Οι συγγραφείς αποκαλύπτουν… τα μυστικά τους στον Ε. Ιντζέμπελη

Δημήτρης Σαρής

Κατ’ αρχήν, θεωρώ ότι η γραφή είναι ο πιο ολοκληρωμένος τρόπος έκφρασης και δόμησης των σκέψεων που μας κατακλύζουν, καθώς και η ιδανική μέθοδος επικοινωνίας, κοινοποίησης ιδεών, ενημέρωσης. Μπορεί επίσης κάποιος να γράψει για να αποτυπώσει φαντασιακές εικόνες και όνειρα και αυτό είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον.
Στο παρελθόν έγραψα τρεις ταξιδιωτικούς οδηγούς για τις εκδόσεις “Όραμα”, τη “Γαλλία”, τη “Νορβηγία” και την “Πολωνία”. Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί έχουν μια συγκεκριμένη φόρμα ως εργασία και περιορισμούς ως προς το ύφος και την έκταση αλλά αφήνουν κι ένα περιθώριο προσωπικής συμβολής στην καταγραφή.

Το τελευταίο μου βιβλίο είναι καθαρά λογοτεχνικό και σε προσωπικό ύφος. Μια συλλογή διηγημάτων για την Αφρική.
Πολλοί με ρωτούν από πού έχω εμπνευστεί. Θα απαντήσω με λόγια απλά. Με βοήθησαν πολύ τα πολλά ταξίδια και οι εμπειρίες τους. Αυτή είναι η κύρια έμπνευση. Συμπληρώνω πλέον είκοσι χρόνια από τότε που ξεκίνησα να ταξιδεύω επαγγελματικά, εντατικά κι επαναλαμβανόμενα σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχω καταλάβει με τον καιρό ότι το ταξίδι, η εμπειρία του και η ανάμνηση του έχουν γίνει τρόπος ζωής και τρόπος σκέψης. Ειδικά όταν ξεκινάς να ταξιδεύεις από μικρή ηλικία, “μεγαλώνεις” μέσα από το ταξίδι, ωριμάζεις και ανδρώνεσαι μέσα από αυτή τη διαδικασία. Έχοντας αυτό σαν παρακαταθήκη αλλά και σαν αφετηρία, προχωρώ στην καταγραφή αναμνήσεων αλλά και στην κατασκευή ιστοριών με βάση πράγματα που είδα και άκουσα, ιστορίες που έμαθα εκεί που ήμουν ή διάβασα εκ των υστέρων.

Το πρώτο μου βιβλίο που εξέδωσα έχει τον τίτλο: “Το τραγούδι του Γκριό. Παράθυρο με θέα την Αφρική”, εκδόσεις Στοχαστής. Πρόκειται για δώδεκα διηγήματα με θέμα την Αφρική. Ένας τίτλος περιφραστικός, ακριβώς για να αποδώσω τη διάσταση της αφήγησης του ντόπιου Αφρικανού βάρδου, του “Γκριό” και να προτείνω, να παρουσιάσω εικόνες από μια ήπειρο.
Σαφώς, ο γενικός χαρακτήρας του βιβλίου αυτού είναι και ταξιδιωτικός. Ουσιαστικά, είμαι παρών σε δώδεκα μικρές ιστορίες που εκτυλίσσονται στην Αφρική και καθεμία μας παραπέμπει σε πρόσωπα, τοπία, μύθους και καταστάσεις. Μέσα από αυτές τις ιστορίες εξυμνώ την αφρικανική φύση, περιγράφω τους ανθρώπους διαφόρων χωρών, κάποια έθιμα τους, το χαρακτήρα των κοινωνιών. Κυρίως όμως, παραπέμπω τον αναγνώστη στο να διαβάσει κάτι παραπάνω για αυτές τις χώρες, να μάθει κάτι για την ιστορία τους, να προβληματιστεί για τα κοινωνικά τους ζητήματα. Σε κάποιες από τις ιστορίες επιλέγω να δώσω το λόγο σε κάποιο ζώο, να περιγράψω αυτό που θέλω σαν διήγηση ή μύθο, να μεταφέρω τον αναγνώστη σε άλλη εποχή ενδεχομένως.

