Ο Χρήστος Γκόκας, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου
Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, στην τοποθέτησή του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, αναφέρθηκε τόσο στα χρόνια, όσο και στα νέα ζητήματα που αφορούν στον Κανονισμό και στη λειτουργία του ΕΛΓΑ, όπως και στο καθεστώς των αποζημιώσεων για τους παραγωγούς.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη εξυγίανσης του ΕΛΓΑ , και επεσήμανε ότι η πρώτη δημοσιονομική εξυγίανση αφορούσε σε χρέος 3,5 περίπου δισ., το οποίο διευθετήθηκε με το Ν. 3887/2010 από το ΠΑΣΟΚ, και η οποία οδήγησε σε ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2014 στα 130 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ παράλληλα είχε δρομολογηθεί η μελέτη για τη διαμόρφωση ενός νέου Κανονισμού.
Πλέον, υπογράμμισε, με την κλιματική κρίση παρούσα, υπάρχουν νέοι κίνδυνοι που δεν προβλέπονται, νέες ασθένειες για τις φυτικές καλλιέργειες, νέες ασθένειες για τα ζώα, τα οποία αφήνουν ακάλυπτους τους παραγωγούς.
Ειδική αναφορά έκανε στην περίοδο του Μαΐου 2020, όπου η υψηλή για την εποχή θερμοκρασία των 38 βαθμών Κελσίου, έκανε πάρα πολύ μεγάλες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή και τα εσπεριδοειδή που ήταν πάνω στην ανθοφορία.
Επιπλέον, επεσήμανε το χρόνιο πρόβλημα των αγριόχοιρων. Παρά την πρόσφατη ρύθμιση που επιτρέπει το κυνήγι καθ΄ όλο το έτος, έχουν προκληθεί και προκαλούνται διαρκώς πάρα πολλές ζημιές, οι οποίες επίσης δεν καλύπτονται και πάρα πολλοί παραγωγοί είναι πραγματικά σε απόγνωση.
Παράλληλα, αναφέρθηκε, στα προγράμματα στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος με επιλέξιμες δαπάνες από ευρωπαϊκά προγράμματα, και σε παράλληλους μηχανισμούς που έρχονται να στηρίξουν το εισόδημα όπως είναι τα ΠΣΕΑ, ενώ ζήτησε μεγαλύτερη αξιοποίηση από το πρόγραμμα de minimis, διότι οι αποζημιώσεις, όπως σημείωσε, δεν αποτελούν εισόδημα. Και δεν καλύπτουν ούτε το κόστος. Είναι απλώς μια βοήθεια.
Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί το θέμα της σχέσης εισφορών και αποζημιώσεων, αφού υπάρχουν προβλήματα και δυσαναλογίες μεταξύ διαφόρων κατηγοριών παραγωγών. Όχι μόνο μεταξύ φυτικής παραγωγής και ζωικών κεφαλαίων, αλλά και μέσα στην ίδια τη φυτική παραγωγή.
Υπενθύμισε και πάλι το πρόβλημα που ανέκυψε για τους παραγωγούς της Άρτας λόγω της σφοδρής χαλαζόπτωσης του Μαΐου, για το οποίο είχε κάνει ειδική μνεία και με ερωτήσεις και στη διάρκεια συζητήσεων στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια. Στη θεομηνία αυτή έγιναν πολύ μεγάλες καταστροφές στα ακτινίδια, αλλά και στα εσπεριδοειδή και σε άλλες καλλιέργειες όπως η μηδική. Ο κ. Γκόκας ζήτησε και πάλι να αξιολογηθούν και να επιδοτηθούν προς εγκατάσταση συστήματα αντιχαλαζικής προστασίας, ώστε να αξιοποιηθούν καλύτερα οι διαθέσιμοι πόροι του ΕΛΓΑ για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης της ζημιάς με κάποιο προληπτικό τρόπο.
Σε ότι αφορά στις καθυστερήσεις των αποζημιώσεων υπογράμμισε ότι αυτές αποτελούν ένα σημαντικό θέμα, όπως και η περικοπή στο 70% ή στο 65% των αποζημιώσεων που καταβάλλονται και το υπόλοιπο ακολουθεί και καθυστερεί. Τέλος, εκφράζοντας την αντίθεσή του σε σχετική αναφορά του κ. Υπουργού, τόνισε την ανάγκη να ενταχθούν όλες οι ζημιές στο σύστημα αποζημιώσεων από αιτίες που θα προβλέπονται στα πλαίσια του νέου Κανονισμού, ανεξάρτητα από την δημοσιονομική εξυγίανση που αποτελεί μια παράλληλη διαδικασία.