Ο Νότης Μηταράκης για τις νέες κλειστές δομές στην Ηπειρωτική Ελλάδα

Δεν υπάρχει συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες-Πολύ λίγοι θέλουν να υποδείξουν έναν χώρο

Τσιρογιάννης: αν οι αποφάσεις ληφθούν ερήμην της αυτοδιοίκησης θα είμαι απέναντί σας

Βαβέτση: αν κριθεί ότι στον Δήμο υπάρχει χώρος κατάλληλος για δεν θα αρνηθώ την ευθύνη

Μίγδος: στον Δήμο μου, δεν υπάρχει κατάλληλη δομή για πρόσφυγες

Παρότι η επίσκεψη Μηταράκη Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, στην Ήπειρο και τη συνάντηση με τους Δημάρχους της Ηπείρου, δεν κατέληξε ούτε σε συμφωνίες, ούτε καν σε ανακοινώσεις, ο Υπουργός με συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, ανακοινώνει πως για τις νέες κλειστές δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα που προβλέπει ο νόμος ότι έχουν επιλεγεί οι χώροι και πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν τα έργα.

Κι ενώ στη συνεδρίαση και τη συνάντηση με τους Δημάρχους της Ηπείρου ο κ. Μηταράκης δεν «άνοιξε» τα χαρτιά του, στο ΒΗΜΑ δηλώνει πως «υπήρξαν διάφορα σχόλια τοπικών κοινωνιών και βάσει αυτών καταλήξαμε σε μια τελική επιλογή χώρων, χωρίς να υπονοώ ότι υπάρχει συμφωνία, γιατί δυστυχώς πολύ λίγοι θέλουν να βγουν μπροστά και να υποδείξουν έναν χώρο».
Δηλαδή ο κ. Μηταράκης, δηλώνει πως οι αποφάσεις για τους χώρους θα παρθούν ερήμην των τοπικών κοινωνιών, που ειδικά στην Άρτα, με συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, ζητούν ενημέρωση πρίν από οποιαδήποτε απόφαση. «Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε δύσκολες αποφάσεις που μας βαρύνουν όλους. Εμάς, την περιφέρεια, τους δήμους», δηλώνει στο ΒΗΜΑ ο κ. Μηταράκης.

Τι προανήγγειλε ο Νότης Μηταράκης 
Τη δημιουργία Διεύθυνσης Επιστροφών, «η οποία θα αναλάβει όλο το διαδικαστικό κομμάτι» των επιστροφών μεταναστών, προανήγγειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μηταράκης, η σύσταση της Διεύθυνσης θα περιλαμβάνεται στο οργανόγραμμα του υπουργείου που θα βγει μέσα στον Φεβρουάριο. Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, τον Ιανουάριο επέστρεψαν 84 άτομα σε επτά αποστολές, πέντε αναγκαστικές και δύο εθελούσιες. Επίσης, το υπουργείο παρακολουθεί συστηματικά τις υποθέσεις που εκδικάζονται στα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ στόχος της ηγεσίας του είναι, επιπλέον, «να ανοίξουμε σε ευρωπαϊκό πλαίσιο κοινές επιστροφές στο Αφγανιστάν», όπως παρατήρησε ο κ. Μηταράκης και διευκρίνισε ότι «στο Αφγανιστάν υπάρχουν περιοχές που δεν δικαιολογούν συνθήκες ασύλου».

Παράλληλα, το υπουργείο έχει καταλήξει στους χώρους, όπου θα δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα, ωστόσο ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες «γιατί δυστυχώς πολύ λίγοι θέλουν να βγουν μπροστά και να υποδείξουν έναν χώρο». Σχετικά με το νέο νόμο για το άσυλο, ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «μέχρι στιγμής εφαρμόζονται οι προθεσμίες σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό», ενώ για τα πλωτά φράγματα εξήγησε ότι «θα τα εφαρμόσουμε πιλοτικά» και «αν δεν έχουν θετική επίπτωση στη μείωση των ροών, θα είναι μια προσπάθεια που δεν θα αποδώσει. Αλλά όταν έχεις μια κρίση, προς θεού είναι λάθος να μην προσπαθείς».

