Ο Βουλευτής Χρήστος Γκόκας, για την Ανάπτυξη Εμπορευματικού Κέντρου Θριάσιου Πεδίου

Ο Βουλευτής, κ. Χρήστος Γκόκας, στην Ομιλία του, στην Ολομέλεια της Βουλής, ως Ειδικός Αγορητής του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που αφορά στην Τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης για την Ανάπτυξη Εμπορευματικού Κέντρου Θριάσιου Πεδίου, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής είναι υπέρ της αξιοποίησής του, καθώς αποτελεί εθνικό στρατηγικό στόχο να καθιερωθεί η Ελλάδα σαν ο σημαντικότερος διαμετακομιστικός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα διασυνδέεται με όλα τα εθνικά και διευρωπαϊκά δίκτυα, λιμάνια, αεροδρόμια, οδικούς άξονες, σιδηροδρομικό δίκτυο, ώστε να διαθέτει η χώρα μας το σημαντικότερο Logistic Park στα Βαλκάνια.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των επενδύσεων, των μεγάλων αναπτυξιακών έργων, και τα μεγαλύτερα έργα υποδομής φέρουν της σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ. Όμως δεν πρέπει, στο όνομα της Ανάπτυξης να ισοπεδώνονται βασικές αρχές του υγιούς ανταγωνισμού, των ίσων ευκαιριών και της διαφάνειας.
Επί πλέον σημείωσε ότι τέτοιες Συμβάσεις θα πρέπει να εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον, αλλά συγχρόνως, να εξυπηρετούν, παράλληλα, τόσο το δημόσιο όσο και το κοινωνικό συμφέρον, αλλά και τη διαφάνεια.
Και υπογράμμισε ότι και το 2018 το ΠΑΣΟΚ είχε αναδείξει και τεκμηριώσει, ότι η Σύμβαση αυτή για το Θριάσιο, που υπεγράφη τότε και τροποποιείται με το Νομοσχέδιο αυτό, είναι σκανδαλώδης και η θέση αυτή, δικαιώθηκε, αφού αυτή η σύμβαση δεν εγκρίθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (D G Comp).
Αναφερόμενος προσωπικά στον αρμόδιο Υπουργό, κ. Κ. Καραμανλή χαρακτηριστικά τόνισε : «…Κύριε Υπουργέ, δεν στηρίξατε τότε μια σύμβαση, με διαφοροποιημένους όρους από αυτούς της Προκήρυξης. Σήμερα έχει αποκατασταθεί αυτό; Και αν όχι, όπως και εμείς πιστεύουμε, τότε γιατί δεν το αποκαταστήσατε; Και ποιά είναι η δική σας σημερινή εκτίμηση για αυτή την επένδυση; Γιατί τότε μιλούσατε για 250 εκατ. Ευρώ; Τί γίνεται με τη μεταφορά έργων από τη δεύτερη στην πρώτη περίοδο με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου; Ή με τις πρόσθετες κατασκευές που επίσης είχατε καταγγείλει;

Τότε μιλούσατε για διάρκεια 30 χρόνια, τώρα συμβιβάζεστε και εσείς με τα 60 χρόνια, μέσα από παράλληλη προβλεπόμενη διαδικασία. Μιλήσατε για επενδύσεις που υπηρετούν τους πολλούς και περιχαρακώνουν τα οφέλη των λίγων. Σήμερα τί άλλαξε; Ελάχιστα έως τίποτα…»
Επιπρόσθετα άσκησε κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που ως Κυβέρνηση έφερε τη σκανδαλώδη αυτή Σύμβαση στη Βουλή το 2018, και χαρακτηριστικά αναρωτήθηκε:
«Δεν σας προβληματίζει η ικανοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και στη Σύμβαση του 2018 και με τη σημερινή; Γιατί δεν γίνεται να είστε και οι δύο ικανοποιημένοι. Ή άλλαξε ουσιαστικά η συμφωνία, και τότε προς τι η ικανοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ; Ή δεν άλλαξε ουσιαστικά, οπότε η Κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη. Εμείς λέμε ότι δικαιωθήκαμε για τις τότε θέσεις μας. Εσείς μπορείτε; Αυτό που καταγγέλλατε ως σκάνδαλο το καλύπτετε σήμερα μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ, εξυπηρετώντας τα ίδια συμφέροντα. Όπως έγινε και με το Υπερταμείο και το Ελληνικό στην εναλλαγή των ρόλων σας ως Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση.»