Είναι ιστορίες με λογοτεχνικό ύφος και περιγραφές, αλλά με στόχο τη γνώση και τον προβληματισμό, ενίοτε πολιτικό, ενίοτε ιστορικό ή κοινωνικό.

Τώρα αν συνάντησα δυσκολίες στην γραφή θα έλεγα πώς θα μπορούσαν οι ιστορίες να είναι περισσότερες, αλλά έγινε από μέρους μια επιλογή προκειμένου να είναι και πιο ευχάριστη η ανάγνωση. Σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ είχα μια ιστορία στο μυαλό μου, ή μια διήγηση, έπρεπε να επινοήσω το ύφος ή το πρόσωπο της αφήγησης, τον πρωταγωνιστή μέσα από τα μάτια του οποίου εκτυλίσσεται μια αλληλουχία στιγμών και γεγονότων.

Δυσκολίες στην έκδοση; Δεν μπορώ να πω ότι βρήκα ουσιαστικές δυσκολίες ως προς την έκδοση αυτής της συλλογής διηγημάτων. Επέλεξα να στείλω τα κείμενα στις εκδόσεις Στοχαστής καθώς γνώριζα ήδη τη δουλειά τους, ως αναγνώστης, πάνω στα κείμενα των εξερευνητικών ταξιδιών. Οι εκδόσεις Στοχαστής έχουν αφιερώσει εδώ και δεκαετίες ένα μεγάλο μέρος της δράσης τους στο να εκδώσουν τα χρονικά των εξερευνήσεων, κάτι που θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμο και ουσιαστικό για το ταξιδιωτικό κοινό. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε αυτό το ταξίδι για το “Τραγούδι του Γκριό” και οι οποίες δυσκολίες εξαντλήθηκαν στο να αλλάξουμε κάποιους τίτλους διηγημάτων και να ορίσουμε τη σειρά παρουσίασής τους μέσα στο βιβλίο…

Δουλεύω ως ξεναγός ολόκληρο το χρόνο και συμμετέχω στην οργάνωση και διεκπεραίωση μακρινών ταξιδιών στο εξωτερικό για Έλληνες τουρίστες. Εκτός αυτών, συνεχίζω να ασχολούμαι με την εκμάθηση ξένων γλωσσών και με τη μουσική.

Βιογραφικό
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Λυγουριό Αργολίδας. Τελείωσα το σχολείο εκεί και παράλληλα έμαθα μουσική στο τοπικό ωδείο. Στη συνέχεια σπούδασα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ παράλληλα ξεκίνησα τα ταξίδια μου επαγγελματικά από το 2001 και πήρα πτυχίο στη μουσική, στο βιολί. Εκτός των αγγλικών και γαλλικών που είχα διδαχθεί από τα μαθητικά μου χρόνια, συνέχισα και με αρκετές άλλες γλώσσες, γιατί πάντα θεωρούσα ότι η γλωσσομάθεια διευρύνει κατά πολύ τις γνώσεις μας και αλλάζει το χαρακτήρα μας.

Έκανα κινέζικα, αραβικά και τουρκικά στο διδασκαλείο ξένων γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών, διατηρώντας μια βασική γνώση σε αυτές τις γλώσσες, ισπανικά στο ινστιτούτο Θερβάντες, σουηδικά και πορτογαλικά σε ιδιωτικούς φορείς, ρωσικά στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μινσκ. Μετά τις σπουδές και το πτυχίο Νομικής, έκανα ένα διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα έρευνας στη Σύγχρονη Ιστορία, στο Πανεπιστήμιο της πόλης Καν (Caen) στη Νορμανδία της Γαλλίας, με θέμα τη δεκαετία του 1940 στην Ελλάδα. Από το 2012 μέχρι το 2016 έγραψα τρεις ταξιδιωτικούς οδηγούς. Το 2013 πήρα πτυχίο ξεναγού από το Πανεπιστήμιο του Περπινιάν και άδεια ξενάγησης στη Γαλλία και κατόπιν, μέσω εξετάσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, άδεια ξενάγησης και στην Ελλάδα. Το 2020 εκδόθηκε το πρώτο μου καθαρά λογοτεχνικό έργο “το τραγούδι του Γκριό. Παραθύρι με θέα την Αφρική”. Συνεχίζω με τα ταξίδια, τις γλώσσες και τη συγγραφή…