Ο Χρήστος Γκόκας για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας και οι υπόλοιποι Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την ταλαιπωρία πολιτών και Μηχανικών, τον παραλογισμό και τα λανθασμένα κριτήρια υπαγωγής αίτησης στο τρέχον Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».
Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι τις τελευταίες μέρες που ξεκίνησε το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», σταδιακά σε κάθε Περιφέρεια, επικρατεί μια απαράδεκτη κατάσταση, ένας αγώνας ταχύτητας μεταξύ των Μηχανικών που προσπαθούν να υποβάλουν έστω και κάποια αίτηση, καθώς οι πόροι εξαντλούνται μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.

Συνεχίζεται δηλαδή η ίδια κατάσταση που επικρατούσε στα προηγούμενα Προγράμματα «Εξοικονομώ», όπου κύριο κριτήριο ένταξης στο Πρόγραμμα ήταν η ταχύτητα του πληκτρολογίου που απαξιώνει τη δουλειά των Μηχανικών και βάζει σε δοκιμασία τους πολίτες που επί μήνες προετοιμάζονται για την υποβολή της αίτησής τους.
Επιπλέον επισημαίνουν ότι οι εξαγγελίες του κ. Υπουργού για το επόμενο «Εξοικονομώ –Αυτονομώ» το πρώτο εξάμηνο του 2021, θα έπρεπε να εστιάζονται στους δείκτες περιβαλλοντικών επιδόσεων και την αλλαγή του συστήματος υποβολής αιτήσεων και όχι μόνο στο ύψος των κονδυλίων για να κατευνάσει τους οργισμένους πολίτες.

Έτσι οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ζητούν από τους υπευθύνους να αφήσουν τις προχειρότητες κατά μέρος και να υιοθετήσουν ένα ορθολογικό σύστημα υλοποίησης για ένα τέτοιο σημαντικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα για τη χώρα και την κοινωνία, και ρωτούν τον κ. Υπουργό αν θα επαναλάβει τα ίδια λάθη και στο επόμενο Πρόγραμμα ή θα θεσπιστούν διαφανή, περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια και αν οι αιτήσεις θα γίνονται με μια πιο φιλική διαδικασία για τους πολίτες και τους Μηχανικούς. Τέλος ζητούν απαντήσεις για την εξέλιξη των αιτήσεων από τα προηγούμενα προγράμματα, αλλά και το τρέχον πρόγραμμα, που δεν έγιναν δεκτές λόγω εξάντλησης των κονδυλίων, για τον αριθμό των απορριφθέντων και εγκριθέντων αιτήσεων για το τρέχον πρόγραμμα ανά Περιφέρεια, αλλά και να γνωστοποιηθεί σε αυτούς πόσοι και ποιοι είναι οι Σύμβουλοι Έργου.