Πολιτιστικός Σύλλογος Άρτας «Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»

Ενίοτε η σιωπή δεν είναι χρυσός…

Σχετικά με όσα διαμείφθηκαν για τις εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης της Άρτας από τον Τουρκικό ζυγό, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άρτας «Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ» εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Άρτας «Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ» επιλέξαμε την ημέρα της γιορτής της απελευθέρωσης της πόλης μας από τον Τουρκικό ζυγό να μην ασχοληθούμε με τα μικρά ή τις μικρότητες που μας χωρίζουν, αλλά να προβάλλουμε έστω και από την ιστοσελίδα μας τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα όπως καταγράφονται στις πηγές και είναι εκείνα που μας ενώνουν και σηματοδότησαν την ελεύθερη πορεία της πόλης μας.

Επειδή όμως γράφηκαν πολλά και ενίοτε η σιωπή δεν είναι χρυσός… ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: Με πρωτοβουλία του Δήμου Αρταίων κληθήκαμε να υλοποιήσουμε με τη δική του συμμετοχή, αλλά και των Συλλόγων που θα επιθυμούσαν, την πρότασή μας στα πλαίσια του «Ελλάδα 2021» για αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Άρτας από τον Τουρκικό ζυγό το 1881 (αριθμ. πρωτ. 91/4-10-20 έγγραφό μας προς το Δήμο Αρταίων). Τη σκηνοθετική επιμέλεια ανέλαβε το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας κ. Ζωή Μπαρτζώκα και περιελάμβανε:

α. την αναπαράσταση της υποδοχής του Ελληνικού στρατού στους Αγίους Θεοδώρους και
β. την παράδοση της πόλης από τον Χατζή Εμίν Πασά στο από το 1850 πέτρινο κτίριο του Δήμου Αρταίων της οδού Πριοβόλου 11, που στεγάζει το Σύλλογό μας, το γνωστό κτίριο «Τζανέτου».
Και ενώ όλα είχαν συμφωνηθεί με το Δήμο, στην πορεία των συζητήσεων όταν παραβρέθηκαν και οι συμμετέχοντες Σύλλογοι, τέθηκε από τους εκπροσώπους του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας «Ο Σκουφάς» θέμα για την ιστορική ακρίβεια των γεγονότων.

Με δεδομένο ότι δεν αμφισβητείται ιστορικά η υποδοχή του Ελληνικού Στρατού στους Αγίους Θεοδώρους, καθόσον υπάρχουν γραπτά τεκμήρια, εύκολα γίνεται αντιληπτό για ποιο μέρος της αναπαράστασης τέθηκε θέμα για την ιστορική του ακρίβεια….
Βέβαια τώρα μαθαίνουμε διαβάζοντας την απάντηση στην εφημερίδα ΗΧΩ του Δρ. κ. Κ. Κωσταβασίλη φιλόλογου – ιστορικού και μέλους του Δ.Σ. του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας «Ο Σκουφάς», πως «….. <<ακόμα κι αν δεν υπάρχουν γραπτά τεκμήρια η προφορική παράδοση εφ’ όσον δεν προέρχεται αποκλειστικά από ένα άτομο θεωρείται αποδεκτή ως πηγή της ιστορίας, επομένως μπορούμε να την εμπιστευτούμε>> επομένως δεν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης της προφορικής παράδοσης που θέλει την υπογραφή της συνθήκης να γίνεται στο κτίριο Τζανέτου» .

Και αφού ήταν έτσι τα πράγματα αναρωτιόμαστε:
α. γιατί η εκπρόσωπός μας παρότι αναγκάστηκε να προτείνει εναλλακτικά δυο διαφορετικές τοποθεσίες για την αναπαράσταση της παράδοσης της πόλης προκειμένου να μη τιναχθεί το όλο εγχείρημα στον αέρα δεν έγινε αποδεκτό;;;; και
β. γιατί οι εκπρόσωποι του Δήμου Αρταίων αντί να γίνει η αναπαράσταση μέσα ή μπροστά στο κτίριο του Δήμου (κτίριο Τζανέτου όπου στεγάζεται ο Σύλλογός μας) που λέει η προφορική παράδοση και δεν αμφισβητούνταν από κανένα, πρότειναν στην Πρόεδρο του Συλλόγου μας να γίνει αυτή επί της οδού Πριοβόλου μεν, αλλά δέκα μέτρα πιο κάτω από το κτίριο, χωρίς αιτιολογία;;;;

Κάπως έτσι, εκεί στην οδό Πριοβόλου…. χάθηκε η ευκαιρία μιας όμορφης συλλογικής εκδήλωσης που αξίζει η πόλη μας. Εμείς θα εξακολουθήσουμε, υλοποιώντας τους σκοπούς του Συλλόγου μας, να συμβάλλουμε στην πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας επιδιώκοντας, όπως διαχρονικά πράττουμε, τη συνεργασία με τον Δήμο, την Περιφέρεια, τους φορείς και τους Συλλόγους της περιοχής μας, εφ’ όσον και κείνοι το επιθυμούν. Και όπως συμβαίνει πάντα στη ζωή, καθένας κρίνεται από το έργο του.
Από το Δ.Σ. του Συλλόγου»