Πολιτιστικός Σύλλογος και Κοινότητα Πιστιανών

Παρουσίαση βιβλίου του Πιστιανίτη, Γεώργιου Α. Γεωργάκη

Την παρουσίαση του βιβλίου του Πιστιανίτη, νομικού και συνταξιούχου υπαλλήλου του ΥΠΕΧΩΔΕ Γεώργιου Α. Γεωργάκη με τίτλο «Πιστιανά – μια διαδρομή από και προς αυτά» και την ανάπτυξη διαλόγου με θέμα «το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των Πιστιανών- Ας μιλήσουμε για τον τόπο μας».
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πιστιανών Χρήστος Ντάλας υποστήριξε πως «αποτελεί τιμή για τον τόπο, κάποιοι από εμάς να διαπρέπουν είτε στο επάγγελμά τους είτε στην τέχνη, που επιλέγουν και να έχουν πάντα στραμμένο το βλέμμα τους στον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν» και ευχαρίστησε τον κ. Γεωργάκη, που μέσα από τη δράση του και κυρίως μέσα από τα Άρθρα του, αφιέρωσε πνεύμα και χρόνο για να ασχοληθεί με το χωριό και τους συγχωριανούς του. Τέλος, δεσμεύτηκε πως τόσο η Κοινότητα σε συνεργασία με τον Σύλλογο θα συνεχίσουν να στηρίζουν αντίστοιχες δράσεις και πρωτοβουλίες.

«Με σχεδόν 30 χρόνια παρουσίας στα κοινά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πιστιανών συνεχίζει την προσπάθειά του να διαφυλάξει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, συνδυάζοντας την προβολή των πολιτιστικών αξιών με την περιβαλλοντική επαγρύπνηση» ανέφερε ο Γραμματέας του Συλλόγου Δημήτριος Κώτσης. Το βιβλίο του Γεώργιου Γεωργάκη συγκεντρώνει εκτός από σκέψεις του συγγραφέα και διηγήσεις λαογραφικής αξίας και αποτελεί μέρος αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, υποστήριξε ο κ. Κώτσης.

Για το βιβλίο, που αποτελεί μια συλλογή άρθρων, που δημοσιεύτηκαν στον τοπικό Τύπο της Άρτας και της Ηπείρου, της Αδελφότητας Πιστιανιτών Αθήνας «Τα Πιστιανά», αλλά και κυρίως στην εφημερίδα του Συλλόγου Ροδαυγιωτών ΑΘήνας «Η Ροδαυγή» μεταξύ 1957 – 2011, αλλά και για τον συγγραφέα μίλησαν ο ανηψιός του καθηγητής Απόστολος Κόκκινος, που είχε και το συντονισμό της εκδήλωσης, ο καθηγητής- συγγραφέας Δημήτρης Βλαχοπάνος, και η δημοσιογράφος Σοφία Αναγνωστάκη,
Ο Γεώργιος Γεωργάκης -που ζει στην Αθήνα- για λόγους υπέρτατους της επιθυμίας του, απουσίαζε από την εκδήλωση, απέστειλε ωστόσο ένα σύντομο χαιρετισμό, στον οποίο υπογράμμιζε ότι το πόνημά του «Τα Πιστιανά» αποτελεί την υλοποίηση μιας προτροπής του δασκάλου του Νίκου Παπανικολάου «…κάτι να προσφέρουμε στο χωριό μας».
«Η προτροπή αυτή νομίζω πως έχει χαρακτήρα διαχρονικό και γι αυτό πιστεύω ότι υπάρχουν και σήμερα ευδοκιμούντες Πιστιανίτες κι ο καθένας έχει μια θέση και μια πρόσκληση για την ανάδειξη της ζωής των Πιστιανών», ανέφερε και προέτρεψε το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

