Παρέμβαση στη Βουλή από την Όλγα Γεροβασίλη

Να βρεθεί λύση για τα διεκδικούμενα ακίνητα από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας στην περιοχή «Βαλαώρα» Άρτας

Δυναμικά παρενέβη η κα Όλγα Γεροβασίλη με Ομιλία της στη Βουλή για να βρεθεί λύση για τα διεκδικούμενα ακίνητα από το ΤΕΘΑ στην περιοχή «Βαλαώρα» Άρτας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για «την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, ακινήτων του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, κ.α.»
Όπως επεσήμανε, η κα Γεροβασίλη, το πρόβλημα των αμφισβητούμενων και των κατεχομένων ακινήτων του Δημοσίου είναι διαχρονικό. Όπως κατέδειξαν και οι εκπρόσωποι των φορέων στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών, έχουν γίνει πολλές νομοθετικές απόπειρες για την επίλυση του προβλήματος (το 1939, το ‘57, το ‘68, το ‘76, το ‘84, το ’93, ο νόμος 2386/1996 κ.α.).

Χιλιάδες αιτήσεις εξαγοράς υποβλήθηκαν από ιδιώτες, οι οποίες δεν εξετάστηκαν από την Διοίκηση. Tώρα, με το νομοσχέδιο, αυτές οι αιτήσεις τίθενται στο αρχείο, λόγω δήθεν αδράνειας των πολιτών (κατά την αιτιολογική έκθεση).
Προφανώς το πρόβλημα δεν επιλύθηκε με τους προηγούμενους νόμους. Ούτε, όμως, η τύχη του παρόντος νομοσχεδίου προοιωνίζεται καλύτερη, με δεδομένες τις ενστάσεις που διατύπωσαν οι φορείς και οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών.
Η κα Γεροβασίλη κατέστησε γνωστό στον Υπουργό Οικονομικών το διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Βαλαώρας και ιδίως τώρα με τις αγωγές του ΤΕΘΑ σε 108 ιδιοκτήτες!
Ζήτησε δε την άμεση εξέταση του θέματος από τον εισηγητή Υπουργό Οικονομικών μαζί με τον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ώστε να αποτραπεί μια τεράστια αδικία σε βάρος των Αρτινών.

Το ζήτημα είναι μεγάλο και αφορά περίπου σε 200 οικογένειες εντός του αστικού ιστού. Ήδη έχουν ασκηθεί αγωγές κατά 108 ιδιοκτητών από το ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας), με τις προτάσεις στα δικαστήρια να κατατίθενται αυτές τις μέρες. Πρόκειται για ιδιοκτήτες οικοπέδων και οικιών πέριξ του Στρατοπέδου ΒΕΡΣΗ, με το ΤΕΘΑ να ισχυρίζεται ότι όλη η έκταση που βρίσκεται κάτω από την περίφραξη του στρατοπέδου και τον περιφερειακό δρόμο του ανήκει (μνημονεύοντας ακόμη και τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη…).
Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν ιδιοκτήτες που έχουν αγοράσει τα ακίνητα αυτά με νόμιμα συμβόλαια, έχουν μακρόχρονη αδιατάρακτη κτήση ή τουλάχιστον θα έπρεπε να προστατεύονται ως καλόπιστοι τρίτοι που απέκτησαν από επαχθή αιτία (δηλαδή με αγορά και καταβολή τιμήματος).

Όπως τόνισε η κα Γεροβασίλη στον Υπουργό, τα όρια του στρατοπέδου έχουν μονομερώς αναπροσαρμοστεί με απόφαση της ίδιας της Στρατιωτικής Υπηρεσίας, αναγνωρίζοντας τη διαμορφωθείσα κατάσταση ήδη από το 1955.
Σήμερα, τα ακίνητα αυτά βρίσκονται εντός του αστικού ιστού και του σχεδίου πόλεως. Στην πλειοψηφία τους τα ακίνητα έχουν οικοδομηθεί, ορισμένα μάλιστα και με τη λήψη στεγαστικών δανείων, γι’ αυτό και το ΤΕΘΑ ενάγει και τις δανειοδότριες Τράπεζες (που επίσης έκαναν έλεγχο τίτλων και νομίμου ιδιοκτησίας πριν χορηγήσουν τα δάνεια). Μάλιστα, οι πολίτες έχουν αναγνωριστεί ως ιδιοκτήτες και με αποφάσεις του Εθνικού Κτηματολογίου… Όπως, όμως, είπε και η κα Γεροβασίλη στη Βουλή, οι άνθρωποι αυτοί, ιδίως οι καλόπιστοι τρίτοι που έχουν αδιάκοπη σειρά τίτλων και απόφαση Κτηματολογίου δεν πρέπει και δεν μπορούν να ξαναγοράσουν τα σπίτια τους, τα οποία πολλοί ήδη χρωστούν στις Τράπεζες….Όμως, όπως τόνισε κλείνοντας η κα Γεροβασίλη, πρέπει κατ’ ελάχιστον να γίνει αυτή η τροποποίηση και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 16, ώστε να εφαρμόζεται και στο ΤΕΘΑ όπως και τα προηγούμενα άρθρα του νομοσχεδίου για να μην οδηγηθούν δεκάδες οικογένειες Αρτινών σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο.