Παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Ραβανού

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 19.00 στην αίθουσα του Συλλόγου ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ

«Η ελληνική οικονομική κρίση στη «μαύρη τρύπα» της ηγεσίας. Η περίοδος του πρώτου μνημονίου»

Οι εκδόσεις ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άρτας, ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ, σας προσκαλούν την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 19.00 στην αίθουσα του Συλλόγου, Πριοβόλου 11, Άρτα στην παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Ραβανού
«Η ελληνική οικονομική κρίση στη “μαύρη τρύπα” της Ηγεσίας»

*Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
-Νίκος Στάμος – δημοσιογράφος και σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας ΗΧΩ της Άρτας
-Φραγκίσκος Κουτεντάκης – συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής
-Λουϊζα Σκούρα – Υποψήφια διδάκτωρ Ε.Μ.Π., Μέλος Πολ. Γραμματείας του ΜέΡΑ 25

*Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δικηγόρος Ευάγγελος Σακέλλιος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η κρίση που βίωσε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν ήταν μόνο οικονομική αλλά και πολιτική και κατ’ επέκταση κρίση ηγεσίας. Το βιβλίο «Η ελληνική οικονομική κρίση στη «μαύρη τρύπα» της ηγεσίας. Η περίοδος του πρώτου μνημονίου» του Αρτινού δημοσιογράφου Άρη Ραβανού απευθύνεται στους πολιτικούς αλλά και στους πολίτες που θέλουν να μάθουν μέσα από μια εμπεριστατωμένη ανάλυση, ποια λάθη έγιναν σε επίπεδο ηγεσίας κατά την διάρκεια της μεγάλης κρίσης που προκάλεσε και την έλευση του πρώτου μνημονίου στην Ελλάδα το 2010.
«Θέλησα μέσα από πλούσια αναφορά σε βιβλιογραφία, να αναλύσω με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό τρόπο, και με τη βοήθεια της θεωρίας, αλλά και των στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο του διδακτορικού μου, την Ηγεσία της περιόδου 2009-2010 ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον» σημειώνει στον πρόλογό του ο συγγραφέας.
Ο Αρ.Ραβανός, στο βιβλίο του που έχει ως βάση την διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιου Πειραιώς, αναλύει τις θεωρίες της ηγεσίας, τόσο τις σύγχρονες όσο και τις παλαιότερες, εστιάζει σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την Ηγεσία, όπως η Στρατηγική, η διαδικασία Λήψης Αποφάσεων, ενώ γίνεται αναφορά τι έγινε σε τέσσερις χαρακτηριστικές χρεοκοπίες στην Ελλάδα, ποιες οι ομοιότητες και οι ποιες οι διαφορές με την κρίση του 2009-20-10 που οδήγησε στο πρώτο μνημόνιο.
Η πανεπιστημιακή έρευνα «δένει» και με την δημοσιογραφική ιδιότητα του συγγραφέα, ο οποίος αναδεικνύει σημαντικούς σταθμούς της κρίσης εκείνη την περίοδο με αναφορές σε πρόσωπα και γεγονότα ώστε βοηθήσει να καταλάβει ο αναγνώστης μέσα από γνωστές και άγνωστες πτυχές, τι συνέβη εκείνη την περίοδο.

Στο βιβλίο υπάρχει και παράρτημα που δίνει μια σφαιρική εικόνα τι έγινε εκείνη την περίοδο, μέσα από αναλυτικό χρονολόγιο της Τράπεζας της Ελλάδος, ένα συνοπτικό πίνακα με τους βασικούς σταθμούς έως την ημέρα ψήφισης του πρώτου μνημονίου, ενώ υπάρχει και ένα εκτενές ρεπορτάζ που είχε δημοσιευθεί στο Βήμα της Κυριακής του Αρ. Ραβανού σχετικά με το πως αποφασίστηκε η αποδοχή του μνημονίου από την τότε κυβέρνηση.
Στο βιβλίο και στο παράρτημα δημοσιεύεται μια ξεχωριστή συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αποκλειστικά στον συγγραφέα όπου εξηγεί τους λόγους προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης. Επίσης, υπάρχουν αποσπάσματα συνεντεύξεων στον Αρ. Ραβανό του τότε Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου που υπενθυμίζει πως είχε προειδοποιήσει για την κρίση και το μέγεθός της τόσο τον Κώστα Καραμανλή όσο και τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και του καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και την περίοδο των μνημονίων, αναπληρωτή εκτελεστικό διευθυντή του ΔΝΤ, Μιχάλη Ψαλιδόπουλου που μιλάει για τα λάθη της ελίτ που έφεραν το μνημόνιο.
Το βιβλίο έχει αρκετές αναφορές για το τι πρέπει να γίνει στο πεδίο της Ηγεσίας και της Στρατηγικής, έννοιες αλληλένδετες, από εδώ και πέρα, ώστε τα μαθήματα και διδάγματα της Ιστορίας να φωτίσουν το δρόμο για το μέλλον ενώ ο αναγνώστης είναι σε θέση, με όσα θα διαβάσει να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα, για το σήμερα και το αύριο της πατρίδας μας.

Νίκος Α. Στάμος