Άκουσε αλλά δεν μίλησε
Πάντως ο κ. Μηταράκης στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ήπειρο και στην ανοικτή συνάντηση με τους Δημάρχους, που είχε το μεσημέρι της Παρασκευής με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, στα Ιωάννινα, μίλησε γενικόλογα, ζήτησε τη στήριξη των δήμων της Ηπείρου στο ζήτημα της διαχείρισης της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης.
Η επίσκεψη του υπουργού στα Γιάννενα ξεκίνησε από την περιφέρεια Ηπείρου, όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, ενώ στη συνέχει τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης στα γραφεία της Ένωσης.

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι όπου μπορούν οι δήμοι να βοηθήσουν, να παίξουν ρόλο, να διαχειριστούν κονδύλια, αυτό θα είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα και πως υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος με άξονες, μεταξύ άλλων, την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, την επίσπευση διαδικασίας ασύλου και τις επιστροφές.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα ΠΕΔ Ηπείρου για τη συνάντηση, αναγνώρισε ότι υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε κάθε περιοχή, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτό να βρεθούν λύσεις. «Δεν ήρθα ούτε να ανακοινώσω ούτε να επιβάλλω. Ήρθα να σας ακούσω»: Αυτό είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης στους δημάρχους που παραβρέθηκαν όλοι μαζί στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου. Κι όντως η μόνη ανακοίνωση που έκανε, αφορά την τοποθέτηση διοικητών στις δομές φιλοξενίας προσφύγων το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του typos-i.gr,ο κ. Μηταράκης, εμφανίστηκε διαλλακτικός και επιχείρησε να καλλιεργήσει ένα κλίμα συναπόφασης με την τοπική αυτοδιοίκηση για ό,τι πρόκειται να γίνει, στην προσπάθειά του προφανώς να συμμαζέψει όλα όσα έγιναν (ή δεν έγιναν) τους προηγούμενους μήνες. «Όλοι είμαστε μέλη της εκτελεστικής εξουσίας. Ούτε οι Δήμοι θα επιβάλλουν ούτε εμείς θα επιβάλλουμε. Μαζί θα το συζητήσουμε» τόνισε, καθησυχάζοντας όσους δημάρχους φοβούνται ότι θα παρθούν αποφάσεις χωρίς αυτούς.
Το αίτημα της συναπόφασης ήταν εξάλλου καίριο για τους δημάρχους. Και όλοι το έθεσαν, με τον δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη να απευθύνει και μια ευγενική προειδοποίηση ότι «σε καμία περίπτωση, ό,τι κι αν γίνει, δεν πρέπει να γίνει ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Πρώτος εγώ θα είμαι απέναντί σας».
Ο κ. Μηταράκης μπορεί να μην επιβεβαίωσε (ή να μην διέψευσε) τις διαρροές περί κλειστών κέντρων προσφύγων στην Ήπειρο, ξεκαθάρισε όμως η αρχή της αναλογικότητας είναι σημαντική. «Πρέπει να υπάρχει αναλογικότητα σε επίπεδο Δήμων. Δεν μπορεί ένας Δήμος να σηκώνει όλο το βάρος» τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι «οι μικρότερες δομές είναι καλύτερα διαχειρίσιμες αλλά δεν μπορεί να γεμίσει όλη η χώρα με δομές», εκτιμώντας ότι τα πράγματα θα λειτουργήσουν καλύτερα με την «αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής και με τη διεθνοποίηση του προβλήματος για τη μετεγκατάσταση όσων έχουν πάρει άσυλο». Για το ποσοστό 1% προσφύγων επί του συνολικού ποσοστού του πληθυσμού, το οποίο ζητούν οι δήμαρχοι, δεν έκανε καμία μα καμία αναφορά.

