Ο Χρήστος Γκόκας για την κατανομή δικαιωμάτων των αγροτών από το Εθνικό Απόθεμα

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας και οι υπόλοιποι Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, επανακατέθεσαν ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λιβανό, καθώς ουδέποτε έλαβαν κάποια απάντηση, σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται όσον αφορά στην κατανομή δικαιωμάτων των αγροτών από το Εθνικό Απόθεμα.

Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής προσπαθώντας να διαλευκάνουν το θέμα κατανομής δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα κατέθεσαν την υπ’ αριθμ.: 128/34/6-10-2020 Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, χωρίς να λάβουν καμία απάντηση από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για ένα άκρως σοβαρό θέμα που απασχολεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια, δηλαδή από το 2017, τον αγροτικό κλάδο.
Παράλληλα αναφέρουν, βάσει και καταγγελιών, την αδιαφάνεια και τη μεροληπτική συμπεριφορά του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ απέναντι στους αγρότες κατά τις πληρωμές στις 17 Δεκεμβρίου 2020, όπου περικόπηκαν χωρίς καμία εξήγηση ποσά πάνω από 10%. Επιπλέον αυτή η κατάσταση εμποδίζει τους νέους παραγωγούς να βρουν έστω και μία μικρή διαθέσιμη γη, για να μπορέσουν να ξεκινήσουν τη γεωργική τους δραστηριότητα, ενώ ταυτόχρονα διαπιστώνουν ότι έχει γίνει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κατανομή μεγάλων δικαιωμάτων σε αιτούντες που απλά δηλώνουν κάτοχοι ή ενοικιαστές βοσκοτόπων, χωρίς μάλιστα να έχουν καν ζώα. Από την άλλη πλευρά ενεργοί παραγωγοί, κάτοχοι ήδη δικαιωμάτων, διαπιστώνουν την αδικαιολόγητη μείωση των δικαιωμάτων τους κάθε χρόνο και την μεταφορά τους σε επιτήδειους με άσχετη δραστηριότητα.

Επίσης επισημαίνουν ότι η περικοπή των δικαιωμάτων κατά 8% περίπου από το 2017 από όλους τους γεωργούς και κτηνοτρόφους των 13 Περιφερειών της χώρας, δεν χρησιμοποιήθηκε για την είσοδο περισσότερων νέων γεωργών, αλλά όπως φάνηκε από το «φιάσκο» των πληρωμών του 2020, κάλυψαν παρατυπίες προηγούμενων ετών, που ο πρώην Υπουργός, κ. Βορίδης, αποκάλεσε «λανθασμένη συντηρητική εκτίμηση παραγόντων του ΟΠΕΚΕΠΕ».
Επιπρόσθετα αναφέρουν σειρά παρατυπιών, όπως η ενοικίαση ιδιωτικών βοσκοτόπων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που στην πραγματικότητα είναι δημόσιοι και οι αιτούντες δεν έχουν καμία παραγωγική δραστηριότητα ούτε ζώα, η τεχνική λύση της κατανομής των δημόσιων βοσκοτόπων δεν έχει σταματήσει από το 2015, η επικαιροποίηση του χαρτογραφικού υποβάθρου για τα βοσκοτόπια δεν έχει προχωρήσει, παρόλο που ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός έχει αλλάξει από το 2017 και καμία πρόβλεψη δεσμεύσεων υποχρεώσεων δεν υπάρχει στην σχετική ΚΥΑ κατανομής στους νέους δικαιούχους δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος.

Επιπλέον τονίζουν ότι για την κατανομή του Εθνικού Αποθέματος για τα έτη από το 2017 έως και το 2020, δεν υπάρχει κάποια πληροφόρηση από το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την κατανομή ανά Περιφέρεια, όπως πράττουν αντίστοιχα για άλλα προγράμματα, καθώς και για τους ελέγχους που ξεκίνησαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις 6-10-20 όπου μέσα σε ένα μήνα τρεις περιπτώσεις οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη, και ως αποτέλεσμα αυτού ήταν η διακοπή των ελέγχων και η αντικατάσταση του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, ελπίζοντας ότι αυτή τη φόρα θα λάβουν απαντήσεις και στοιχεία γι’ αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα, ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό για τα έτη από το 2017 έως και το 2020, ποια είναι τα ποσά δικαιωμάτων που περικόπηκαν ανά Περιφέρεια, ποια είναι τα ποσά που κατανεμήθηκαν και πόσους παραγωγούς αφορούσαν, για τους ιδιωτικούς βοσκοτόπους, για τους πίνακες κατανομής δικαιωμάτων, για τη συνέχιση των ελέγχων, αλλά και για τα μέτρα που θα ληφθούν για τις διορθώσεις των παρατυπιών και των σφαλμάτων κατά την κατανομή του Εθνικού Αποθέματος.