Περιφέρεια Ηπείρου

Οδηγίες για τις αγορές και τις συναλλαγές την εορταστική περίοδο του Πάσχα

Από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνονται τα παρακάτω για τις αγορές και τον τρόπο συναλλαγών κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα:
Η Υπηρεσία μας στα πλαίσια της προστασίας του καταναλωτικού κοινού και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης που παρουσιάζεται εθιμικά κατά την διάρκεια του εορτασμού του Πάσχα και προκειμένου να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ενημερώνει τους καταναλωτές για τα ακόλουθα:

– Τις ημέρες του Πάσχα το ηλεκτρονικό εμπόριο θα αυξηθεί σημαντικά. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεχτικοί καθώς έχουν καταγραφεί περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, των ηλεκτρονικών καταστημάτων και των διαφημίσεων που προβάλλουν.

Για τον λόγο αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει,
• Να βεβαιώνονται ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα που επιλέγουν, παρέχει τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητάς του, όπως υποχρεούται (υπεύθυνος διαχειριστής, εμπορική επωνυμία, ΑΦΜ, αριθμός ΓΕΜΗ), καθώς και τη διεύθυνσή του με τα στοιχεία επικοινωνίας του (τηλέφωνο, fax, e-mail). Για τη διασταύρωση των στοιχείων των επιχειρήσεων που έχουν έδρα ή υποκατάστημα στην Ελλάδα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.businessregistry.gr/publicity/index
• Να ελέγχουν αν υφίστανται και διατυπώνονται με σαφήνεια οι «όροι και προϋποθέσεις» για τη διενέργεια της συναλλαγής.

• Να βεβαιώνονται ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα διαθέτει σύστημα ασφαλούς πληρωμής («λουκετάκι» στο κάτω μέρος της σελίδας και διεύθυνση που ξεκινά με https://) πριν προχωρήσουν σε συναλλαγή μέσω υπηρεσίας μεταφοράς χρημάτων.
• Προσωπικές πληροφορίες και κωδικοί των καρτών δεν θα πρέπει να δίδονται.
• Πολλές τράπεζες προσφέρουν πλέον την επικύρωση της συναλλαγής με έξτρα pin που αποστέλλεται στο κινητό με sms.
• Η συναλλαγή διασφαλίζεται περισσότερο επιλέγοντας στον τρόπο πληρωμής την αντικαταβολή.
– Θα πρέπει να αποφεύγονται οι προμήθειες οποιοδήποτε τροφίμου από ανώνυμους, πλανόδιους μικροπωλητές ή άγνωστους προμηθευτές. Οι πλανόδιοι πωλητές που είναι αδειοδοτημένοι θα πρέπει να έχουν αναρτημένη την άδεια πώλησης και να την επιδεικνύουν όποτε ζητηθεί.

5. Τα σφάγια αμνοεριφίων:
– Ελληνικής καταγωγής που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και έχουν σφαγεί στην Ελλάδα πρέπει να φέρουν δύο σφραγίδες: α) σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού», και β) σφραγίδα παραλληλόγραμμου σχήματος χρώματος ερυθρού, εντός της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη «ΕΛΛΑΣ» ή «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ».
– Τα σφάγια αμνοεριφίων που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε άλλες κοινοτικές χώρες και έχουν σφαγεί στη χώρα μας πρέπει να φέρουν, σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού» στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και η ανάλογη επισήμανση για τη χώρα εκτροφής π.χ. Ελληνικής Εκτροφής, Ρουμάνικης Εκτροφής.

– Η συκωταριά, η οποία δε συνοδεύει το αρνί, θα πρέπει να βρίσκεται εντός πλαστικού περιέκτη και να υπάρχει ετικέτα στην οποία θα αναγράφονται ευκρινώς τα στοιχεία της εταιρείας, ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης, η χώρα προέλευσης, οι ημερομηνίες παραγωγής και λήξης, οι ημερομηνίες ψύξης και κατάψυξης, καθώς και η θερμοκρασία συντήρησης.
– Ο κιμάς πρέπει να κόβεται παρουσία του πελάτη από τεμάχιο της αρεσκείας του, πλην του τυποποιημένου κιμά που εφόσον προσφέρεται τέτοιος με ειδική κτηνιατρική άδεια, θα πρέπει να είναι σε πακέτο με τις προβλεπόμενες ενδείξεις που περιγράφονται στην ετικέτα του βοείου κρέατος και επί πλέον η χώρα παρασκευής (κοπής) του κιμά και η ημερομηνία παρασκευής του.

– Το κοτόπουλο πρέπει να έχει το καρτελάκι του κρεοσκοπικού ελέγχου από την κτηνιατρική υπηρεσία και τα τεμαχισμένα να πωλούνται συσκευασμένα με τις ενδείξεις του εργαστηρίου.
– Τα αυγά πρέπει να είναι ωοσκοπημένα και με καθαρό κέλυφος και δεν πρέπει να πλένονται όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, γιατί έτσι αφαιρείται το εξωτερικό υμενίδιό τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους.