Ο Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε Ερώτηση σχετικά με την αποκατάσταση ζημιών από χαλαζόπτωση

Ο Βουλευτής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Ν. Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεωργαντά και Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, σχετικά με την αποκατάσταση ζημιών από χαλαζόπτωση σε περιοχές της Άρτας.
Όπως τονίζει, πριν από περίπου μια βδομάδα, επλήγησαν από σφοδρή χαλαζόπτωση πεδινές περιοχές της Π.Ε. Άρτας, και συγκεκριμένα, περιοχές του Δήμου Νικολάου Σκουφά, όπως των Τ.Κ. Νεοχωρίου, Κομμένου, Λουτροτόπου, Συκιών, Περάνθης και Κομποτίου, με αποτέλεσμα για μια ακόμη φορά να προκληθούν στα κτήματα των περιοχών αυτών του κάμπου της Άρτας, μεγάλες ζημιές, κυρίως στις καλλιέργειες των ακτινιδίων και των εσπεριδοειδών.

Επισημαίνει ότι οι ζημιές αφορούν τόσο τον καρπό των εσπεριδοειδών που υπάρχει ακόμα, όσο και το φυτικό κεφάλαιο, ειδικά των ακτινιδίων στα οποία, το χτύπημα από το χαλάζι προκάλεσε μεγάλη ζημιά στα κλαδιά τους.
Στα εσπεριδοειδή δε, υπήρχε καρπός και μάλιστα σε υπολογίσιμες ποσότητες και για ποικιλίες που δεν καλύπτονται αυτή την περίοδο για αποζημίωση από χαλαζόπτωση, πέραν των ποικιλιών που καλύπτονται όπως πορτοκάλια βαλέντσια, Lane Late, λεμόνια και μανταρίνια ορτάνικ.
Ο ίδιος κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές, διαπίστωσε το εκτεταμένο μέγεθος της ζημιάς και συνομίλησε με παραγωγούς και καλλιεργητές της περιοχής, οι οποίοι εξέφρασαν την απόγνωσή τους, αλλά και την αγωνία τους, αφού καταστράφηκαν προϊόντα και έχουν μια ακόμα απώλεια εισοδήματος, αλλά και την ανησυχία τους για τη μελλοντική παραγωγή λόγω των ζημιών στο φυτικό τους κεφάλαιο.
Επίσης, ο κ. Γκόκας κατά την επίσκεψή του αυτή, είχε συνάντηση και συνεργασία με τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Ιωαννίννων κ. Γιάννη Παπαγιάννη, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι προχώρησε, όπως και ο ίδιος ο κ. Γκόκας ζήτησε, στις σχετικές διαδικασίες για τις αποζημιώσεις που μπορούν να αποδοθούν.

Κατόπιν της Επίσκεψής του αυτής, ο κ. Γκόκας, κατέθεσε τη σχετική Ερώτηση, τονίζοντας ότι οι μεγάλες αυτές ζημιές μόνο αρνητικές συνέπειες για την τοπική οικονομία έχουν, σε μια περιοχή που στηρίζεται κατά βάση στον πρωτογενή τομέα, ενώ χάθηκε και το εισόδημα, που μόνο η παραγωγή εξασφαλίζει, πέραν των γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες με το υψηλό κόστος παραγωγής, το πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων και τις χαμηλές τιμές πώλησής τους.
Τέλος ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς,
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την αποκατάσταση της ζημιάς την οποία υπέστησαν οι παραγωγοί και καλλιεργητές των περιοχών αυτών από τη χαλαζόπτωση.

Αν θα υπάρξει πρόβλεψη για αποζημίωση και ενίσχυση, λόγω των ζημιών σε δέντρα και φυτά, που θα προκαλέσουν καταστροφή φυτειών, ιδίως νεόφυτων δέντρων, και ακαρπία για τα επόμενα έτη, από αντίστοιχα προγράμματα,
Αν θα υπάρξει πρόβλεψη για ένταξη των περιπτώσεων αυτών των παραγωγών στο πρόγραμμα De minimis ή σε άλλα προγράμματα για την κάλυψη της απώλειας του εισοδήματός τους, όπως οι περιπτώσεις προϊόντων που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ αυτή την περίοδο, και τέλος,
Αν σκοπεύουν να επιδοτηθεί από τον ΕΛΓΑ, αλλά και από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, η εγκατάσταση αντιχαλαζικής προστασίας για να προλαμβάνονται οι ζημιές και να αποφεύγονται οι σοβαρές συνέπειες στην παραγωγή και στα εισοδήματα.