«Ο λόγος του Γιώργου Γεωργάκη συνιστά ένα πολύτιμο κειμήλιο, όχι μόνο για τα Πιστιανά, προφανώς, ή για τη γύρω περιοχή, αλλά ένα κειμήλιο γενικώς για τον τόπο» επισήμανε στην ομιλία του ο καθηγητής- συγγραφέας Δημήτρης Βλαχοπάνος για να προσθέσει «Και για να μην υπερβάλουμε: δεν είναι μόνο η γραφή του Γιώργου Γεωργάκη• είναι η γραφή όλων εκείνων των ανήσυχων και στοχαστικών ανθρώπων που ανέθεσαν στον εαυτό τους το καθήκον να κρατήσουν μέσα τους την υπόθεση του τόπου τους ως μια προσωπική τους ευθύνη, αλλά και ως μια ιερή και αναντικατάστατη παρακαταθήκη και έστησαν αυτί για να αφουγκραστούν και να κάνουν πράξη το στίχο του ποιητή: ό,τι σώσεις μες στην αστραπή καθαρό στον αιώνα θα διαρκέσει».
Ο κ. Βλαχοπάνος χαρακτήρισε τον κ. Γεωργάκη ως κατεξοχήν πολιτικό διανοητή τονίζοντας ότι «Βλέπει, ακούει, διαβάζει, παρακολουθεί και στηλιτεύει. Κάποιοι γράφουν για να εντυπωσιάσο, για να είναι μέσα στα πράγματα, για να τραβήξουν πάνω τους το ενδιαφέρον των άλλων. Άλλοι γράφουν από την εσωτερική τους ανάγκη. Από το θυμό τους και την αγανάκτησή τους για όσα γίνονται γύρω τους… Ο Γιώργος Γεωργάκης γράφει κινημένος από την εσώτερη ανάγκη του να μιλήσει για όσα σκληρά και αβάσταχτα βλέπει να γίνονται γύρω του.(…)

Ο Γιώργος Γεωργάκης είναι ο στοχαστής του μέτρου. Δεν κραυγάζει και δεν έχει θέσει ως στόχο του να ξεσηκώσει τα πλήθη και ν’ αλλάξει τον κόσμο. Ονειρεύεται απλά έναν άνθρωπο λυτρωμένο από πλάνες και μυθεύματα. Έναν άνθρωπο που με όπλο τη γνώση μπορεί να βλέπει θαρρετά την αλήθεια και να μάχεται αδιάκοπα για να επικρατήσει με αυτή πάνω στη γη».
Από την πλευρά του ο καθ. Απόστολος Κόκκινος αναφέρθηκε στη δράση του κ. Γεωργάκη ως μέλος της Αδελφότητας Πιστιανιτών Αθήνας, το πάθος του για τη συγγραφή, στις βραβεύσεις του τόσο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πιστιανών, όσο και από τον Σύλλογο Ροδαυγιωτών Αθήνας και ανέγνωσε κάποια από τα άρθρα του ξεκινώντας από το πρωτόλειό του «Τ’ οχτωήμερο στα Πιστιανά», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ηπειρωτικός αγών» το Σεπτέμβριο του 1957.

Για τον άνθρωπο και αρθρογράφο Γεώργιο Γεωργάκη, μίλησε η δημοσιογράφος Σοφία Αναγνωστάκη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, την αγάπη του για τον γενέθλιο τόπο, που πέραν της ενεργής συμμετοχής του στα κοινά μέσω της αδελφότητας Πιστιανιτών, εκδηλώθηκε με την συγγραφή πλείστων άρθρων, που αφορούσαν είτε τους συντοπίτες του, είτε το χωριό, τα ήθη και έθιμα του. Στη δράση του κ. Γεωργάκη αναφέρθηκαν επίσης, ο πρώην πρόεδρος Κοινότητας Πιστιανών Λευτέρης Παπανικολάου, οι πρώην πρόεδροι του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδαυγής Χρήστος Σταύρου και Αδελφότητας Ροδαυγιωτών Αθήνας Παύλος Τσάγκας και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ροδαυγής Φάνης Κίτσος.