Ο βουλευτής Χρήστος Γκόκας, για τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με τη συνάδελφό του Βουλευτή, κα Χαρά Κεφαλίδου, κατέθεσαν ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τις αλλαγές που επιβάλει η Κυβέρνηση για τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 (ΚΔΒΜ 1), με τις οποίες οδηγούνται σε κλείσιμο.
Συγκεκριμένα τονίζουν ότι από τον Ιούνιο του 2021, με αντίστοιχη ερώτησή τους, έχουν εκφράσει, στην κα Υπουργό την ανησυχία τους για το κλείσιμο των περισσότερων ΚΔΒΜ1, καθώς κατά την εφαρμογή του Ν. 4763/2020, για την «Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση», θα αναγκαστούν να κλείσουν, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις νέες προϋποθέσεις, όσον αφορά στο χώρο και στο εκπαιδευτικό προσωπικό πλήρους απασχόλησης.
Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι και η Πανελλήνια Ένωση Κέντρων Μάθησης (ΠΕΚΕΜ) με πολλές επιστολές και υπομνήματα διαμαρτύρονται έντονα για το νέο νόμο, καθώς τα ΚΔΒΜ1 είναι μικρές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις που ίσχυαν για τα ΚΔΒΜ2.

Επίσης υπογραμμίζουν ότι ο Ν. 4763/2020, ψηφίστηκε στις 20/12/2020, η σχετική εγκύκλιος υπογράφηκε στις 04/11/2021 με προθεσμία εφαρμογής του Νόμου την 30/11/2021, η οποία παρατάθηκε έως τις 31/03/2022, με αποτέλεσμα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και εν μέσω της υγειονομικής κρίσης με τις γνωστές επιπτώσεις που είχαν και έχουν και αυτές οι επιχειρήσεις, η Κυβέρνηση ζητά την καθολική αλλαγή στη λειτουργία τους οδηγώντας τους με μαθηματική ακρίβεια στη διακοπή λειτουργίας.

Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν την αρμόδια Υπουργό εάν θα προβεί σε ενέργειες που θα επιτρέπουν τη συνέχιση λειτουργίας της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων ΚΔΒΜ1, που δραστηριοποιούνται μέχρι σήμερα στον χώρο της παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών και δεν θα ανακληθούν οι άδειες που ελήφθησαν πριν τον ν. 4723 και έχουν ισχύ για δέκα έτη. Επιπλέον ζητούν να ενημερωθούν εάν είναι στις προθέσεις της κας Υπουργού να διευκολύνει τις επιχειρήσεις με αναστολή ισχύος της τωρινής υποχρέωσης των ΚΔΒΜ1 για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να έχουν ανακάμψει οικονομικά και να δύνανται να ανταποκριθούν στις προβλέψεις του νέου νόμου. Τέλος ρωτούν για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για το ολιγοπώλιο που θα δημιουργηθεί στο χώρο των παροχών δια βίου μάθησης, με τη μεγάλη μείωση του ανταγωνισμού στην παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών, κάτι που θα αυξήσει δραστικά το κόστος των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, επιβαρύνοντας σε μεγάλο βαθμό και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που χρειάζονται αυτές τις υπηρεσίες για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού τους.