Η αναλογικότητα
Στη μιας ώρα περίπου ανοιχτή σύσκεψη με τους δημάρχους, ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε ότι σε κάθε δομή που λειτουργεί ή θα λειτουργήσει, θα οριστεί, εντός του μήνα, διοικητής από το υπουργείο Μετανάστευσης, ενώ οι δήμοι θα μπορούν να έχουν πιο ενεργό ρόλο. Ακούγοντας και το σύνολο των αυτοδιοικητικών που τόνισαν, πάνω απ’ όλα, την ανάγκη έγκαιρης ενημέρωσης των δήμων για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ο κ. Μηταράκης έστειλε το μήνυμα ότι «όλοι είμαστε από την ίδια πλευρά», εκφράζοντας τη βούληση να υπάρχει συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα η εφημ. Ηπειρωτικός Αγών, ο κ. Μηταράκης ευχαρίστησε τους δημάρχους για το πνεύμα συνεργασίας που επιδεικνύουν για την αντιμετώπιση της εθνικής κρίσης, τονίζοντας πως η συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες εντάσσεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. «Αντιλαμβάνομαι ότι κάθε περιοχή έχει ιδιαιτερότητες, όλοι οι δήμοι έχουν ιδιαιτερότητες», σημείωσε, απαντώντας εμμέσως σε εκείνους που επικαλέστηκαν ιδιαίτερες συνθήκες προκειμένου να αποφύγουν τη δημιουργία δομών στα όριά τους.
«Αλλά η λογική του “συμφωνώ, αλλά να πάνε δίπλα”, δε μας τιμά. Τo έχω δει να συμβαίνει, ακόμη και μέσα στον ίδιο δήμο. Συμφωνώ και εγώ με την αναλογικότητα σε επίπεδο δήμων και στη δημιουργία μικρότερων δομών. Στόχος μας όμως δεν είναι να γεμίσουμε την Ελλάδα με δομές. Χαίρομαι γιατί στις δομές εδώ υπάρχουν μεν προβλήματα, αλλά όχι γενικευμένα. Υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα και πρέπει να τα λύσουμε. Φαίνεται πως η Ήπειρος έχει τους ανθρώπους, την τεχνογνωσία, την ικανότητα να λύσει αποτελεσματικά ένα πρόβλημα που μας ήρθε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης.

Σε δύσκολη θέση
Πάντως όλα τα δημοσιεύματα κυρίως των Γιαννιώτικων ΜΜΕ, επισημαίνουν πως οι Δήμαρχοι της Άρτας βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αφού ο Νομός Άρτας είναι ο μοναδικός νομός της Ηπείρου, που δεν φιλοξένησε μέχρι στιγμής επίσημα καμία δομή, κανέναν πρόσφυγα- μετανάστη. Αν και οι αυτοδιοικητικοί της Άρτας χρησιμοποιούν το επιχείρημα, ότι στην περιοχή ζουν περίπου τρεις χιλιάδες μετανάστες –κάτι ανάλογο χρησιμοποιούν και οι παράγοντες στην Ηλεία- όμως ο αριθμός δεν μπορεί να διασταυρωθεί με κανένα στοιχεία, πλην της βεβαιότητας πως στην Άρτα πράγματι υπάρχει απασχόληση σε αγροτικές εργασίες μεγάλου αριθμού οικονομικών μεταναστών.
Κατά τη συζήτηση με τον Υπουργό, οι τρείς δήμαρχοι της Άρτας που παραβρέθηκαν στη συνάντηση είπαν:

- Ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος τόνισε πως η Ήπειρος έχει εξαντλήσει το 1% όσον αφορά στο ποσοστό των μεταναστών σε σχέση με τον πληθυσμό της και ζήτησε να πάνε και σε άλλες Περιφέρειες. Όσο για τον Δήμο του, ανέφερε πως δεν υπάρχει κατάλληλη δομή για πρόσφυγες.
-Η δήμαρχος Νικολάου Σκουφά, Ρ. Βαβέτση, μίλησε για την ηπειρωτική φιλοξενία, λέγοντας ότι ο δήμος της είναι πολυπαθής. «Επειδή βρέθηκα σε δύσκολη θέση, γιατί δεν υπάρχει η κατάλληλη πληροφόρηση και δεν ξέρουμε τίποτα, δημιουργήθηκε χάος με πολίτες δύο κατηγοριών και θέλω να φύγουμε με απαντήσεις από εδώ σήμερα». Η κ. Βαβέτση τόνισε πως «θέλουμε απαντήσεις για το τι σχεδιάζετε για την Ήπειρο» και είπε πως αν κριθεί από το υπουργείο ότι στον Δήμο της υπάρχει χώρος κατάλληλος για φιλοξενία προσφύγων, αυτός δεν θα αρνηθεί την ευθύνη.

