Ο Βουλευτής Χρήστος Γκόκας κατέθεσε αναφορά για την επιστολή του Επιμελητηρίου Άρτας

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας κατέθεσε αναφορά προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την αδυναμία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στις αλλεπάλληλες αυξήσεις των τιμολογίων ενέργειας, με αφορμή την επιστολή του Επιμελητηρίου Άρτας.
Ειδικότερα ο κ. Γκόκας επισημαίνει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πάνω από μία δεκαετία ταλανίζονται από διάφορες κρίσεις (οικονομική, υγειονομική και ενεργειακή), τις όποιες καλούνται να αντιμετωπίσουν με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, για να παραμείνουν βιώσιμες.
Ωστόσο τονίζει ότι ο αγροτικός κόσμος της Άρτας βάλλεται έμμεσα, για ακόμα μια φορά, καθώς επιχειρήσεις που συνδέονται με τον αγροτικό τομέα και δραστηριοποιούνται αυτή την περίοδο, όπως συσκευαστήρια φρούτων, ψυκτικοί θάλαμοι αποθήκευσης φρούτων, ελαιοτριβεία και επιχειρήσεις μεταποίησης, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις μεγάλες αυξήσεις σε πρώτες ύλες, καύσιμα και ιδιαίτερα στα υπέρογκα ποσά για το κόστος ενέργειας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις αυτές, που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή, να μη δίνουν τιμές στους παραγωγούς και να παρατείνουν την αγωνία και την ανησυχία τους για τα προϊόντα τους και το εισόδημά τους.
Υπογραμμίζει δε, ότι η τοπική οικονομία της Άρτας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παραγωγή και την εξαγωγή των αγροτικών προϊόντων της περιοχής, όπως ακτινίδιο, ελιά, ελαιόλαδο και εσπεριδοειδή. Το ενδεχόμενο να μην δοθούν άμεσα από την πολιτεία ουσιαστικά μέτρα στήριξης, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα θα είναι καταστροφικό και για τους αγρότες, καθώς θα μείνουν χωρίς εισόδημα για μια ακόμα χρονιά, με τα προϊόντα να κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετα ή να πουληθούν σε χαμηλές τιμές.
Επίσης σημειώνει ότι τα μέτρα στήριξης που δόθηκαν στα αρτοποιεία και στην βιομηχανία και βιοτεχνία άρτου για την επιδότηση του ρεύματος, είναι ανάγκη να επεκταθούν και για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.
Τέλος, ο κ. Γκόκας καλεί τους κ.κ. Υπουργούς να εξετάσουν αυτό το σοβαρό ζήτημα και να λάβουν άμεσα μέτρα, καθώς επίσης και να ενημερωθεί για τις ενέργειές τους.