Το 8ο Δημοτικό ταξιδεύει στο Βουκουρέστι!

Εδώ και λίγες μέρες (12-17 Μαρτίου) το 8ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας ταξίδεψε στη Ρουμανία, και συγκεκριμένα στο Βουκουρέστι, καθώς εκεί έλαβε χώρα η τελευταία συνάντηση του προγράμματος Erasmusστο οποίο συμμετείχε.
3 εκπαιδευτικοί (Γιάννης Κούλης, Γιάννα Κρίκα και Γιολάντα Μπαλάσκα) καθώς και 6 μαθητές της ΣΤ’ τάξης (Άγγελος, Άρτεμις, Ειρήνη, Νικόλας, Ορέστης και Σταυρούλα) συνάντησαν εκεί τις υπόλοιπες αποστολές από Λετονία, Πολωνία, Ρουμανία και Τουρκία.

Στα πλαίσια του προγράμματος με τίτλο “SavetheNatureThroughEducation” (Σώστε Τη Φύση Μέσω Της Εκπαίδευσης) το σχολείο της Ρουμανίας μας παρουσίασε τη βιοπικοιλότητα της χώρας, τη χλωρίδα και την πανίδα της με ιδιαίτερη έμφαση στο Δέλτα του Δούναβη. Παρομοίως οι υπόλοιποι συμμετέχοντες παρουσιάσαμε τα δικά μας εθνικά πάρκα, τις προτατευόμενες περιοχές όπως επίσης και προστατευόμενα φυτά και ζώα.
Στο δεύτερο σκέλος του προγράμματος οι Ρουμάνοι εκπαιδευτικοί μας παρουσίασαν τη διδακτική μέθοδο POGILκαι στη συνέχεια οι μικροί μαθητές δούλεψαν με αυτή τη μέθοδο πάνω σε διάφορα περιβαλλοντικά θέματα.
Σχετική με το θέμα ήταν και η επίσκεψή μας στο Μουσείο Antipa, ένα υπέροχο μουσείο φυσικής ιστορίας το οποίο,προκειμένου να γνωρίσουμε όλα τα ζώα, μας ταξίδεψε σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης αλλά ακόμα και στο χρόνο για να δούμε ζώα που εξαφανίστηκαν ή εξελίχτηκαν σ’αυτά που σήμερα γνωρίζουμε.
Ενδιαφέρον έδειξαν τα παιδιά και στο Σπίτι των Πειραμάτων όπου συνυπήρχαν η ψευδαίσθηση και η φυσική επιστήμη.

Δεν έλειψαν φυσικά και οι αμιγώς τουριστικές επισκέψεις. Στο μοναστήρι Comana, στο ομώνυμο χωριό στο Δέλτα του Δούναβη. Στο CotroceniΠαλάτι –σήμερα Εθνικό Μουσείο, όπου πήραμε μια ιδέα πως ζούσαν οι βασιλιάδες της Ρουμανίας.Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εκτός από τις μόνιμες εκθέσεις, σε μια περιοδική έκθεση είδαμε εκθέματα της ρωμαϊκής περιόδου από 45 μουσεία της Ρουμανίας και της Μολδαβίας. Στο Μουσείο Παιχνιδιών, με σχολικά αντικείμενα και παιχνίδια του 20ου αιώνα, μέχρι το 1980. Παιχνίδια με τα οποία τα δικά μας τουλάχιστον παιδιά δεν έχουν παίξει ποτέ.
Και φυσικά ξεναγηθήκαμε και στο κέντρο του Βουκουρεστίου όπου θαυμάσαμε τα αριστοκρατικά κτίρια της βασιλικής περιόδου αλλά και το τεραστίων διαστάσεων Παλάτι της Βουλής –παλαιότερα γνωστό ως Παλάτι του Λαού, της περιόδου Τσαουσέσκου.

smart

smart

smart
smart
smart

Και κάπως έτσι τελείωσε κι αυτή η επίσκεψη. Το πιο συγκινητικό κομμάτι, κυρίως για τους εκπαιδευτικούς, ήταν το πάρτυ όπου είχαμε και την τελευταία μας συνάντηση. Ανταλλάξαμε πολλές ευχές και δώρα και μικροί και μεγάλοι επιστρέψαμε στην Ελλάδα γεμάτοι όμορφες αναμνήσεις!