Παρουσία του Μητροπολίτη ο αγιασμός και η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στον Δήμο Ζηρού

“Πρώτο κουδούνι’ σε όλα τα Σχολεία του Δήμου Ζηρού, όπου τελέστηκε ο καθιερωμένος αγιασμός. Για πρώτη φορά σε Σχολικές μονάδες του Δήμου, ο αγιασμός έγινε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομου, ο οποίος, συλλειτουργώντας με τον πατέρα Ελευθέριο. τέλεσε τον αγιασμό στο Λύκειο Φιλιππιάδας και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης, ενώ μίλησε στους μαθητές με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Οι σχολικές μονάδες του Δήμου ήταν καθόλα έτοιμες για την έναρξη των μαθημάτων καθώς το προηγούμενο διάστημα, με μέριμνα των σχολικών επιτροπών, συνεργεία έκαναν όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις και εργασίες συντήρησης.
Ο αγιασμός στο Λύκειο Φιλιππιάδας και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Ζηρού κ. Νικόλαου Καλαντζή, ο οποίος καλωσόρισε τους μαθητές και τους ευχήθηκε καλή και δημιουργική σχολική χρονιά. Εξήρε την προσπάθεια των εκπαιδευτικών και διευθυντών των Σχολείων, με τη συμβολή των οποίων τα Σχολεία του Δήμου Ζηρού κατατάσσονται σε εκείνα με τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχόντων πανελληνίως. Ακόμη ο κ. Καλαντζής δεν παρέλειψε να επισημάνει την ώριμη στάση και συνεργασία των Συλλόγων Γονέων και κηδεμόνων του Δήμου.
Τις μαθήτριες και τους μαθητές τους παρότρυνε να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις γνώσεις και τις εμπειρίες που θα λάβουν, ενώ απευθυνόμενος σε εκείνους της Γ’ Λυκείου, σημείωσε ότι “αξίζει να κάνετε θυσίες τη φετινή χρονιά, διότι αυτές θα πιάσουν τόπο και θα σας ανταμείψουν στη μετέπειτα πορεία σας”. Υπογράμμισε επίσης ότι ο Δήμος θα είναι στο διαρκώς πλευρό των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων.
Καλή σχολική χρονιά ευχήθηκαν στους μαθητές οι διευθυντές των Σχολείων που ευχαρίστησαν το Δήμο και προσωπικά τον Δήμαρχο Ζηρού για τη στήριξη και την άψογη συνεργασία, καθώς και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε.Πρέβεζας, κ. Γιώργος Σαράφογλου.
Στην τελετή αγιασμού στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιππιάδας παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ζηρού κ. Χασίδης Χρήστος, η γραμματέας κα Γάλλιου Μαρία, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και γονείς των μαθητών.
Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί Σύμβουλοι, πρόεδροι και μέλη Κοινοτήτων παρέστησαν στις τελετές αγιασμού σε όλα τα Σχολεία του Δήμου Ζηρού και ευχήθηκαν σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Μήνυμα του Δημάρχου Ηγουμενίτσας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς
Μήνυμα του Δημάρχου Ηγουμενίτσας και Προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου κ. Ιωάννη Λώλου για την έναρξη της σχολικής χρονιάς το οποίο αναφέρει:
Η έναρξη της σχολικής χρονιάς σηματοδοτεί μια νέα αφετηρία πλούσια σε στόχους, προσδοκίες και όνειρα στον δρόμο των μαθητών προς την κατάκτηση της γνώσης. Για την επιτυχή έκβαση αυτής της πορείας εύχομαι σε όλους τους μαθητές να έχουν μια γόνιμη και αποτελεσματική διαδρομή με υπομονή, επιμονή και όραμα.
Στους εκπαιδευτικούς εύχομαι να έχουν το σθένος να επιτελούν ουσιαστικά το πολυσύνθετο έργο τους, πυροδοτώντας στους μαθητές τη σπίθα της μάθησης, της εξέλιξης και της δημιουργίας.
Τέλος στους γονείς και κηδεμόνες εύχομαι να συνεχίσουν να στηρίζουν τον δύσκολο αγώνα των παιδιών πάντα με αγάπη και άπλετη κατανόηση.
Ως Δήμος θα συνεχίσουμε την άοκνη φροντίδα μας για τις λειτουργικές ανάγκες της εκπαίδευσης, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την απρόσκοπτη φοίτηση των παιδιών στα σχολεία του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Καλή πρόοδο με υγεία, δύναμη και προκοπή!

