Ο Χρήστος Γκόκας, για το μεταφορικό κόστος του Περιφερειακού Τύπου

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχετικά με την επιχορήγηση του μεταφορικού κόστους για τον Περιφερειακό Τύπο.

Αρχικά επισημαίνουν τη σημασία του Τύπου στην κοινωνία μας, ο οποίος συμβάλει καθοριστικά στην ενημέρωση των πολιτών, στη διαμόρφωση απόψεων, στη διεύρυνση των οριζόντων του ανθρώπου, αλλά και στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Ο περιφερειακός τύπος έχει δεχτεί σοβαρά πλήγματα ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, ενώ όλοι γνωρίζουμε τον σημαντικό του ρόλο στην ενημέρωση, τη πολυφωνία και την προώθηση των τοπικών και περιφερειακών αναπτυξιακών ζητημάτων.
Επίσης αναφέρουν τα προβλήματα που υπάρχουν στην ταχυδρομική εξυπηρέτηση και στην αραίωση της διανομής της αλληλογραφίας, τα οποία εντείνονται περισσότερο στην περιφέρεια, λόγω της μείωσης των υπαλλήλων των ΕΛΤΑ και το κλείσιμο καταστημάτων, με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται καθυστερήσεις στη διανομή αγαθών και υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένων και των ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων.

Επιπρόσθετα η Κυβέρνηση για να στηρίξει τις εκδοτικές επιχειρήσεις που εκδίδουν εφημερίδες και περιοδικά πανελλαδικής εμβέλειας, οι οποίες έχουν υποστεί μεγάλη μείωση των εσόδων τους, με τον Ν. 4764/2020, τους δίνει τη δυνατότητα επιχορήγησης του μεταφορικού κόστους για τη διανομή των εντύπων τους. Όμως η θεσμοθέτηση αυτή εξαιρεί, αναίτια, τον Περιφερειακό Τύπο που παρά τις διαβεβαιώσεις για διευθέτηση του θέματος, ακόμα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.

Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς αν προτίθενται να συμπεριλάβουν στην επιχορήγηση και τις επιχειρήσεις των Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων, αποκαθιστώντας την αδικία, αλλά και με ποιο τρόπο θα εξομαλυνθεί η ομαλή διανομή τους, μετά από τη συρρίκνωση των ΕΛΤΑ.
Πιο συγκεκριμένα, στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται:
-Επειδή, στη σημερινή, δεινή, οικονομική συγκυρία είναι χρέος όλων μας να διαφυλάττουμε και να διασφαλίζουμε την Ισονομία και την Ισοπολιτεία
-Επειδή, την περίοδο της πανδημίας, μεταξύ όλων των άλλων και ο Περιφερειακός Τύπος έχει δεχθεί καίρια χτυπήματα που απειλούν την επιβίωσή του.
-Επειδή, είναι καθήκον όλων μας να στηρίζουμε τον Περιφερειακό Τύπο, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο και την επαρκή ενημέρωση, την «πολυφωνία» και τον «πλουραλισμό».
-Επειδή, είναι κύριο μέλημα όλων μας να φροντίζουμε για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία συνολικά του Τύπου (Αθηναϊκού και Περιφερειακού)

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1) Εάν προτίθεστε, με ποιον τρόπο και πότε, να διευρύνετε τη βάση των δικαιούχων της επιχορήγησης, συμπεριλαμβάνοντας και τις επιχειρήσεις που εκδίδουν Ημερήσιες Περιφερειακές Εφημερίδες, εξομαλύνοντας ταυτόχρονα μία οικονομική ανισότητα;
2) Δεδομένης της συρρίκνωσης των ΕΛΤΑ και όλων των συνεπειών που έχει επιφέρει, σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να μεριμνήσετε για την ομαλή διανομή και διακίνηση των Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων;