Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας

Συμφωνική συναυλία στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου της Ηπείρου αλλά και της διασύνδεσης των αρχαίων μνημείων με τον σύγχρονο πολιτισμό, συνδιοργανώνουν με τον Δήμο Φιλιατών συμφωνική συναυλία το Σάββατο 27 Αυγούστου 2022 και ώρα 20.00 στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων Θεσπρωτίας.
Η Καμεράτα, Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα παρουσιάσει συμφωνικά έργα προκλασικών, κλασικών και σύγχρονων συνθετών, όπως το κοντσέρτο γκρόσσο αριθ.1 του Χέντελ, με σολίστ τέσσερις νέους φοιτητές του Πανεπιστημίου, τον Θεόφιλο Φώτο και τη Μαρίνα Βλάχου στο βιολί, τον Θοδωρή Σκούρτη στο βιολοντσέλο και την Ιωάννα Χατζηλεοντίου στο τσέμπαλο. Τη συμφωνία αριθ.92 του Χάϋντν, την επονομαζόμενη και «της Οξφόρδης», τρεις ελληνικούς χορούς του Κωνσταντίνου Κυδωνιάτη και τρεις σλαβόνικους χορούς του Αντόνιν Ντβόρζακ.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, με αριθμημένα δελτία εισόδου. Τα δελτία θα διατίθενται την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Αυγούστου, ώρες 10.00 – 13.00, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Γραμματεία Πρυτανείας τηλ. 26510 07319), στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας (τηλ. 26650 28539) και στον Δήμο Φιλιατών (τηλ. 26643 60100).

Εκδήλωση μνήμης για τους εκτελεσθέντες στο Σταυράκι
Εκδήλωση για την 74η επέτειο από την εκτέλεση κατοίκων της περιοχής, το 1948 θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Ιωαννιτών.
Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο, 27 Αυγούστου 2022 και ώρα 11:00 στο χώρο του μνημείου στο Σταυράκι σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
11.00 Άφιξη επισήμων
11.05 Επιμνημόσυνη δέηση
11.15 Ομιλία από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Μωυσή Ελισάφ
11.30 Προσκλητήριο νεκρών
11.35 Κατάθεση στεφάνων
11.45 Ανάκρουση άσματος
11.50 Ενός λεπτού σιγή – Εθνικός Ύμνος
11.55 Λήξη τελετής

Κώστας Μπάρκας: Ο κ. Μητσοτάκης θα απολογηθεί για τις ευθύνες του στο σκάνδαλο των υποκλοπών
Την απόλυτη ευθύνη για το σκάνδαλο των υποκλοπών κατά πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων, που καταρρακώνει το κύρος της χώρας διεθνώς, καταλογίζει στον κ. Μητσοτάκη ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, κατά την τοποθέτησή του στην τηλεοπτική εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ. Όπως ανέφερε ο κ. Μπάρκας, ενώ διεθνώς γίνεται λόγος για σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη «πετά την μπάλα στην εξέδρα» με υπεκφυγές και κωλυσιεργίες. Ο κ. Μπάρκας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στηρίζει έναν πρωθυπουργό, που κάνει υποκλοπές και παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους και δημοσιογράφους. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το Σύνταγμα και τους Νόμους της χώρας. Δεν θα ξεφύγει ο Κ. Μητσοτάκης από την ευθύνη του για το γεγονός ότι έλεγχε αποκλειστικά επί τρία χρόνια της ΕΥΠ και άλλαξε τους νόμους με σκοπό τον έλεγχο της. Η Νέα Δημοκρατία απεγνωσμένα προσπαθεί να «θολώσει τα νερά». Αν θέλει εξεταστική για να ελέγξει και την περίοδο του Αντώνη Σαμαρά ας το κάνει.».

Ξεκινούν οι αποκαταστάσεις ζημιών από θεομηνία στο Δήμο Αρταίων
Σε δημοπράτηση το έργο, έως τις 8 Σεπτεμβρίου οι ηλεκτρονικές προσφορές
Σε δημοπράτηση βρίσκεται το έργο «Αποκαταστάσεις ζημιών από θεομηνία στο Δήμο Αρταίων» προϋπολογισμού 400.000 ευρώ.
Το Υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδότησε το Δήμο Αρταίων με 200.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο πόσο που απαιτείται για τις παρεμβάσεις, θα καλυφθεί από Δημοτικούς πόρους.
Πρόκειται για παρεμβάσεις που απαιτούνται προκειμένου να αποκατασταθούν οι καταστροφές που προκληθήκαν από θεομηνία στο Δήμο Αρταίων. Ειδικότερα αναμένεται να υλοποιηθούν οι εξής εργασίες:
•Κατασκευή τσιμεντένιου αύλακα και κάθετης οδού εντός οικισμού στους Κωστακιούς,
•Κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης και τμηματικές εξυγιάνσεις και ασφαλτοστρώσεις του κεντρικού δρόμου προς το Κορφοβούνι,
•Παρέμβαση τοπικά για τη επισκευή οδοστρώματος στο δρόμο προς την εκκλησία της Ελεούσας,
•Κατασκευή σωληνωτού οχετού όμβρων στη Βίγλα,
•Κατασκευή σωληνωτού οχετού όμβρων στη Λιμίνη,
•Κατασκευή μικρού τοίχων αντιστήριξης από οπλισμένο σκυρόδεμα στην Καμπή,
•Επισκευή συντήρηση οδού Αρκαδίου εντός σχεδίου της πόλεως της Άρτας,
•Ανακατασκευή οδού πάροδος Βουλγαροκτόνου και Σαλαμίνας εντός σχεδίου της πόλεως Άρτας.
Πιο συγκεκριμένα ο Δήμος Αρταίων, προκηρύσσει ανοιχτή διαδικασία για την ανάθεση του έργου «Αποκαταστάσεις ζημιών από θεομηνία στο Δήμο Αρταίων» με τις προσφορές να υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέχρι την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022.