Μήνυμα Κώστα Μπάρκα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας εύχεται σε μαθητές, εκπαιδευτικό προσωπικό και σε γονείς καλή και δημιουργική σχολική χρονιά, υπενθυμίζοντας ότι από το 2016 μέχρι σήμερα η εκκίνηση της σχολικής χρονιάς πραγματοποιούνταν εύρυθμα, με έγκαιρη παράδοση των βιβλίων και το εκπαιδευτικό προσωπικό στη θέση του, γεγονός που αποτελεί θετικό κεκτημένο για το σύνολο του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας προς όφελος των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.
Όμως, ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός αναπληρωτών εκπαιδευτικών καταδεικνύει τις μεγάλες ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος για μόνιμους διορισμούς. Η αποχώρηση περισσότερων από 36 χιλιάδων μόνιμων εκπαιδευτικών την περίοδο 2010- 2019 δοκιμάζουν συνεχώς τις αντοχές του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, εντείνοντας την εργασιακή ανασφάλεια των εκπαιδευτικών εμποδίζοντας την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού έργου.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καθυστερεί αδικαιολόγητα, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, να προχωρήσει στην άμεση υλοποίηση των 4.500 μόνιμων διορισμών στην Ειδική Αγωγή. Οφείλει επίσης να υλοποιήσει την εγκριτική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τον μόνιμο διορισμό 10.500 μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για τις οποίες είχαν προβλεφθεί πιστώσεις στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019- 2022.
Η Δημόσια Παιδεία ας μην αποτελέσει τον «φτωχό συγγενή» των νεοφιλελεύθερων εμμονών της νέας κυβέρνησης.

Πρέβεζα: παράνομη γόμωση κυνηγετικών φυσιγγίων
Συνελήφθη, στις 10-09-2019 το πρωί στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας 63χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις.
Ο 63χρονος ημεδαπός στην Πρέβεζα, προέβαινε στην παράνομη γόμωση κυνηγετικών φυσιγγίων με σκοπό την εμπορία. Σε αποθηκευτικό χώρο ιδιοκτησίας του 63χρονου, κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, (2) μηχανές γόμωσης και πλήρωσης φυσιγγίων, πυρίτιδα βάρους (1.688) γραμμαρίων, (4.000) κενά φυσίγγια και (5.000) συγκεντρωτήρες
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί της προαναφερθείσας Υπηρεσίας, αξιοποιώντας στοιχεία και πληροφορίες, εντόπισαν και συνέλαβαν τον 63χρονο, διότι κατελήφθη σε αποθηκευτικό χώρο ιδιοκτησίας του, να προβαίνει παράνομα στη γόμωση κυνηγετικών φυσιγγίων με σκοπό την εμπορία, στερούμενος σχετικής άδειας από αρμόδια αρχή.
Σε έρευνα στον παραπάνω χώρο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
• (2) μηχανές γόμωσης και πλήρωσης φυσιγγίων,
• (2) συσκευασίες με πυρίτιδα, συνολικού βάρους (1.688) γραμμαρίων,
• (4.000) κενά κυνηγετικά φυσίγγια, έτοιμα προς γόμωση,
• (5.000) συγκεντρωτήρες,
• (25) γομωμένα φυσίγγια, έτοιμα προς εμπορία,
• (300) χάρτινα κυτία, για την αποθήκευση των φυσιγγίων.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Φωτογραφική Ομάδα Άρτας ΦΟΑ
Με χαρά τα μέλη της Φωτογραφικής Ομάδας Άρτας Φ.Ο.Α. ανακοινώνουν την έναρξη της φωτογραφικής χρονιάς 2019-2020.
Διοργανώνουν συνάντηση γνωριμίας την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 7 το απόγευμα στο καφέ του Ξενοδοχείου Κρόνος «να γνωριστούμε και να σας ενημερώσουμε για τα μαθήματα, τις συναντήσεις και τις δραστηριότητες που σχεδιάζει η Φ.Ο.Α. για την χρονιά που έρχεται. Θα χαρούμε να σας γνωρίσουμε!» όπως αναφέρει και σχετική ανακοίνωση.

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Πρέσβη του Καναδά στην Αθήνα
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, δέχθηκε τον Πρέσβη του Καναδά στη χώρα μας, κ. Mark Allen.
Κατά τη συνάντηση, στην οποία παρέστη ο διπλωματικός σύμβουλος του Πρόεδρου της Βουλής, Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης, επιβεβαιώθηκαν οι διαχρονικά άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ενώ εκφράστηκε η αμοιβαία βούληση για περαιτέρω ανάπτυξή τους καθώς και η διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων. Μετά το πέρας της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν οι εξής δηλώσεις:
Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων:
«Θα ήθελα να καλωσορίσω σήμερα, εδώ, στη Βουλή των Ελλήνων, τον εξοχότατο Πρέσβη της φίλης και συμμάχου χώρας του Καναδά, μιας χώρας με την οποία ο Ελληνισμός και η Ελλάδα έχει παλιούς και εκτεταμένους δεσμούς. Συμπληρώνουμε πάνω από 75 χρόνια διπλωματικών σχέσεων με τη μεγάλη και δημοκρατική αυτή χώρα, στην οποία πάνω από τριακόσιες πενήντα χιλιάδες συμπατριώτες μας ζουν, προκόβουν και πλάθουν τον μύθο της ζωής τους.
Ταυτόχρονα και οι εμπορικές, πολιτιστικές και πολιτικές μας σχέσεις είναι εξαιρετικές και φυσικά υπάρχει περιθώριο να γίνουν ακόμα καλύτερες. Στην ίδια κατεύθυνση, εύχομαι να διευρυνθούν περαιτέρω και οι δεσμοί μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων.
Υπ’ αυτή την έννοια, είναι πάντα χρήσιμη και ωφέλιμη η συνάντηση με τον Πρέσβη αυτής της μεγάλης χώρας».
Πρέσβης του Καναδά:
«Είναι χαρά μου που σας συναντώ. Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εκλογή σας ως Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι εδώ, καθώς διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις με την Ελλάδα και ανυπομονούμε να τις διευρύνουμε έτι περαιτέρω».

Φ. Γεννηματά: δεν είναι ώρα για παιγνίδια με τον εκλογικό νόμο
Για στοχοποίηση του ΚΙΝΑΛ από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο η επικεφαλής του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, που έκρινε, απαντώντας στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «δεν είναι ώρα για παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο».
Με αφορμή την απάντηση του πρωθυπουργού σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα γίνει εξεταστική επιτροπή σχετικά με το πρώτο εξάμηνο του 2015, η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι παραπέμπει στις καλένδες τη διερεύνηση της συγκεκριμένης περιόδου και κατήγγειλε «ομερτά» εκ μέρους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Έχουμε κατ’ επανάληψη καταγγείλει την ομερτά. Το ενοχικό πολιτικό deal. Την από κοινού συγκάλυψη των ευθυνών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση και την διαχείρισή της. ‘Σου χαρίζομαι για το 2004- 2009, μου χαρίζεσαι για το 2015, πατσίσαμε!’. Προσπαθούν να ρίξουν όλες τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, γιατί ο στόχος είμαστε εμείς» υποστήριξε.
«Δύο μήνες μετά τις εκλογές, είναι ώρα να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Τα προβλήματα στην οικονομία είναι εδώ, μαζί μας και κυρίως εις βάρος μας, όπως και οι μεγάλες προκλήσεις της συγκυρίας», είπε η κ. Γεννηματά και συνέχισε λέγοντας: «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ‘μαλώνουν’ για το αν είχαμε βγει από την κρίση πριν τις εκλογές ή αν αυτό έγινε ‘ως εκ θαύματος’, αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από την ΝΔ. Τίποτε από τα δύο δεν είναι αλήθεια» ανέφερε.
Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ τοποθετήθηκε και στο ζήτημα του νέου εκλογικού νόμου που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση σημειώνοντας: «Θέλω να επαναλάβω, ότι δεν είναι ώρα για παιγνίδια με τον εκλογικό νόμο, που οδηγούν σε άγονες διχαστικές αναμετρήσεις του τύπου ‘τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν’. Ας γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης, ότι η τυχόν επανάληψη διατάξεων που μετατρέπουν τις λαϊκές μειοψηφίες σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, θα μας βρει δυναμικά απέναντι».
Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, η ΝΔ συνεχίζει την «ανούσια αντιπαράθεση» με τον ΣΥΡΙΖΑ για να καλύψει ότι «εφαρμόζει κατά γράμμα πολιτικές και δεσμεύσεις Τσίπρα» και είπε χαρακτηριστικά: «Η αέναη κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη βολεύει και τους δύο. Ο καθένας έχει το δράκο που θέλει στο δικό του παραμύθι».
«Είμαστε καθαρά απέναντι στην συντηρητική πολιτική που πρεσβεύουν. Η ΝΔ είναι ο ιδεολογικός μας αντίπαλος. Εμείς δεν ντρεπόμαστε για την ιδεολογική μας ταυτότητα, δεν κρυβόμαστε, δεν μετατοπιζόμαστε. Η απόσταση που μας χωρίζει έχει ιδεολογικό πρόσημο. Οι όψιμες αναφορές του κ. Μητσοτάκη στον Ελευθέριο Βενιζέλο, δεν κάνουν Κέντρο τη Δεξιά, που βαρύνεται με το ανάθεμα σε βάρος του. Έρχεται δεύτερος μετά τον Τσίπρα», δήλωσε η κ. Γεννηματά.
Την ίδια ώρα, η κ. Γεννηματά επισήμανε πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιλέξει και οι δυο ως αντίπαλό τους το ΚΙΝΑΛ, γιατί το θεωρούν πιο βολικό, «στοχοποιώντας τον μόνο πυλώνα υπευθυνότητας και μεταρρυθμίσεων που γέννησε η μεταπολίτευση: το ΠΑΣΟΚ και τη φυσική του συνέχεια, το Κίνημα Αλλαγής». «Δεν μας αγγίζουν», δήλωσε και συνέχισε: «Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι, φίλοι και εχθροί, καθημερινά με εμάς ασχολούνται».

«Ενεργειακό Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2019»
Ομιλία Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΛΠΕ κ. Ανδρέα Σιάμισιη
«Η θέσπιση ξεκάθαρου, συμβατού με τις διεθνείς εξελίξεις και, κυρίως, σταθερού θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου που θα διέπει την εγχώρια αγορά Ενέργειας, αποτελεί την βασική προϋπόθεση για τη προσέλκυση των επενδύσεωνπου είναι αναγκαίες για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας», υποστήριξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ανδρέας Σιάμισης,κατά την ομιλία του «Ενεργειακό Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2019» (Southeast Europe Energy Forum 2019), που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το ΗΑΕΕ (Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία) και τον Οργανισμό “Atlantic Council”.
Παρουσιάζοντας τους κεντρικούς άξονες της Στρατηγικής του Ομίλου ΕΛΠΕ, ο κ. Σιάμισιης υποστήριξε ότι τα πετρελαιοειδή είναι -και θα παραμείνουν- ο βασικός πυλώνας δραστηριότητας, με την παραγωγή και τις πωλήσεις των ΕΛΠΕ να καταγράφουν διαδοχικά ρεκόρ τα τελευταία χρόνια και τις εξαγωγές να ανέρχονται ετησίως στο 55-60% των παραγόμενων προϊόντων.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η μετάβαση της διεθνούς αγοράς σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, για να επιτευχθεί ο παγκόσμιος στόχος μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων. Στην κατεύθυνση αυτή, αλλά και στο πλαίσιο του στρατηγικού τους σχεδιασμού, τα ΕΛΠΕ θα πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα και δυναμικά στην επέκταση τους σε κλάδους της ενέργειας όπου παραδοσιακά είχαν είτε μικρή, είτε έμμεση παρουσία, ώστε να δώσουν το παρών και στις επόμενες δεκαετίες, έχοντας επιτύχει επιχειρηματική συνέχεια με διαρκώς μειούμενο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μέρος αυτού του σχεδιασμού αποτελεί, η ενίσχυση της θέσης στους τομείς του Φυσικού Αερίου και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ,όπου μέσα στην επόμενη τριετία αναμένεται η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου σε τουλάχιστον 300-400 MW εγκατεστημένης ισχύος.
«Στα επόμενα 20 με 30 χρόνια, όταν οι πιο καθαρές πηγές ενέργειας θα αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι της ενεργειακής αλυσίδας, εμείς θα είμαστε παρόντες. Αλλά, για να το κατακτήσουμε αυτό, θα πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα. Ο κ. Σιάμισιης χαρακτήρισε ως σημαντικές τις εξελίξεις που θα προκύψουν στην αγορά εξαιτίας της εφαρμογής, από 1ης Ιανουαρίου του 2020, του νέου κανονισμού ΙΜΟ για τα ναυτιλιακά καύσιμα πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, ενώ ερωτηθείς για την εξαγγελθείσα νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του Ομίλου ΕΛΠΕ αρκέστηκε να σχολιάσει ότι το ζήτημα αφορά τους μετόχους και ότι είναι σημαντικό οι εξελίξεις στο θέμα αυτό να μην καθυστερήσουν την υλοποίηση της στρατηγικής του Ομίλου.