Ο Βουλευτής Χρήστος Γκόκας, για τις αναξιοποίητες Ενεργειακές Κοινότητες των Δήμων

Ο Βουλευτής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κατέθεσαν Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών, σχετικά με τις αναξιοποίητες Ενεργειακές Κοινότητες των Δήμων και τις μεγάλες καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ της Χώρας στην υλοποίησή τους.
Ειδικότερα επισημαίνουν ότι με αφορμή παρεμβάσεις Δημάρχων στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο, αναδείχθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στην προσπάθειά τους να κατασκευάσουν μία Ενεργειακή Κοινότητα με σκοπό να μειώσουν ή και να απαλλάξουν τους πολίτες από το ενεργειακό κόστος, ιδιαίτερα σε ακριτικές περιοχές.

Χαρακτηριστικά, δε, αναφέρουν την περίπτωση της Ενεργειακής Κοινότητας του Άργους Ορεστικού στην Καστοριά, η οποία ιδρύθηκε το 2019, πήρε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και Βεβαίωση Παραγωγού από τη ΡΑΕ στις 29-4-2021, και σύμφωνα με τις Δηλώσεις του Δημάρχου, μετά την κατασκευή ενός μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού, όταν απευθύνθηκαν στο ΔΕΔΔΗΕ για να συνδεθεί η μονάδα στο δίκτυο, πήραν την απάντηση ότι το δίκτυο είναι κορεσμένο και έχουν προτεραιότητα άλλοι ιδιώτες. Το ίδιο συνέβη και με τις απαντήσεις από τον ΑΔΜΗΕ για άλλα έργα ΑΠΕ.
Το κορεσμένο δίκτυο, όπως πολλές φορές έχει επισημάνει ο κ. Γκόκας, έχει ως συνέπεια τον αποκλεισμό της περιοχής της Άρτας από έργα ΑΠΕ επί μια δεκαετία.
Επίσης τονίζουν ότι με τις επικρατούσες συνθήκες οι Ενεργειακές Κοινότητες των Δήμων δεν μπορούν νε εξελιχθούν και να εκπληρώσουν τους στόχους για την κατασκευή έργων ΑΠΕ, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, στις οποίες απαλλάσσονται οι Ενεργειακές Κοινότητες από διαγωνιστικές διαδικασίες.
Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς, Εάν ισχύουν τα όσα ανέφερε ο Δήμαρχος για την Ενεργειακή Κοινότητα Άργους Ορεστικού, αλλά και για άλλους Δήμους, και εάν ναι σε ποιες ενέργειες προέβησαν, Εάν είναι στις προθέσεις τους να στηρίξουν ουσιαστικά τις Ενεργειακές Κοινότητες των Ο.Τ.Α. της χώρας και με Ποια άλλα μέτρα θα ενισχύσουν το θεσμό αυτό, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος των Δήμων, αλλά και των ευάλωτων νοικοκυριών.