Πλατφόρμα εγγραφής ή διαγραφής;
Του Άλκη Παπαχριστάκη
Με τον μοναδικό κωδικό αριθμό μητρώου που έχουν τα αθλητικά σωματεία στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κάθε σωματείο με τον νόμιμο εκπρόσωπο του είχε την δυνατότητα να κάνει προεγγραφή στην πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για την ένταξη στα αθλητικά σωματεία των αναγνωρισμένων ομοσπονδιών και την δημιουργία μητρωου Αθλητικών σωματείων. Η ημερομηνία εισόδου ήταν αρχικα μέχρι τις 30 Ιουλιου αλλά λόγω μη εγγραφής πολλών Σωματείων δόθηκε παράταση μέχρι 11 Σεπτεμβρίου 2020 για την υποβολή αιτήσεων. Διορθώσεις μπορούσαν να γίνουν μέχρι 30/11. Τα σωματεία που θα ενταχθούν στο μητρώο θα είναι και αυτά που θα επιχορηγηθούν από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Στο μητρώο λοιπόν της Γενικής Γραμματείας αθλητισμού αναρτήθηκαν οι λίστες με τα σωματεία από όλες τις ομοσπονδίες που έχουν κάνει εγγραφή μέχρι 11 Σεπτεμβρίου του 2020.
Από το νομό της Άρτας να δούμε ποια σωματεία και το αντίστοιχο άθλημα που έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή. Έχουμε λοιπόν στο μπάσκετ:
-Ο Αίας Άρτας και ο Γ. Σ Άρτας Άνω Πόλη.
-Στο Βόλεϊ : Η Φιλία Άρτας ο Γ. Σ Αρτας Άνω Πόλη και η Αναγέννηση Άρτας.
-Στο χάντμπολ : Η Αναγέννηση Άρτας. Στο στίβο ο Άθλος Άρτας και το Νομαρχιακό σωματείο άτομα με ειδικές ανάγκες ο Πρωτομάστορας. Στην πυγμαχία :ο Πολυδάμας Άρτας. Στο ποδόσφαιρο :Σκουφάς Κομποτίου και Μέλισσα Άρτας.
-Στην ενόργανη γυμναστική: Πύρρος Άρτας.
-Στην κολυμβητική ομοσπονδία: Νηρέας Νηρηίδες.
-Αυτά είναι μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου τα αθλητικά σωματεία που έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή στην πλατφόρμα της Γ. Γ. Αθλητισμού και πρέπει να γίνει και από όλα τα ενεργά σωματεία η εγγραφή το γρηγορότερο δυνατό.
Ενδεχομένως να έχουν προλάβει ήδη να κάνουν εγγραφή και άλλα σωματεία από την περιοχή μας. Να δούμε όμως τις ομοσπονδίες και πόσα σωματεία έχουν ήδη εγγραφεί στην πλατφόρμα.
-Από την ΕΠΟ δηλαδή την ομοσπονδία του ποδοσφαίρου μέχρι 11 Σεπτεμβρίου 804 σωματεία, στο μπάσκετ 380 σωματεία, στο Taekwondo 252 σωματεία, στο βόλεϊ 234 σωματεία, στο στίβο 223, στον υγρό στίβο 199, στη γυμναστική 173, στην ιστιοπλοΐα 115, στη σκοποβολή 112, στο τένις 107, στο τζούντο 62, στο καράτε 75 στο πινγκ πονγκ 75, στην πάλη 71, στο χάντμπολ 57, στην πυγμαχία 52, στην άρση βαρών 49, στην ποδηλασία 47, στην ξιφασκία 42, στην τοξοβολία 32, στην ιππασία 24, στο Badminton 25, στην κωπηλασία 24, στο καγιάκ 23, στο golf 3, ενδεχομένως και σε κάποιες άλλες ομοσπονδίες έχουν κάνει εγγραφή αλλά τα νούμερα είναι πάρα πολύ μικρά.
Βλέπουμε ότι η συμμετοχή των Σωματείων είναι πάρα πολύ μικρή δηλαδή από τις 11.000 περίπου σωματεία που είναι αναγνωρισμένα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Τα περισσότερα μετέχουν σε διάφορα πρωταθλήματα των αθλητικών ομοσπονδιών ή Ενώσεων, έχουμε 3240 σωματεία μόνο να έχουν κάνει εγγραφή. Ειδικά στο ποδόσφαιρο από 4000 περίπου σωματεία έχουν κάνει εγγραφή μόλις 804. Εδω να πούμε ότι τα πρωταθλήματα τοπικά, περιφερειακά η’ Πανελλήνια δεν μπορούν να στηριχτούν μόνο σε αυτά τα ελάχιστα σωματεία. Άρα τα σωματεία που Δεν έχουν κάνει εγγραφή θα μπορούν να μετέχουν στα πρωταθλήματα αλλά δεν θα έχουν την Αθλητική Αναγνώριση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Γεννάται όμως το ερώτημα
Α) Η εγγραφή στην πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας θα έχει σχέση με την επιχορήγηση των Σωματείων;
Β) Θα έχει σχέση η εγγραφή στην πλατφόρμα με την ανάδειξη ΔΣ στις ομοσπονδίες και στις ενώσεις δλδ ποια σωματεία θα ψηφιζουν. Αν είναι έτσι μπορούμε να δούμε ότι μόνο των 20 με 30% των Σωματείων των ενεργών θα έχει δικαίωμα ψήφου με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καθολική αποδοχή των διοικήσεων των ομοσπονδιών και ενδεχομένως να υπάρχει και χειραγώγηση ψήφου.
Γ) Θα μπορούν τα σωματεία αυτά να χρησιμοποιούν στις αθλητικές εγκαταστάσεις; Αν όχι τότε μιλάμε για διάλυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και ο λόγος είναι εμφανής που θα γυμνάζονται και που θα προπονούνται οι αθλητές των Συλλόγων;
Δ) Υπάρχουν Ομοσπονδίες που ενώ μετέχουν οι αθλητές των Σωματείων τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες στα Διοικητικά Συμβούλια υπάρχουν περισσότερα άτομα από τα σωματεία που ψηφίζουν, Πως μπορεί να γίνει αυτό την στιγμή που τα σωματεία προτείνουν τους υποψήφιους για τις Ομοσπονδίες.
Επίσης θα υπάρξουν και άλλα πολλά προβλήματα στο μέλλον. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πλατφόρμα πρέπει να είναι ανοιχτή σε βάθος χρόνου και να δοθεί η δυνατότητα στις επόμενες εκλογές των Ομοσπονδιών να ψηφίσουν τα σωματεία που έλαβαν μέρος στα πρωταθλήματα 2019-2020 και αυτά που μετέχουν το 2020-2021.
Δείχνει πάντως ότι υπάρχει κάποιος λόγος με τον αποκλεισμό των Σωματείων και είναι προφανής, από την μία ή μεγάλη γραφειοκρατία και τα έξοδα που πρέπει να κάνουν οι ομάδες για να εγγραφούν, και από την άλλη να υπάρξει έλεγχος για τις εκλογές των Ομοσπονδιών. Η αθλητική κοινότητα δεν πρέπει να είναι θεατής σ’ αυτο το θέατρο της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης, θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και θα παλέψει στην πράξη για την ανατροπή του Νομοσχεδίου που ψήφισαν οι βουλευτές της Ν. Δ.