Ο δήμαρχος Αρταίων, Χρ. Τσιρογιάννης, αφού σημείωσε πως όλοι οι υπουργοί πρέπει να περνούν από την ΠΕΔ, επανέλαβε τις θέσεις του λέγοντας: «Εμείς οι δήμαρχοι έχουμε τα προβλήματα, αλλά όλοι οφείλουν να κάνουν ενέργειες. Η χώρα έχει συγκεκριμένες δυνατότητες. Να γίνει επαναπροώθηση και διεθνοποίηση. Η Ήπειρος έχει κλείσει το ποσοστό της, ενώ άλλες περιοχές όχι… Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν χωράφια ούτε οι αποφάσεις να ληφθούν ερήμην της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας. Αν αυτό συμβεί θα είμαι απέναντί σας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιρογιάννης.

- Από πλευράς του Δήμου Πρέβεζας ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Δαρδαμάνης σημείωσε πως τα κυκλώματα που επιχειρούν να προωθήσουν πρόσφυγες προς την Ευρώπη έχουν σημεία εξόδου στον Νομό Πρέβεζας και πρόσθεσε πως ο Δήμος του έως τώρα κλήθηκε να διαχειριστεί δύο ναυάγια λέμβων με μετανάστες, εκ των οποίων το ένα είχε και νεκρούς. Ζήτησε, δε, να μπει μία τάξη στις Μ.Κ.Ο..

-Ο Δήμαρχος Ζηρού Νικόλαος Καλαντζής σημείωσε πως το Κέντρο Φιλοξενίας Φιλιππιάδας λειτουργεί υποδειγματικά κι αυτό επειδή έως τώρα έχουν τηρηθεί οι δεσμεύσεις σχετικά με τον αριθμό προσφύγων που φιλοξενούνται σ’ αυτό. Ζήτησε λοιπόν από τον Υπουργό να μην αλλάξει τη μορφή στις δομές που σήμερα λειτουργούν καλά.

Τα στοιχεία
Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ καλωσορίζοντας τον Υπουργό κατέθεσε την πρόταση για ισοκατανομή σε επίπεδο Δήμων, καθώς όπως είπε ο αρχικός στόχος του 1% έχει προ πολλού ξεπεραστεί για την Ήπειρο.
Τα στοιχεία των δομών φιλοξενίας για την Ήπειρο κατέθεσε στη συζήτηση ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου που αφού ζήτησε να μάθει την κυβερνητική πολιτική δήλωσε κατά των κλειστών κέντρων και παρουσίασε αναλυτικούς αριθμούς για τους διαμένοντες πρόσφυγες στην Ήπειρο μέχρι τώρα:

-Ήπειρος: 3.900 πρόσφυγες, ήτοι ποσοστό 1,15% έναντι του μόνιμου πληθυσμού
-Νομός Ιωαννίνων 2.940 (ποσοστό 1,75% έναντι των μόνιμων κατοίκων). Ο πληθυσμός αυτός επιμερίζεται στα Γιάννενα 2310, στο Πωγώνι 144, στην Κόνιτσα 131 και στη Ζίτσα 355.
-Νομός Πρέβεζας 903 (ποσοστό 1,57% έναντι των μονίμων) εκ των οποίων στο στρατόπεδο της Φιλιππιάδας είναι 654, στη Λυγιά 139, στο Κανάλι 86 και στην Καστροσυκιά 24.
-Θεσπρωτία: 36 (ποσοστό 0,007%) και αφορούν πρόσφυγες που ζουν σε ιδιωτικό ξενοδοχείο στο Γραικοχώρι.
-Άρτα: 0

