Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας, μόνο στα Γιάννενα;

Γιατί όχι Παράρτημα και στην Άρτα;

Ανάγκη να δοθεί αυτή η ευκαιρία στην πόλη

Στην Πανεπιστημιούπολη στους Κωστακιούς, υπάρχουν 300 στρέμματα

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η δημιουργία Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας στην πόλη των Ιωαννίνων, μέσω της παραχώρησης 40 στρεμμάτων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο σημείο αυτό εγείρεται το εξής ερώτημα, γιατί το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας, που επίκειται άμεσα να ιδρυθεί, να μην έχει έδρα την Άρτα; Ή τουλάχιστον για ποιο λόγο, να μην δημιουργηθεί δίδυμο Παράρτημα στην Άρτα; Ειδικά που η περιοχή μας έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, ειδικά για δράσεις όπως αυτή.

Στην Πανεπιστημιούπολη στους Κωστακιούς, υπάρχουν 300 στρέμματα, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι ανεκμετάλλευτα, στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν χώροι έρευνας και γνώσης, φυσικοί χώροι καινοτομίας που μπορούν να δώσουν νέα πνοή στην επιχειρηματικότητα.
Υπάρχουν λοιπόν οι χώροι όπου μπορούν να φιλοξενηθούν τμήματα έρευνας & ανάπτυξης επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητές και ακαδημαϊκά ιδρύματα, προκαλώντας συνέργειες μεταξύ τους.
Το μεγάλο λοιπόν πλεονέκτημα, για όσους γνωρίζουν από αυτές τις ενέργειες είναι πως οι χώροι της Άρτας είναι υπεραρκετοί για επεκτάσεις. Εάν δημιουργηθούν νέες ανάγκες, όταν αύριο, θα θέλουν να επεκτείνουν το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας, γιατί σίγουρα δεν φτάνουν τα 40 στρέμματα, που θα επεκτείνουν στην Κόνιτσα;

Η ιστορία
Το 1999 ιδρύθηκε και είναι υπό την ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, σε μία έκταση 150 στρεμμάτων. Κατά κανόνα τα Επιστημονικά και Τεχνολογικά Πάρκα εγκαθίστανται σε οργανωμένο χώρο, εντός ή κοντά σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με τα οποία συνδέονται άμεσα.
Στα εν λόγω Πάρκα εγκαθίστανται και λειτουργούν επιχειρήσεις έντασης γνώσεων, οι οποίες έχουν προοπτικές γρήγορης ανάπτυξης.
Το Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου όλα αυτά τα χρόνια φιλοξενούσε κάθε είδους άσχετες με την τεχνολογία και την επιστήμη εταιρείες καθώς και τα άστεγα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πράγμα που είναι ενδεικτικό της σημασίας που είχε το Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου για τα Γιάννενα.

Σήμερα, μετά από τα παραπάνω σκαμπανεβάσματα, φιλοξενεί εταιρίες, οι οποίες καλύπτουν το 100% της χωρητικότητας και δεν μπορεί να υποδεχτεί νέες, παρά την αυξημένη ζήτηση. Τα Επιστημονικά/Τεχνολογικά Πάρκα έχουν λοιπόν ισχυρούς δεσμούς με τα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα που είναι σε εγγύτητα, και η λειτουργία τους ενθαρρύνει τη δημιουργία επιχειρήσεων έντασης γνώσης που στεγάζονται στις εγκαταστάσεις τους, την υποστήριξη της μεταφοράς τεχνολογίας, και της επιχειρηματικότητας, καθώς και την τοπική ανάπτυξη. Με αυτόν τον τρόπο προωθείται η οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της περιοχής.

Τα οφέλη
Είναι κοινώς αποδεκτό και αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι μια Δομή όπως ένα Τεχνολογικό Πάρκο μπορεί να επιφέρει μόνο οφέλη στην περιοχή εγκατάστασης, σε πολλαπλά μάλιστα επίπεδα.
Ειδικά σε δομές όπως αυτή που συζητείται η πόλη της Άρτας δεν υπολείπεται σε τίποτα από αυτή των Ιωαννίνων! Μήπως λείπουν ερευνητές; Είναι σε όλους γνωστό πως σήμερα στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στα Ιωάννινα, εργάζονται απόφοιτοι του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Άρτας και ερευνητές και στελέχη των Εργαστηρίων της Άρτας.

Γιατί το παράρτημα της Άρτας να μην είναι ιδανική επιλογή είτε για την έδρα του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας ή τουλάχιστον μια δεύτερης δομής του;
Όσους αποφοίτους Πληροφορικής βγάζει η Άρτα άλλους τόσους έχουν και τα Ιωάννινα.
Επιπλέον η Άρτα είναι πολύ κοντά με το αεροδρόμιο του Ακτίου, με πολλές διασυνδέσεις με όλη την Ευρώπη, πράγμα που εξυπηρετεί τα στελέχη των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, πολλαπλώς, ακόμη και στο θέμα να μην υπάρχουν ακυρώσεις πτήσεων των στελεχών πράγμα που συνέβη στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.

Η δημιουργία του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην Άρτα και την ευρύτερη περιοχή. Θα συμβάλει στην ενίσχυση επιχειρηματικής κουλτούρας, αλλά και θα προσελκύσει επενδύσεις στην οικονομία της γνώσης.
Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί αυτή η ευκαιρία στην πόλη, στους αποφοίτους και σε όλη την τοπική κοινωνία.