Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναφορικά με την δυσανάλογη διαφορά κόστους στη δημιουργία ασύρματων δικτύων σε Δήμους μεταξύ της δράσης που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και του αντίστοιχου έργου από το αρμόδιο Υπουργείο.
Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2018, ξεκίνησε ένα πολύ καινοτόμο έργο, αυτό της δημιουργίας ασύρματων δικτύων σε Δήμους των χωρών της Ε.Ε., με την ονομασία WiFi4EU, στο οποίο συμμετείχαν από την Ελλάδα 312 από τους 350 Δήμους. Η εν λόγω δράση χρηματοδοτούσε την αγορά εξοπλισμού, εγκατάσταση και τοποθέτηση, λειτουργία και συντήρηση για 3 έτη, δημιουργία online πύλης πρόσβασης, αλλά και διαφήμιση της δράσης. Επίσης κάθε Δήμος θα μπορούσε να εγκαταστήσει 10 σημεία εξωτερικού χώρου (access points) με κόστος ύψους 1.000 ευρώ ανά σημείο, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που εγκαταστάθηκαν 20 ή 30 σημεία με μέσο κόστος σημείου τα 600 ευρώ.
Παράλληλα τονίζουν ότι για την υλοποίηση της δράσης WiFi4EU κάθε Δήμος επέλεξε ελεύθερα τον ανάδοχο, με τον οποίο θα συνεργαζόταν, ενισχύοντας έτσι τη διαφάνεια, την τοπική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς πολλές από αυτές είχαν την ευκαιρία να συντηρήσουν αυτά τα δίκτυα, ενώ με τη διαδικασία αυτή μειώθηκε το κόστος του συγκεκριμένου έργου.
Αντίθετα, επισημαίνουν ότι το 2021 το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκήρυξε ανάλογη δράση, με τίτλο: «WiFi4GR –Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο», αγνοώντας τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των Δήμων στη αντίστοιχη προηγούμενη δράση της Ε.Ε.. Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός δικτύου ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο με 5.600 access points σε 2.500 σημεία, προϋπολογισμού 18.424.998,80 ευρώ με ΦΠΑ, με μέσο κόστος ανά σημείο τα 3.378,75 ευρώ.
Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής διαπιστώνοντας τις σημαντικές οικονομικές διαφορές μεταξύ των δύο αυτών πανομοιότυπων δράσεων και το δεδομένο ότι κατά την υλοποίηση του έργου στην Ελλάδα επιλέχθηκαν 3 μόνο ανάδοχοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαφάνεια και τον ανταγωνισμό, θέτουν καίρια ερωτήματα στον κ. Υπουργό:
Για ποιο λόγο στην Ελλάδα πληρώνουμε τα access points κατά 350% ακριβότερα από την δράση της Ε.Ε. και Εάν υπάρχει κάποια μελέτη κάλυψης, από την οποία προέκυψε η αναγκαιότητα των 5.600 σημείων στο έργο WiFi4GR και αν ναι, έλαβε υπόψη τις εγκαταστάσεις του WiFi4EU, που ήδη έχουν ολοκληρωθεί από τους Δήμους;
Επίσης βάσει ποιας μελέτης επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες τεχνολογίες για το WiFi4GR και οι ανάδοχοι που επιλέχθηκαν, 3 τελικά, τι εξοπλισμό χρησιμοποιούν, Γιατί δεν ακολουθήθηκε ένα μοντέλο παρόμοιο με αυτό της Ε.Ε. για την ανάθεση ανάπτυξης των δικτύων από τους Δήμους και Για ποιο λόγο στην Ελλάδα πληρώνουμε τη συγκεκριμένη δράση κατά 583,26% ακριβότερα, δηλαδή 1,72 ευρώ/κάτοικο, ενώ η Ε.Ε. μόλις 0,29 ευρώ/κάτοικο.