Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.
Η ιδέα για τον εορτασμό της προέκυψε κατά το πέρασμα στον 20ό αιώνα, το οποίο σηματοδοτήθηκε από την εκβιομηχάνιση, την πληθυσμιακή έκρηξη και τις ριζοσπαστικές ιδεολογίες. Το έναυσμα, όμως, είχε δοθεί αιώνες πριν, με τη Λυσιστράτη να πρωτοστατεί σε μια ιδιόμορφη «φεμινιστική» απεργία, προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος των ανδρών.
Στην ειδική εκδήλωση του Μεγάρου Μαξίμου που έγινε παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, παραβρέθηκαν γυναίκες που εργάζονται ως κοινωνικοί λειτουργοί, επιμελήτριες υγείας, ανθρωπολόγοι και ειδικοί συνεργάτες σε δομές υποστήριξης και σε συμβουλευτικά κέντρα, βραβευμένες επιστήμονες, καθηγήτριες Πανεπιστημίου και ερευνήτριες σε διάφορα Πανεπιστήμια της χώρας, σπουδάστριες και μαθήτριες.
Ανάμεσά τους η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη και η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου.
Το μήνυμα του Τσίπρα
«Σε όλον το κόσμο οι γυναίκες εξακολουθούν να αγωνίζονται για εξάλειψη των διακρίσεων στην εργασία, την εκπαίδευση, την πολιτική, αλλά και στην οικογένεια και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Ο αγώνας για μια πιο δίκαιη κοινωνία δεν είναι μόνο αυτός για την εργασιακή ασφάλεια αλλά και για την κατάργηση των διακρίσεων του αυταρχισμού, της βίας και της πατριαρχίας.
Μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως η αναγνώριση δικαιωμάτων μέσω της ψήφισης νόμου ένταξης στην έννομη τάξη μας της Διεθνούς Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η στήριξη και επέκταση των δομών προστασίας και συμβουλευτικής για θύματα έμφυλης βίας, η αύξηση των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς, η στήριξη της οικογένειας και η άδεια μητρότητας 6 μηνών που θεσμοθετήσαμε, στοχεύουν στην άμβλυνση αυτών των διακρίσεων.
Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, Παγκόσμια Ημέρα Φεμινιστικής Κινητοποίησης, μας υπενθυμίζει ότι ο αγώνας για την πραγματική ισότητα είναι συνεχής και μας αφορά όλες και όλους».
Δηλώσεις για τη γυναίκα
Η Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια, υποψήφια δήμαρχος Αρταίων, επικεφαλής “Δημοτικής Αναγέννησης” σε δήλωσή της επιθσημαίνει: «Η ημέρα της γυναίκας δεν αποτελεί “γιορτή” αλλά συνεχή διεκδίκηση των δικαιωμάτων της…δηλαδή έμπρακτο σεβασμό της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας χωρίς διακρίσεις.
Η παράταξή μας “Δημοτική Αναγέννηση” απευθύνει χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες, άνεργες, συνταξιούχες, μετανάστριες, που ακόμη σηκώνουν το βάρος του πολλαπλού ρόλου σε ένα περιβάλλον, που η τυπική κατοχύρωση της ισότητας της ισότητας των φύλων εξουδετερώνεται καθημερινά.
Σύνθημά μας είναι: επενδύουμε στην ισότητα, καταπολεμάμε τις διακρίσεις».
«Θυμόμαστε και τιμούμε πάντα εκείνες τις εργάτριες του Σικάγο και της Αγ. Πετρούπολης, όλες αυτές σε κάθε σημείο του πλανήτη που με τη ζωή τους διεκδίκησαν το αυτονόητο, που ακόμα όμως παραμένει ζητούμενο: 8 ώρες δουλειά-8 ώρες ύπνος-8 ώρες ξεκούρασης και ελεύθερου χρόνου.