Πάντως ο κ. Μηταράκης στη συνέντευξή του έκλεισε με το εξής: «Δεν αιφνιδιαστήκαμε από τα γεγονότα. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην καμπή δύο καταστάσεων, του υπερπληθυσμού στα νησιά αλλά και της εφαρμογής ταχύτερης διαδικασίας ασύλου και επιστροφών. Αυτό δημιουργεί ένταση την οποία πρέπει να προσέξουμε. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολες οι συνθήκες, όμως πρέπει αυτοί που έρχονται σε μια χώρα να σεβαστούν τους κανόνες και τους νόμους της. Εμείς είμαστε απολύτως εναντίον οποιασδήποτε προκλητικής συμπεριφοράς απ’ όπου και αν προέρχεται. Πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας είναι η προστασία των Ελλήνων πολιτών».

«ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ»
Μια υπουργική επίσκεψη χωρίς είδηση για το προσφυγικό!
Με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη στα Ιωάννινα η παράταξη «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ» με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα δήλωσε τα εξής:
«Να το πάρουμε απόφαση, οι Υπουργοί της κυβέρνησης δεν ενδιαφέρονται για την άποψη που έχουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Ηπείρου για σοβαρά θέματα όπως είναι το προσφυγικό. Αυτή την λογική υπηρετεί η άρνηση Μηταράκη να δει και να κουβεντιάσει το ζήτημα με τους αυτοδιοικητικούς του δευτέρου βαθμού, κατά την προχθεσινή επίσκεψη του στα Γιάννενα. Τρεις περιφερειακές παρατάξεις υπέβαλαν το αίτημα θεσμικά δια του προέδρου του Π.Συμβουλίου και το αρνήθηκε.

Αυτή είναι η δημοκρατία τους. Αφού κατάργησαν ουσιαστικά τον νόμο με τον οποίο εκλεγήκαμε τώρα αγνοούν και την ύπαρξη της αντιπολίτευσης.
Είδε ο υπουργός τους δημάρχους κ’ την ΠΕΔ και καλά έκαμε. Τι και ποιος τον εμπόδιζε να δει και τους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων;
Ήσυχα το λέω: Φάουλ κάνατε κε υπουργέ. Κακούς συμβουλάτορες ακούσατε. Η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών δεν εξασφαλίζεται με την άρνηση διαλόγου. Το αντίθετο έπρεπε να επιδιώκετε.
Η χωροθέτηση, το είδος και οι συνθήκες των δομών φιλοξενίας στην Ήπειρο ενδιαφέρει και τους αιρετούς του Περιφερειακού Συμβουλίου!

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά τις παλινωδίες με την κατάργηση και την επανίδρυση, μετά επτά μήνες, του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου πρέπει τώρα να προχωρήσει σε δράσεις. Το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα στα νησιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, βρίσκεται εκτός ελέγχου και αντί για εξαγγελίες χρειάζονται μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών και άμεσες λύσεις. Η τακτική της ενεργητικής και παθητικής αποτροπής είναι αναποτελεσματική. Τα «πλωτά φράγματα» στο Αιγαίο είναι επικίνδυνη επινόηση. Η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η αλληλεγγύη μόνο βοηθάει στη διαχείριση του προσφυγικού και οφείλει να απαιτήσει με κάθε τρόπο να εκφραστεί έμπρακτα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με χρηματοδοτικές κυρώσεις και άλλα μέτρα για τις χώρες μέλη που δεν ανταποκρίνονται!
Η Ήπειρος έχει ιστορική υποχρέωση να δείξει αλληλεγγύη και να φιλοξενήσει πρόσφυγες σε ανθρώπινες δομές φιλοξενίας κι όχι σε κλειστά «προαναχωρησιακά» κέντρα. Η περιφερειακή Αρχή έχει την πρώτη ευθύνη και θα αναγκαστεί σύντομα να πάρει θέση στο ζήτημα. Τα υπόλοιπα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

