Περικλής Μίγδος προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Σε δεινή θέση που βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι μας

Διαμαρτυρία και απόγνωση εκφράζεται μέσα από έγγραφο του Δημάρχου Γεωργίου Καραϊσκάκη προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την δεινή θέση που βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της περιοχής κυρίως λόγω της κατακόρυφη αύξησης των ζωοτροφών.

Μέσω του εγγράφου γίνονται γνωστές οι τραγικές συνθήκες που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι της ορεινής περιοχής μας και γενικότερα της χώρας, και οι οποίες αγνοούνται παντελώς από τα κέντρα αποφάσεων !
«Εμείς γινόμαστε δέκτες έντονων διαμαρτυριών και παραπόνων για την κατάσταση που επικρατεί στους κτηνοτρόφους.
Η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι, θέτει σε κίνδυνο την επιβίωσή τους και καθιστούν σχεδόν αδύνατη την συνέχιση άσκησης του επαγγέλματος του κτηνοτρόφου και της φροντίδας του ζωικού τους κεφαλαίου.
Αυτά συνίστανται κυρίως στην μείωση των τιμών των παραγομένων προϊόντων τους δηλαδή του γάλακτος και του κρέατος αφ’ ενός, και αφ’ ετέρου στην κατακόρυφη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών και της μείωσης της παραγωγής λόγω καιρικών συνθηκών (παρατεταμένη ανομβρία με αποτέλεσμα την μείωση της βοσκήσιμης ύλης όλη την ανοιξιάτικη και τη θερινή περίοδο).

Ιδιαίτερα πρέπει να τονίσουμε εδώ τη μεγάλη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών δηλαδή της ξερής μηδικής, του αραβοσίτου και των παραγώγων του και του κριθαριού σε βαθμό που καθιστά απαγορευτική την προμήθειά τους για την σίτιση των κοπαδιών των αιγοπροβάτων.
Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονίσουμε εδώ την γενναία αύξηση – στο διπλάσιο και πλέον – των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα οι περισσότερες οικογένειες να μην μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και παραμένουν ανασφάλιστοι. Το κόστος αυτό είναι δυσβάσταχτο για τους κτηνοτρόφους διότι απαιτεί ποσόν 1.500,00€ περίπου ετησίως για ένα ασφαλισμένο και 3.000,00€ για δύο που συνήθως είναι ασφαλισμένοι σε κάθε οικογένεια κτηνοτρόφων.

Κατόπιν αυτών, καθίσταται αναγκαία η εξέταση των προβλημάτων αυτών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και εξεύρεση λύσεων για την παραγωγική αυτή τάξη» σημειώνει ο Περικλής Μίγδος στην επιστολή του.