Πανηγυρική και στην Άρτα η επανεκκίνηση της εστίασης

Λες και ήταν… covid-free!

Πανηγυρική ήταν και στην Άρτα η επανεκκίνηση της εστίασης μετά από 6 μήνες διακοπής λειτουργίας των καταστημάτων λόγω του κορωνοϊού. Αν και το lockdown είχε «σπάσει» ατύπως από τη Μ. Πέμπτη, με την υπερσυγκέντρωση πολιτών στο κέντρο της πόλης της Άρτας, πράγμα που συνέβη και τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο, λίγο πρίν, λίγο μετά τους Επιτάφιους και την Ανάσταση, στην επίσημη έναρξη της επανεκκίνησης, τη Δευτέρα, από το πρωί εκατοντάδες Αρτινοί κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία και τους γύρω πεζοδρόμους, για τον πρωινό καφέ στις καφετέριες που είχαν τη δυνατότητα να βγάλουν «τραπεζάκια έξω», καθώς η εστίαση επαναλειτουργεί μόνο σε εξωτερικούς χώρους.
Η εστίαση στη χώρα μας λοιπόν, επαναλειτουργεί από τη Δευτέρα 3 Μαΐου, μετά το γενικό lockdown που επεβλήθη στις 7 Νοεμβρίου του 2020, με μόνη διαφορά σε σχέση με το αντίστοιχο άνοιγμα την 1η Ιουνίου του 2020, το υποχρεωτικό self test για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες τους.

Βέβαια, μετά τόσους μήνες lockdown, αλλά και ελέγχων για τις μάσκες και τις μετακινήσεις, και παρότι υπάρχουν πρωτόκολλα για τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών στους εξωτερικούς χώρους καθώς και άλλους περιορισμούς, αφού η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική για τους καθήμενους σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες τα καταστήματα εστίασης τουλάχιστον αυτές τις πρώτες μέρες δίνουν την αίσθηση μιας covid-free χώρας!
Να σημειωθεί πως παρατηρήθηκε σε πολλές περιπτώσεις, σε συναντήσεις ανάμεσα σε ανθρώπους που προφανώς είχαν πολύ καιρό να βρεθούν, να αγκαλιάζονται, να φιλιούνται λες και έχουν ξεχάσει πως ο ιός είναι ακόμα ανάμεσά μας… Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση ο δήμος Ιωαννιτών, «Τα βήματα επιστροφής στην κανονικότητα θα πρέπει να γίνονται με προσοχή και με τήρηση όλων των μέτρων ώστε να αποφευχθούν πισωγυρίσματα. Η τήρηση των μέτρων είναι υποχρέωση τόσο των επιχειρηματιών όσο και των πολιτών. Με την ίδια ευθύνη που επέδειξε η συντριπτική πλειοψηφία τους προηγούμενους μήνες, θα πρέπει να πορευτούμε και στο εξής, αφού, δυστυχώς, ο κορωνοϊός είναι ακόμη εδώ»
Η αισιοδοξία επανέρχεται στον κόσμο, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνούμε πως ο κορωνοϊός παραμονεύει.

Τα έθιμα
Τα έθιμα, πάντως, σε αρκετές περιπτώσεις τηρήθηκαν στο μέτρο του δυνατού, ειδικά με τους Επιτάφιους και την Ανάσταση, με τον κόσμο να προσπαθεί να τηρήσει τα μέτρα προφύλαξης. Ένα έθιμο που κρατά πολλά χρόνια είναι αυτό που στις γειτονιές σπάνε πήλινα, πιάτα, μπουκάλια και οτιδήποτε κάνει θόρυβο αναγγέλοντας τη πρώτη Ανάσταση. Το έθιμο αυτό στηρίζει στη πόλη ο Δήμος Αρταίων, που μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο μοιράζουν μπότια στα εμπορικά και τα σπάνε στον πεζόδρομο της Σκουφά.
Έτσι και φέτος, με τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας, το έθιμο τηρήθηκε και ο Χρ. Τσιρογιάννης με τους Αντιδημάρχους και τους υπόλοιπους συνεργάτες συμμετείχαν στο έθιμο σπάζοντας τα μπότια μπροστά στον πεζόδρομο της Σκουφά.

Τα επόμενα βήματα
Με αδημονία αναμένεται το άνοιγμα των πάντων. Όπως έχει προγραμματιστεί:

-Μετά την εστίαση, στις 10 Μαΐου, σειρά παίρνει το άνοιγμα των σχολείων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια).Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό για τη χαλάρωση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και με την προϋπόθεση ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά, όλα τα σχολεία -γυμνάσια, δημοτικά και νηπιαγωγεία- θα επαναλειτουργήσουν διά ζώσης από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, με την πραγματοποίηση self test.

-Στις 15 Μαίου το άνοιγμα του τουρισμού οπότε αναμένεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις. Οι τουρίστες θα πρέπει να επιδεικνύουν είτε αποδεικτικό εμβολιασμού, είτε αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών.

-Στις 15 Μαΐου ανοίγουν για το κοινό και οι οργανωμένες παραλίες. Την ίδια ημέρα, ενδέχεται να σταματήσει η υποχρέωση αποστολής ειδικού SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών.

-Με το άνοιγμα του τουρισμού, αναμένεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες στη χώρα. Την ίδια μέρα θα καταργηθεί πλήρως και η υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις.

-Μέχρι τότε όλες οι μετακινήσεις εξακολουθούν να γίνονται με αποστολή SMS στο 13033, ακόμα και για την επίσκεψη σε καφέ ή εστιατόριο οι πολίτες πρέπει να στέλνουν μήνυμα στο 13033 με κωδικό 6, ενώ υπάρχει και ο χρονικός περιορισμός των 3 ωρών για τα ψώνια με μήνυμα στο 13032.