«Ορίζοντες Ηπείρου»
Μεταναστευτικό: Είναι ώρα να σταματήσει να κρύβεται ο Περιφερειάρχης
Με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη στην Ήπειρο, το Γραφείο Τύπου της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» δηλώνει:
«Κανείς δεν κατάλαβε γιατί βρέθηκε ο κ. Υπουργός στα Γιάννενα σήμερα, αφού δεν έκανε καμία απολύτως ανακοίνωση για τη διαχείριση του προσφυγικού, όσον αφορά το βαθμό που καλείται να συμβάλει και να επικουρήσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η Ήπειρος με τους 18 Δήμους της.
Ο Περιφερειάρχης κρύφτηκε για να βγει από το κάδρο των ευθυνών από τυχόν αρνητικές μελλοντικές εξελίξεις περί το θέμα στην περιοχή μας. Από τη συνάντηση με τους Δημάρχους δεν προέκυψε απολύτως τίποτε νεότερο.

Έτσι, αναπόφευκτα η ευθύνη επιστρέφει εκεί από όπου ξεκίνησε: στην Περιφερειακή Αρχή.
Θα τολμούσε κανείς να πει ότι η επίσκεψη είχε μοναδικό σκοπό να μετακινηθούν οι ευθύνες σε όλους τους υπολοίπους εκτός από εκεί όπου ανήκουν: στον Περιφερειάρχη.
Έφτασε ο αρμόδιος Υπουργός στα Ιωάννινα και δεν έγινε το αυτονόητο, αυτό που ζητάμε από την αρχή ως Ορίζοντες Ηπείρου και που ζητήσαμε και εχθές Πέμπτη επιστολικά από την Περιφερειακή Αρχή τρεις παρατάξεις.
Μια κοινή σύσκεψη μεταξύ Δημάρχων, παρατάξεων της Περιφέρειας και Υπουργού για να καταλήξουμε σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Είναι αδιανόητο ενώ οι Περιφερειάρχες είναι εκείνοι που συνεδριάζουν στην Αθήνα με τους αρμόδιους Υπουργούς και τον Πρωθυπουργό για το Μεταναστευτικό να απουσιάζει από τη διαχείριση του ζητήματος η Περιφερειακή Αρχή.

Είναι πραγματικά απορίας άξιο με ποιο σκεπτικό υπάρχει αυτή η κάλυψη ανεπάρκειας του βασικού υπεύθυνου. Αυτά όμως θα τα καταλάβουμε εν καιρώ.
Το σημαντικό και θλιβερό είναι ότι σπαταλήθηκε μια επίσκεψη που μας κάνει λιγότερο σοφούς και ακόμα πιο ανασφαλείς απέναντι σε ένα ζήτημα προτεραιότητας που μήνες τώρα εκφράζουμε ότι απαιτεί πρωτοβουλίες και δυνατότητες μοντέρνας διαχείρισης .
Σύμφωνα λοιπόν και με το σκεπτικό που υποστηρίξαμε και με την χθεσινή κοινή μας επιστολή οι τρεις επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων, η διοίκηση της Περιφέρειας είναι αυτή που οφείλει να αναλάβει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση και όχι κανένας Δήμος, καμία ΠΕΔ.

Όσο δεν το αντιλαμβάνεται αυτό η κυβέρνηση και ο Περιφερειάρχης, είτε από γινάτι είτε από άγνοια είτε γιατί προέτρεξαν οι Ορίζοντες Ηπείρου ως αντιπολίτευση, διορατικά να ανοίξουν το ζήτημα, ο κίνδυνος του προβλήματος έχει ήδη βρει την Ήπειρο αθωράκιστη και μήνες πίσω από τις εξελίξεις. Καθότι ενώ κεντρικά έχει ξεκινήσει ήδη η συζήτηση της επιστροφής μεταναστών, στην Ήπειρο δεν έχουμε μπει ακόμα στην διαδικασία να εξετάσουμε το που θα μείνουν.
Ο Περιφερειάρχης σαφώς αδυνατεί, το ζήτημα είναι να αντιληφθούν οι πολίτες της Ηπείρου την κρισιμότητα της κατάστασης. Έκτος, αν περιμένουν να φτάσει μέχρι την αυλή τους».