ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ. Οδηγίες Κτηνιατρικής και Τμήματος Εμπορίου για τις αγορές της εορταστικής περιόδου

Η Δ/νση ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ και το Τμήμα ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Δ/νσης ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, ενόψει και λόγω της αυξημένης ζήτησης τροφίμων ζωικής προέλευσης, και προκειμένου να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η προστασία των καταναλωτών ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα παρακάτω:

Α. Όσον αφορά το κρέας και τα προϊόντα του:
– Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία , υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής
-Απαγορεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή ζώων στο στάβλο .
-Τα αμνοερίφια φέρουν σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα) και στα δύο ημιμόριά τους και την ανάλογη επισήμανση (π.χ. καρτελάκι) σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας ενωσιακής νομοθεσίας ΕΚ1169/2011 & ΕΚ 1337/2013 ως εξής:
*Κρέας γαλοπούλας
• Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες) και αποπτιλωμένες (δίχως πούπουλα).
• Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, ώστε να είναι ευανάγνωστη).

*Κρέας θηραμάτων:
• Τα σφάγια άγριων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένα και τα θηράματα που διατίθενται ολόκληρα να φέρουν σφραγίδα καταλληλόλητας.
• Τυποποιημένα εισαγόμενα ή εγχώρια θηράματα πρέπει να φέρουν, επίσης, σήμανση καταλληλόλητας και αναγραφή ημερομηνίας ανάλωσης.
* Αυγά:
• Τα αυγά πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται τόσο στη συσκευασία τους όσο και στο κέλυφος. Στο κέλυφος τίθεται σφραγίδα με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού (π.χ. 1 EL 72095). Ο αριθμός αυτός από τελείται από τρία τμήματα:
μονοψήφιο αριθμό, που υποδηλώνει τη μέθοδο εκτροφής (0 Βιολογική Παραγωγή, 1 Ελευθέρας Βοσκής, 2 Δάπεδο με Στρωμνή, 3 Εμπλουτισμένοι Κλωβοί)
κωδικό χώρας παραγωγής (π.χ. EL = Ελλάδα)
κωδικό αριθμό εκτροφής

• Όσον αφορά τις λαϊκές αγορές στις οποίες πωλούνται αυγά χύμα, πρέπει στο σημείο πώλησης να αναγράφεται η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού
• Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας των αυγών είναι 28 ημέρες όταν διατηρούνται σε δροσερό μέρος
*Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης των τροφίμων και στην επισήμανση τόσο των συσκευασμένων προϊόντων όσο και των ευαλοιώτων τροφίμων (όπως νωπό βούτυρο, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, ταραμοσαλάτες, μελιτζανοσαλάτες, τζατζίκι, σοκολάτες, αρτοσκευάσματα, πασχαλινά τσουρέκια κ.α.) τα οποία θα πρέπει υποχρεωτικά να αναφέρουν την ημερομηνία παραγωγής-ανάλωσης προϊόντος.
-Για όλα τα προϊόντα που διατίθενται στην κατανάλωση με οποιοδήποτε τρόπο , πρέπει να υπάρχουν πινακίδες λιανικής πώλησης στους χώρους διάθεσης, επί των οποίων αναγράφονται, η τιμή , η ονομασία , και η ποιότητα ,η σύνθεση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά όπου απαιτείται .

Η Δ/νση Κτηνιατρικής και το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού της Δ/νσης Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου συστήνει σε όλους τους καταναλωτές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν ενδείξεις και σήμανση καταλληλόλητας, και επίσης πριν προβούν στην αγορά προϊόντων για το γιορτινό τραπέζι να κάνουν έρευνα αγοράς σχετικά με την ποιότητα τις τιμές των προϊόντων προκειμένου να κάνουν την καλύτερη επιλογή. Επίσης καλεί τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων και των κανόνων διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών οι οποίοι διέπουν την καλή λειτουργία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή. Οι έλεγχοι των υπηρεσιών συνεχίζονται συστηματικά .