Ο Παύλος Στασινός έθεσε το δάκτυλο στον τύπο των ήλων

Το Νοσοκομείο Κινδυνεύει

Οι συνθήκες εργασίας πλέον είναι απάνθρωπες

Το ιατρικό προσωπικό αποχωρεί γιατί δεν αντέχει

Τους κινδύνους της αποδιοργάνωσης και της απαξίωσης του νοσοκομείου Άρτας, τόνισε σε συνάντηση-ενημέρωση με τους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης της Άρτας ο γνωστός χιρούργος Παύλος Στασινός.
Ο Παύλος Στασινός, με αφορμή τη συνταξιοδότησή του μίλησε για την κατιούσα που έχει πάρει το Νοσοκομείο Άρτας ακολουθώντας τα υπόλοιπα περιφερειακά νοσοκομεία.

Ο Παύλος Στασινός, που υπηρέτησε 34 χρόνια στην Χειρουργική Κλινική Άρτας, υπογράμμισε πως μόνο μια γενναία αναμόρφωση του Ε.Σ.Υ μπορεί να σώσει την κατάσταση στα νοσκομεία γενικά αλλά και ειδικά τα νοσοκομεία Πρέβεζας, Λευκάδας, Φιλιατών και Άρτας, αλλιώς θα απομείνει μόνο ένα νοσοκομειακό σύστημα στα Γιάννενα.
«Κάθε χειρουργείο χρειάζεται τρεις γιατρούς. Εδώ και δεκαπέντε μέρες η χειρουργική κλινική Άρτας δεν διαθέτει κανέναν ειδικευόμενο γιατρό. Εξυπηρετείται μόνο από δύο γενικής ιατρικής κι έναν αγροτικό γιατρό μετά το μεσημέρι. Υπ΄ αυτές τις συνθήκες ποιος θα μπει στο χειρουργείο, ποιός θα μείνει στην κλινική, ποιος στο ΤΕΠ και ποιος θα κάνει διακομιδή; Και το παράλογο είναι πως προσελήφθη επικουρικός χειρουργός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο! Ούτε στην Άρτα, ούτε στην Πρέβεζα.» είπε ο Π. Στασινός που αποκάλυψε πως
σε εφημερία Σαββατοκύριακου, επείγουσα χειρουργική επέμβαση ολοκληρώθηκε με εθελοντική συμμετοχή γιατρών που παρότι έχουν αποχωρήσει, πήγαν να βοηθήσουν τον συνάδελφό τους. Στην τοπική κοινωνία της Άρτας, ο Παύλος Στασινός είναι ιδιαίτερα αγαπητός καθώς τίμησε το λειτούργημα του γιατρού στο δημόσιο σύστημα υγείας και κέρδισε τον σεβασμό των συμπολιτών, αλλά και την αγάπη των ασθενών.

Ο κ. Στασινός τόνισε πως από τον Σεπτέμβριο απομένουν μόνο τρεις ειδικευμένοι χειρουργοί η κατάσταση είναι δραματική και στην Παθολογική κλινική η οποία καταλαμβάνει σχεδόν τις μισές κλίνες του νοσοκομείου ενώ ο κ. Στασινός επεσήμανε και την απομάκρυνση του ιατροδικαστή λέγοντας «Μας είχε λύσει όλα τα προβλήματα ιατροδικαστικής φύσεως. Ξέρετε τι είναι για μια οικογένεια που χάνει άνθρωπο την Παρασκευή και θα εξυπηρετηθεί από Δευτέρα στα Γιάννενα; Κι όμως δεν του ανανέωσαν τη σύμβαση.»
Ο κ. Στασινός απηύθυνε έκκληση και στην τοπική κοινωνία να σταθεί στο πλευρό του Νοσοκομείου, αλλά και να πιέσει ώστε να υπάρξει αλλαγή κατεύθυνσης.

