Παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για το νέο ΕΣΥ

Ως καίριο θέμα χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, την αύξηση των πόρων για την υγεία συνολικά, στην παρέμβασή του στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε την παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος για το νέο ΕΣΥ.

«Οι δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα υπολείπονται του μέσου όρου της ΕΕ. Ένα μεγάλο θέμα είναι η αύξηση των δαπανών, το δεύτερο είναι η κατανομή των δαπανών και πολύ μεγάλο ζήτημα είναι οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία που φθάνουν το 40% του συνόλου», είπε και σημείωσε ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα είναι δύσκολο όχι μόνο για τους ασθενείς Covid αλλά και για τους υπόλοιπους ασθενείς και εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι γιατροί θα βρεθούν σε δύσκολη θέση να επιλέγουν ασθενείς.

Αναφερόμενος στον συντονισμό δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είπε ότι θα πρέπει να έχει σαν τελικό στόχο τους πολίτες και όχι να έχει το κέρδος του ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ενώ τόνισε ότι την συζήτηση για το περισσότερο και αποτελεσματικότερο κράτος θα πρέπει να την εντάξουμε στην πρόσφατη εμπειρία που δημιούργησε η πανδημία. Δίχως κεντρικό ρόλο του κράτους δεν μπορούν να αμβλυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες. Κομβικό στοιχείο, είπε, είναι η εσωτερική ανακατανομή των πόρων του συστήματος.

Κλείνοντας εξέφρασε την ελπίδα ότι το καλοκαίρι θα πάρουμε ανάσα και το Φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Ωστόσο πρόσθεσε πως «αποτύχαμε στην διαχείριση της πανδημίας και στην Ευρώπη αλλά περισσότερο στην Ελλάδα. Στο μόνο που αποδείχθηκε καλή η κυβέρνηση ήταν στην καταστολή αλλά δεν αποδείχθηκε καλή στην πρόληψη και στα μέτρα αντιμετώπισης. Η συνολική εικόνα είναι απογοητευτική. Ο ρυθμός εμβολιασμού δεν είναι ο καλύτερος δυνατός και αυτό είναι μία ευρωπαϊκή αποτυχία».

Έκλεισε με δύο δεσμεύσεις για τον διάλογο γύρω από το πρόγραμμα για το νέο ΕΣΥ: η πρώτη είναι ότι θα ακούσουμε τις προτάσεις όλων. Η δεύτερη είναι ότι όταν θα κληθούμε να το εφαρμόσουμε θα λογοδοτούμε στους πολίτες για την υλοποίηση των δεσμεύσεων. Τέλος ελπίζω να μην μας πούνε αύριο το πρωί «που θα βρούμε τα λεφτά». Γιατί, σημείωσε, εάν ερχόμουν να εξαγγείλω ένα πρόγραμμα αγοράς φρεγατών ύψους 12 δις δεν θα με ρωτούσαν που θα βρείτε τα λεφτά.

Μετά από την παρουσίαση του προγράμματος για το νέο ΕΣΥ από τον κ. Τσίπρα ακολούθησε συζήτηση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, με τον πρώην υπουργό Υγείας και τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Ανδρέα Ξανθό την αναπληρώτρια τομεάρχη Υγείας, Δώρα Αυγέρη, την καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, τον καθηγητή Αιματολογίας της Σορβόννης, Γρηγόρη Γεροτζιάφα, τον καθηγητή της Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλία Μόσιαλο, τον καθηγητή Ιατρικής του Harvard, Όθωνα Ηλιόπουλο, τον ομότιμο καθηγητή Παιδοψυχιατρικής, Δημήτρη Αναγνωστόπουλο, την πρόεδρο του Συλλόγου Ρευματοπαθών «ΕΛΕΑΝΑ», Αθανασία Παππά, την πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Έβρου και αναπληρώτρια γραμματέα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Εύη Ορφανού και την ΠΕ νοσηλεύτρια του ΠΑΓΝΗ, Κατερίνα Κεραμά.