «επειδή το Ξενία αποτέλεσε μήλον της έριδος προεκλογικά εμείς το δημοπρατήσαμε για Κέντρο Πολιτισμού και ο κ. Σιαφάκας έλεγε ότι θέλει να το κάνει ξενοδοχείο. Από την στιγμή που ο λαός μίλησε και υπάρχει η λαϊκή ετυμηγορία και η νέα δημοτική αρχή εγώ δεν νομιμοποιούμε να υπογράψω καμία σύμβαση με τον εργολάβο για το Ξενία… Σεβόμενος την λαϊκή ετυμηγορία δίνω το δικαίωμα στη νέα δημοτική αρχή να αποφασίσει τι θα κάνει.. Αν δεν γίνει ξενοδοχείο θα κρίνει ο λαός της Άρτας ποιος έλεγε αλήθεια και ποιος ψέματα..»
Ακολούθησαν αντιδράσεις με δημοτικούς συμβούλους των άλλων παρατάξεων, να επισημαίνουν τους κινδύνους να απενταχθεί το έργο όμως ο Χρήστος Τσιρογιάννης δήλωνε ανένδοτος στην απόφασή του.

Η ιστορία
Η υπόθεση με το πολύπαθο ΞΕΝΙΑ, ξεκίνησε από την δεκαετία του 1990, όταν ο τότε Δήμαρχος Αρταίων Κώστας Βάγιας το διεκδικούσε για τον Δήμο και όσο ήταν Δήμαρχος δεν επέτρεψε καμία άλλη λύση.
Ο Π. Οικονομίδης στη δική του θητεία, δεν έκανε κάποιες ενέργειες, ο επόμενος Δήμαρχος, Γιάννης Παπαλέξης επέτυχε με την βοήθεια του τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παύλου Στασινού να παραχωρηθεί στον Δήμο, αλλά η ιδέα να μετατραπεί σε ξενοδοχείο υπονομεύθηκε από αντιδράσεις της τοπικής Αριστεράς.

Ο επόμενος Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης, που παρότι εκλέχθηκε με την ιδέα λειτουργίας του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείου, άλλαξε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2018 και προχώρησε σε μελέτες για την μετατροπή του ως Κέντρου Πολιτισμού.
Σήμερα, παρότι ο ίδιος διαβεβαίωνε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αποδεικνύεται πως δεν έλεγε αλήθεια και το ΞΕΝΙΑ κινδυνεύει να μείνει όπως ήταν από το 1990, εάν δεν υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση και διορθώσει την κατάσταση.