-Ξέρουμε ότι είμαστε ακόμη εδώ, στα ίδια… Θα φύγουμε από τη δουλειά, θα πάμε σπίτι, θα αρχίσουμε τη δουλειά στο σπίτι και στο τέλος της μέρας θα σκεφτόμαστε πόσα ακόμη δεν έγιναν και πόσος λίγος είναι ο χρόνος που έχουμε για ύπνο. Και ξανά, κάθε μέρα τα ίδια. Ένα διαρκές λαχάνιασμα. Ο μόνος δρόμος που μας μένει είναι όχι να γιορτάσουμε, αλλά να οργανώσουμε μια νέα 8η Μάρτη και να παλέψουμε για μια κοινωνία ισότητας, ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση» σημειώνει σε δικό της μήνυμα η ΑΡιστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο, ΑΡ.Π.Η
– Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, επισκέφτηκε τους Αγροτικούς Γυναικείους Συνεταιρισμούς Θεσπρωτικού “Η Μικρή Λάκκα Σούλι” και Γυμνοτόπου. Ο κ. Καλαντζής συνομίλησε με τις εργαζόμενες των δύο συνεταιρισμών, τις συνεχάρη για τις προσπάθειές τους και εξέφρασε τη στήριξη του Δήμου αλλά και την πίστη στη γυναικεία επιχειρηματικότητα.
-Το Γυναικείο Συνεταιρισμό «Σουλιώτισσες» στην Παραμυθιά επισκέφτηκε την Παρασκευή 8 Μαρτίου, ανήμερα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ο υποψήφιος δήμαρχος Σουλίου, Νικόλας Κάτσιος.
Ο Ν. Κάτσιος ενημερώθηκε από τις γυναίκες του Συνεταιρισμού για το success story των επτά συνδημοτισσών μας οι οποίες αποτελούν σε ολόκληρο το Δήμο Σουλίου ένα ζωντανό παράδειγμα γυναικείας επιχειρηματικότητας. Τις συνεχάρη επειδή εδώ και δώδεκα χρόνια ακόμη και μέσα στην οικονομική δίνη της κρίσης, ως γνήσιες πρεσβευτές της τοπικής μας γαστρονομίας προβάλλουν την παράδοση και τη κουλτούρα του τόπου μας μέσα από τα τοπικά μας προϊόντα. Στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο εργαστήρι παραγωγής παραδοσιακών γεύσεων και δοκίμασε χειροποίητα γλυκά που παρασκευάζονται με βάση τις συνταγές των γιαγιάδων μας.
-Επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, δήλωσε:«Η άνιση μεταχείριση σε βάρος των γυναικών στην εργασία και στην κοινωνία, οι διακρίσεις λόγω εθνοτικών, φυλετικών, ηλικιακών, θρησκευτικών και άλλων κριτηρίων, οι καταστροφικές επιπτώσεις των μνημονίων και της λιτότητας που έπληξαν ιδιαίτερα τις γυναίκες και η ανάγκη συνδυασμού πολλαπλών ρόλων αποτελούν ουσιαστικά και πάντα επίκαιρα ζητήματα του αγώνα των γυναικών. Μαζί με την αδιάκοπη προσπάθεια για πλήρη θεσμική κατοχύρωση της εργαζόμενης μητέρας, απομένει και η εξασφάλιση της ισότητας στην πράξη, η ισότητα ευκαιριών, η καταπολέμηση της οικογενειακής και έμφυλης βίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Η πραγματικότητα δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε. Ο δρόμος για την πραγματική ισότητα και την απελευθέρωση των γυναικών είναι ακόμη μακρύς».
-«Στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 είναι προφανές ότι οι πολιτικές δυνάμεις αλλά και οι πολίτες οφείλουν να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά τα ελλείμματα στο πεδίο της ισότητας των δύο φύλων και να δρομολογήσουν εξελίξεις οι οποίες θα συμβάλλουν στην παραπέρα άρση των ανισοτήτων» δήλωσε ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς σε μήνυμα του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου.
Στο πλαίσιο αυτό ο Νότης Μαριάς και η Πολιτική Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκή Ένωση & Δικαιώματα Γυναικών» την Πέμπτη 14 Μαρτίου, ώρα 18:30 στο Ξενοδοχείο Royal Οlympic (Αθανασίου Διάκου 28-34 – Στήλες Ολυμπίου Διός ).