Για ένα μέλλον με δικαιοσύνη

Του Βασίλη Τσίρκα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε να διαμορφώσει ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό οικονομικό μοντέλο από το οποίο θα επωφελούταν η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Τα επίσημα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ αποκαλύπτουν μία εικόνα απογοήτευσης και ανασφάλειας για την κοινωνία.
Η χώρας μας είναι στην πρώτη θέση στον πίνακα της ακρίβειας στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη, με τον πληθωρισμό να καλπάζει με 12%, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι πολίτες δεν τα βγάζουν πέρα, με την πλειοψηφία των νοικοκυριών να ξοδεύει το 80% του εισοδήματος σε ενοίκιο και τρόφιμα και το 71% των εργαζομένων να έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής.

Η σημερινή σκληρή οικονομική πραγματικότητα είναι σε ένα βαθμό αποτέλεσμα της διεθνούς οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, κυρίως, όμως, είναι προϊόν των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως στην Ισπανία και την Πορτογαλία για παράδειγμα, οι κυβερνήσεις των Πέδρο Σάντσεθ και Αντόνιο Κόστα προχώρησαν σε στοχευμένα μέτρα στήριξης εργαζόμενων, νεολαίας, ανέργων και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας για να τονώσουν την οικονομία, το εισόδημα και την κατανάλωση. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να πάρει στοχευμένα μέτρα για την ανακούφιση των πολλών, επιτείνει το πρόβλημα της ακρίβειας και συνεχίζει να επιδοτεί την αισχροκέρδεια, αδιαφορώντας για την κοινωνική κρίση που απειλεί την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρεπή διαβίωση.
Η εικόνα της χώρας σε όλα τα επίπεδα δεν γεννά αισιοδοξία και είναι βέβαιο ότι ο τόπος χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έρχεται να δώσει απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Είμαστε πιο έτοιμοι και πιο αποφασισμένοι να φέρουμε τις απαραίτητες αλλαγές και να προωθήσουμε εκείνες τις πολιτικές που είναι απαραίτητες για να στηριχθεί η κοινωνία και να ξεφύγουμε από την οικονομική, κοινωνική και θεσμική κρίση.

Το χάος που αφήνει πίσω της η «κυβέρνηση των αρίστων» είναι μεγάλο, με τη ΝΔ να αποτελεί πλέον παράγοντα πολιτικής αστάθειας. Γι’ αυτό ακριβώς επιδιώκει κατά καιρούς να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να «σωθεί» στο ενδεχόμενο των επαναληπτικών εκλογών. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε αυτό το ζήτημα είναι κρυστάλλινη, καθώς από την πρώτη στιγμή ζητάμε την εφαρμογή της απλής αναλογικής, ενός δημοκρατικού εκλογικού συστήματος που ενισχύει τις συμμαχίες και αντανακλά και τις αντίστοιχες ζυμώσεις του προοδευτικού πολιτικού γίγνεσθαι και σε άλλα κράτη της ΕΕ.
Επιδίωξή μας είναι η δημιουργία μιας πλατιάς, προοδευτικής συμμαχίας που θα στηρίξει την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας και πλειοψηφίας που θα εκφράζει τα σύγχρονα κοινωνικά αιτήματα και θα δίνει απαντήσεις στη συντηρητική οπισθοδρόμηση, την alt-right και την ακροδεξιά που ομνύουν στις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού.
Το πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και πλήρως κοστολογημένο. Συντονίζεται με τα αιτήματα και τα οράματα της νεολαίας, των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, όλων όσων θέλουν και ονειρεύονται ένα διαφορετικό μέλλον.

Σε αυτό το σκηνικό απογοήτευσης που κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία, λόγω των καταστροφικών πολιτικών Μητσοτάκη, καλούμαστε να πείσουμε ξανά, να δώσουμε όραμα, προοπτική και ορίζοντα. Να ανατρέψουμε τη λογική του «όλοι ίδιοι είναι». Να κάνουμε σαφές με το πρόγραμμά μας ότι τα πράγματα μπορούνε να πάνε αλλιώς. Να συνδεθούμε με όσους επιδιώκουμε να εκπροσωπήσουμε. Να πείσουμε ότι είμαστε η εναλλακτική στον θεσμικό κατήφορο, στην οικονομική κρίση, στο καθεστώς Μητσοτάκη.
Με παρακαταθήκη τη διακυβέρνησή μας και τις σημαντικές πολιτικές και κοινωνικές νίκες που πετύχαμε, από την έξοδο από τα μνημόνια μέχρι τη ρύθμιση του χρέους, την ενίσχυση της πολυμερούς διπλωματίας, τη σταθερότητα και ασφάλεια στα Βαλκάνια, τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αλλά και με αναγνώριση των λαθών μας και όσων δεν καταφέραμε να πετύχουμε, διεκδικούμε για την κοινωνία ένα καλύτερο αύριο. Μία σύγχρονη Ελλάδα με δικαιοσύνη παντού, στην οικονομία, στην κοινωνία, το κράτος.
Μια προοδευτική συμπαράταξη κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα οικοδομηθεί σε κοινά πεδία σύγκλισης, όπως το νέο παραγωγικό υπόδειγμα, η καταπολέμηση ανισοτήτων, η προοδευτική μεταρρύθμιση του κράτους, η ενδυνάμωση της δημοκρατίας, η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, η οικονομική και πολιτιστική αναγέννηση της κοινωνίας, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.