Ο Χρήστος Γκόκας για τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στο ΣΝ του Υπ. Υγείας

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας και οι υπόλοιποι Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν δύο τροπολογίες στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τις οποίες προτείνουν την έμπρακτη αναγνώριση του έργου και της κοινωνικής προσφοράς όλων των εργαζομένων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα στην πρώτη τροπολογία, τονίζουν, για μια ακόμα φορά, την ανάγκη για επέκταση του Κανονισμού Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ), για όλους τους εργαζομένους, νοσηλευτικό, επιστημονικό, τεχνολογικό, υγειονομικό και βοηθητικό προσωπικό που έχουν σχέση με τον τομέα της Υγείας, καθώς και τα πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, αλλά και από τις διάφορες κοινωνικές δομές και υπηρεσίες καθαριότητας που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την πανδημία.
Επίσης κρίνεται επιβεβλημένο να δοθεί στους υπαλλήλους που εργάζονται εδώ και τόσους μήνες υπό καθεστώς εκτάκτων αναγκών μηνιαίο επίδομα για όλο το χρονικό διάστημα που επικρατεί αυτή η υγειονομική κρίση.

Τέλος στη δεύτερη τροπολογία ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να αποδεχτεί τη νομοθετική παρέμβαση σχετικά με την αυτοτελή φορολόγηση των αμοιβών από εφημερίες, στο χώρο της Υγείας, καθώς λόγω των αυξημένων απαιτήσεων του Ιατρικού προσωπικού όλων των επιπέδων και δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έχουν αυξηθεί αντίστοιχα οι εφημερίες και η υπερωριακή απασχόληση με αποτέλεσμα την υπέρμετρη και άδικη φορολόγηση του εισοδήματός τους.

Ασφαλισμένοι –συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ
Επίσης οΧρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι – συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ οι οποίοι κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές, ορεινούς δήμους
και νησιά. Αναλυτικά αναφέρουν ότι η μείωση του Δικτύου Τοπικών Καταστημάτων του ΙΚΑ και η κατάργηση των ανταποκριτών του ΟΓΑ δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στους
ασφαλισμένους που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές, καθώς δεν έχουν τη
δυνατότητα της άμεσης επίλυσης των θεμάτων τους. Έτσι θα πρέπει να μεταβούν στο
πλησιέστερο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ με οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση που αρκετές φορές θα πρέπει να γίνει κατ’ επανάληψη μέχρις ότου διεκπεραιωθεί η υπόθεσή τους.

Γίνεται αντιληπτό ότι δεν είναι δυνατόν να υποβάλλονται σε τέτοια ταλαιπωρία
συμπολίτες μας και κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας που κατοικούν είτε σε ορεινές περιοχές, είτε σε μικρά νησιά και απαιτείται να υπάρξει άμεση επίλυση του ζητήματος.
Γι’ αυτό το λόγο οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τους κ.κ. Υπουργούς αν
έχουν την πρόθεση να εντάξουν την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ στα ΚΕΠ ή στους δήμους ή διαφορετικά να αξιοποιήσουν τους σημερινούς ανταποκριτές του ΟΓΑ,
διευρύνοντας το υπηρεσιακό τους αντικείμενο, και τελικά να τους ενημερώσουν για τον
τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.