ΠΑΕΙ ΧΑΛΑΣΕ Η ΖΩΗ ΜΑΣ …

« Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν υποταχτείτε.
Υποταχτήκαμε και βρήκαμε τη στάχτη.
Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν εγκαταλείψετε τη ζωή σας.
Εγκαταλείψαμε τη ζωή μας και βρήκαμε τη στάχτη … »
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ

Γράφει ο Πάρις Ν. Κονιτσιώτης

Συνέδρια επι συνεδρίων , εκλογές και επιλογές υποψηφίων που θα αλλάξουν … τον ρουν των μέχρι σήμερα πολιτικών αντιλήψεων κι ας πάνε για το ονόρε της συμμετοχής και τη βόλτα στην πρωτεύουσα, την ώρα που ο κορωνοιός έχει χωθεί στα ρουθούνια όλων και ο πόλεμος στην Ουκρανία καλά κρατεί. Δεν είναι αρκούντως εκνευριστικό ότι βιώνουμε το πιο ασταθές περιβάλλον εδώ και δεκαετίες και με τρείς πολέμους ανοιχτούς , όλα είναι ρευστά και χωρίς εμφανείς ελπίδες να ξαναβρούμε τη ζωή μας !!!
Ο ένας πόλεμος ο πιο φανερός στην Ουκρανία έχει δρόμο και σύμφωνα με τους αντιμαχόμενους τραβάει για τον Δεκέμβριο , ο άλλος ο αόρατος με τον καταραμένο ιό και τις παρενέργειές του, συνεχίζεται με συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα νικηθεί , ενώ ο τρίτος ο επισιτιστικός καραδοκεί ειδικά για τους πιο φτωχούς και ευάλωτους.
Η κλιμάκωση των κυρώσεων ένθεν κακείθεν καθιστά αβέβαιο το μέλλον της ειρήνης στον κόσμο. Σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ημερών είναι οι αιτήσεις της Σουηδίας και της Φιλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ποιος μπορεί να προβλέψει για τις επόμενες κινήσεις ; Το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε στον Πρόεδρο της Ρωσίας είναι να αναλογιστεί την Χριστιανική προτροπή « Κύριε φώτισέ μου το σκοτάδι ».

Η επιθετικότητα του κορωνοιού μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε φιλοσοφώντας ότι η αρρώστια είναι μεταδοτική , η υγεία δεν είναι. Βαριά συναισθήματα για όσους δεν αντέχουν αυτή την απρόκλητη επιθετικότητα και εκνευρισμός για όσους τυχόν φταίνε για την παγκόσμια διασπορά του ιού. Ο εγκλεισμός και η σωματική ταλαιπωρία δημιουργούν αναπόφευκτα σκέψεις για το τι είναι η ζωή, για τις μνήμες που σβήνουν σιγά-σιγά και χάνονται , για τον μοναδικό εχθρό σε αυτό το περιβάλλον που είναι ο χρόνος που φεύγει χωρίς επιστροφή.
Τον τρίτο – αναμενόμενο – πόλεμο τον επισιτιστικό δεν τον νοιώσαμε ακόμη , αλλά σε λίγο θα αρχίσει να δείχνει τα δόντια του. Με δεδομένο ότι η Ρωσία και η Ουκρανία καλύπτουν το 30% της παγκόσμιας αγοράς σιταριού είναι επόμενο να αναλογιστεί κανείς , ότι σε λίγο καιρό « θα πούμε το ψωμί , ψωμάκι ». Η διακοπή φυσικού αερίου και πετρελαίου θα σημάνει την σταδιακή αύξηση όλων των ειδών με τον πληθωρισμό να έχει ορθάνοιχτο το στόμα του να καταπιεί μισθούς και συντάξεις , αφού τρέχει ήδη με 10% στη χώρα μας. Η βόλτα με το αυτοκίνητο σε λίγο θα είναι πολυτέλεια .

Δεν μας έμεινε τίποτε λοιπόν ;
Μόνο το χαμόγελό μας που είναι απίστευτα μεταδοτικό. Αντλούμε από μέσα μας όση αισιοδοξία μας απέμεινε και χαμογελάμε για να μην νοιώσουμε ότι περάσαμε χωρίς ν΄ακουμπήσουμε σε αυτή τη ζωή. Κι ο Νομπελίστας μας Γ.Σεφέρης μας προτρέπει προφητικά και ξεκάθαρα :
« μένει να ξαναβρούμε τη ζωή μας , τώρα που δεν έχουμε πια τίποτα».

Αρτα 16.05.2022