Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια

Η διέξοδος στους διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ

Τις βασικές παραμέτρους του νομοσχεδίου που θα καταθέσει η κυβέρνηση, παρουσίασε πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας τη συζήτηση για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο πρωθυπουργός όχι μόνο ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία για τους βουλευτές της ΝΔ που δεν θα ψηφίσουν «ναι» στο νομοσχέδιο, αλλά τους προέτρεψε να απέχουν από την ψηφοφορία που θα γίνει στη Βουλή. Με αυτή την προτροπή ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να μην εμφανιστεί κομμένη στα δύο η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, με την καταψήφιση από μεγάλο αριθμό βουλευτών μιας μεταρρύθμισης που ο ίδιος στηρίζει έντονα, και επίσης να διευκολυνθεί η απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να γίνει νόμος του κράτους.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται κατ’ αρχήν υπέρ της ψήφισης, ωστόσο εκτιμάται ότι θα υπάρχουν διαρροές και από αυτά τα κόμματα ή μπορεί να επιχειρήσουν να παγιδεύσουν την κυβερνητική πλειοψηφία τροποποιώντας με κάποια αφορμή τη στάση τους.

Όπως σχολιάζεται από κυβερνητικά στελέχη, η αποχή θα λειτουργήσει και ως «ελαφρυντικό» της στάσης των βουλευτών που δεν θα συνταχθούν με την κυβερνητική πρωτοβουλία.
Για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου προκρίνεται να υπάρχει ζήτημα πειθαρχίας, ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε στη συνέντευξή του να το αναδείξει με ήπιο τόνο, ενδεικτικό της τακτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει. «Όταν κάποιος είναι υπουργός, υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μια συλλογική απόφαση που παίρνει το υπουργικό συμβούλιο», είπε, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στις συνέπειες που θα υπάρξουν για τους διαφωνούντες. Επίσης, οι υφυπουργοί δεν είναι μέλη του υπουργικού συμβουλίου και με τη διατύπωση που χρησιμοποίησε παραμένουν σε μια «γκρίζα ζώνη», καθώς δεν ξεκαθάρισε αν θα υπάρξει η ίδια αντιμετώπιση με τους υπουργούς ή θα είναι πιο διαλλακτικός. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική «τη μη δυνατότητα, του δικού μας νομοσχεδίου, για κάποιον μόνο άνδρα να μπορέσει να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για να κάνει παιδί». «Η έννοια, δηλαδή, γυναικών οι οποίες μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σφοδρή επίθεση απο ΠΑΣΟΚ
Εν τω μεταξύ, σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ κατά του πρωθυπουργού, με αφορμή τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον Νίκο Ανδρουλάκη και τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη όταν η κυβέρνηση καταθέσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
«Μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό των υποκλοπών, της υποβάθμισης των θεσμών, των παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη και της μεταμεσονύκτιας άλωσης των ανεξάρτητων αρχών, δεν δεχόμαστε», τονίζει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να «μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, όταν μιλά για εργαλειοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
«Θέλουμε να του θυμίσουμε, γιατί δεν είμαστε όλοι Λωτοφάγοι, ότι το σύμφωνο συμβίωσης το είχαν ψηφίσει όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ μόλις 19 από τους 75 της Νέας Δημοκρατίας», σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη. Και υπογραμμίζει πως «ο κ. πρωθυπουργός βουτηγμένος στην αλαζονεία ευτέλισε σήμερα την απλή λογική». «Πόσο θεσμική συμπεριφορά είναι άραγε η προτροπή σε αποχή, και ενώ διστάζει να επιβάλλει κομματική πειθαρχία ακόμα και στους υπουργούς του, να το ζητά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης;», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «πολύ απλά, τους παροτρύνει να μην εμφανιστούν στη Βουλή εκείνη την ημέρα, γιατί κάποιοι άλλοι θα κάνουν… τα ρεπό τους»!

ΚΚΕ: αντιδραστική ατζέντα
Την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μίλησε, μεταξύ άλλων, για τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών και την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησής του για το γάμο και την τεκνοθεσία, σχολιάζει το ΚΚΕ.
Ο Μητσοτάκης ούτε είναι, ούτε μπορεί να παριστάνει τον υπερασπιστή της προόδου και των δικαιωμάτων δηλώνει το ΚΚΕ που κάνει λόγο για «συστηματική προσπάθεια του κυρίου Μητσοτάκη να εμφανίζει την αντιδραστική του ατζέντα σε όλα τα ζητήματα με δήθεν ‘εκσυγχρονιστικό – προοδευτικό – νεωτεριστικό’ μανδύα».
Ο Περισσός κάνει λόγο για «συστηματική προσπάθεια του κυρίου Μητσοτάκη να εμφανίζει την αντιδραστική του ατζέντα σε όλα τα ζητήματα με δήθεν ‘εκσυγχρονιστικό – προοδευτικό – νεωτεριστικό’ μανδύα», η οποία, όπως υποστηρίζει, «καταρρέει μπροστά στην αμείλικτη πραγματικότητα της φτώχειας, της ανασφάλειας, της επίθεσης στην υγεία και την παιδεία, της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, της ισοπέδωσης όλων των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας». «Απ’ αυτή την άποψη, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του ούτε είναι ούτε μπορούν να παριστάνουν τους υπερασπιστές της προόδου και των λαϊκών δικαιωμάτων», υπογραμμίζει το ΚΚΕ.