Το ΕΣΥ και το Νοσοκομείο
Για την διαδρομή του ΕΣΥ μίλησε ο Π. Στασινός λέγοντας «Σταθμός στο ΕΣΥ είναι η υπαγωγή στα μνημόνια το 2012 επί Σαμαροβενιζέλων. Αυτό σήμαινε 40% μείωση μισθών, περιορισμό προσλήψεων, πράγμα που είχε σαν συνέπεια μία μεγάλη φυγή γιατρών στο εξωτερικό. Επί ΣΥΡΙΖΑ συστήθηκε η «νέα ειδικότητα» που ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για τα περιφερειακά νοσοκομεία. Παλιά οι ειδικευόμενοι πέρναγαν από το Νοσοκομείο Άρτας, έκαναν ένα-δύο χρόνια, εκπαιδευόντουσαν πάρα πολύ καλά, αλλά ήρθε η στιγμή που νομοθετήθηκε το ότι μπορούν να πάνε στο μεγάλο νοσοκομείο, και να κάνουν εκεί και την χειρουργική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των επαρχιακών νοσοκομείων και την συσσώρευση γιατρών στα μεγάλα νοσοκομεία. Από αυτόν το νόμο έχει αδειάσει και το νοσοκομείο Άρτας από τους ειδικευόμενους. Η υπαγωγή των κέντρων υγείας στις ΥΠΕ ήταν ένα τεράστιο λάθος, γιατί δεν μπορεί να ελέγχονται τοπικά τα Κέντρα Υγείας και να βοηθούν όπου έχει ανάγκες το Νοσοκομείο.
Όμως επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η μεγάλη τομή που ήταν η ελεύθερη πρόσβαση όλων των Ελλήνων στο ΕΣΥ.
Επί ΝΔ, έγινε η διαχείριση του κορωνοϊού που όπως βλέπω σε σχέση με άλλες χώρες ήταν επιτυχημένη. Αλλά είχε σαν συνέπεια πάρα πολλά νοσοκομεία του ΕΣΥ να γίνουν Νοσοκομεία μόνο για κορωνοϊό, οι κλινικές να υπολειτουργούν με αποτέλεσμα τη διοχέτευση ασθενών με άλλα περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα.

ΕΚΑΒ-ιατρικό προσωπικό
Πολύς λόγος γίνεται με τα ασθενοφόρα. Σε ότι αφορά το ΕΚΑΒ της Άρτας υπάρχουν προβλήματα. Είναι σχετικά υποστελεχωμένο με τρία αυτοκίνητα παλιά που έχουν προβλήματα και είναι προβληματική η διαχείριση τους.
Το Νοσοκομείο Άρτας έχει ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, σε νοσηλευτικό προσωπικό, υπάρχει υποχρηματοδότηση. Το Νοσοκομείο Χατζηκώστα έχει προϋπολογισμό όσο έχουν τα νοσοκομεία Άρτας, Πρέβεζας και οι Φιλιάτες.
Υπάρχει υποστελέχωση σχεδόν σε όλα τα τμήματα. Πρόσφατα διορίστηκε επικουρικός χειρουργός στο Πανεπιστημιακό στα Γιάννενα και δεν διορίστηκε στην Άρτα και την Πρέβεζα; Έχουν ανάγκη περισσότερο εκεί από επικουρικούς γιατρούς απ’ ότι έχουμε εμείς;
Η χειρουργική κλινική εδώ και δεκαπέντε ημέρες λειτουργεί χωρίς ούτε ένα βοηθό, ειδικευόμενο ή αγροτικό. Δεν μπορούμε να εξετάσουμε, δεν μπορούμε να χειρουργήσουμε, ακόμα και η διακομιδή είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Φαντασθείτε να έλεθι ένα μαζικό τροχαίο ή βαριά περιστατικά τι έχει να γίνει.
Η παθολογική κλινική καλύπτει τα μισά σχεδόν κρεβάτια του νοσοκομείου και οι άνθρωποι βρίσκονται σε απόγνωση. Δεν ξέρουν αν θα παραμείνουν μέχρι τέλους του χρόνου στη δουλειά.
Το ακτινολογικό είναι ένα τμήμα ιδιότροπο και ιδιόρρυθμο. Οι γιατροί έρχονται και φεύγουν. Υπάρχει θέμα με το τμήμα αυτό. Η κ. Γαλάνη, μια εξαίρετη γιατρός, αναγκάστηκε να φύγει. Δεν έφυγε για πολιτικούς λόγους, έφυγε γιατί δεν άντεχε άλλο.
Τέλος μιλώντας για τον ίδιο ο Παύλος Στασινός σημείωσε πως «Εγώ θα μπορούσα να προσφέρω πολλά, αλλά υπό συνθήκες ανθρώπινες. Υπό συνθήκες ανθρώπινες ευχαρίστως θα καθόμουν και πέντε χρόνια. Αλλά οι συνθήκες πλέον είναι απάνθρωπες».