Πονοκέφαλος με Covid-free και Covid pass

Με δύο ταχύτητες στην εστίαση και ψυχαγωγία

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΑΡΤΑΣ: “Δεν είμαστε το ΜΑΥΡΟ ΠΡΟΒΑΤΟ»

Έντονες αντιδράσεις και πολλά ερωτήματα έχει δημιουργήσει στους επιχειρηματίες της εστίασης η απόφαση της κυβέρνησης για το διπλό μοντέλο που θα εφαρμοστεί στον κλάδο. Οι επιχειρηματίες καλούνται από τις 15 Ιουλίου να επιλέξουν είτε μία Covid-free επιχείρηση, είτε αυστηρότερα πρωτόκολλα λειτουργίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουσιαστικά επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων. Ωστόσο, για τους εσωτερικούς χώρους, φαίνεται πως θα ισχύσει μόνο η Covid-free επιλογή, ενώ πονοκέφαλο προξενεί και το λεγόμενο Covid pass, και πώς θα γίνονται οι σχετικοί έλεγχοι.

Παρότι ως COVID free φαίνεται ότι θα δηλωθούν τα περισσότερα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, με βάση το νέο σύστημα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στο εμβολιαστικό κίνημα, όπως καταγράφεται από ρεπορτάζ και δημοσιεύματα, το νέο μέτρο δεν παύει να προκαλεί πονοκέφαλο και αντιδράσεις μεταξύ των επιχειρηματιών κυρίως γιατί καθιστά «ελεγκτή» του κόσμου την ίδια την επιχείρηση, αλλά και για την πολυπλοκότητα της τήρησης της νέας διαδικασίας που θα φορτώσει και με έξτρα κόστος τις επιχειρήσεις.
Η πολυπλοκότητα του συστήματος δημιουργεί και τον κίνδυνο αθέμιτου ανταγωνισμού, αν και η κυβέρνηση διαμηνύει με κάθε τόνο ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι επί ποδός και ότι οι κυρώσεις για τους παραβάτες θα είναι μεγάλες. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι επίκεινται κάποιες βελτιώσεις σε σχέση με αυτά που έχουν ανακοινωθεί ήδη, όπως στη σχέση των τετραγωνικών και των ατόμων που θα επιτρέπονται στα COVID free καταστήματα.

ΔΕΙΞΤΕ ΣΕΒΑΣΜΟ
Να σημειωθεί πως 45 Σωματεία Επιχειρήσεων Εστίασης, μεταξύ των οποίων και ο Σύλλογος Εστίασης και Διασκέδασης Άρτας με αυστηρή επιστολή στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά με αφορμή τα νέα μέτρα για την εστίαση, διαμαρτύρονται έντονα για τα νέα μέτρα.
«Ενώ η πολιτεία δεν νομοθετεί για να σταματήσει τα πάρτι στα πανεπιστήμια, στις πλατείες και στους ιδιωτικούς χώρους, μένοντας απλός θεατής, την ίδια στιγμή, θέλει τις επιχειρήσεις μας να αναλάβουν αστυνομικά καθήκοντα, υποχρεώνοντάς μας να απαγορεύουμε την είσοδο στους ανεμβολίαστους ή σε όσους δεν έχουν αρνητικό τεστ covid, να υποχρεώνουμε τους πελάτες να κάθονται στις καρέκλες τους και στην περίπτωση που σταματήσουν να τρώνε, να τους επιπλήττουμε που δεν φορούν μάσκα» σημειώνουν στην επιτσολή τα 45 Σωματεία, που τονίζουν: «Κύριε Χαρδαλιά, μην χρησιμοποιείτε τις 82.400 επιχειρήσεις και τους 400.000 εργαζόμενους ως άλλοθι στο να καλύψετε τυχόν λανθασμένους χειρισμούς στην διαχείριση της πανδημίας.

Νομοθετείτε από τα γραφεία σας, χωρίς να έχετε καμία επαφή με τον επαγγελματικό μας χώρο και χωρίς, όχι να μας ρωτάτε, αλλά ούτε και να μας ακούτε».

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:
“Κύριε Χαρδαλιά, για ακόμα μία φορά στις ανακοινώσεις σας την 6η Ιουλίου 2021, στοχοποιήσατε τις 82.400 επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης και τους τουλάχιστον 400.000 εργαζομένους σε αυτές ότι φταίνε για την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του Covid-19.
Είναι οι ίδιες 82.400 επιχειρήσεις που μένουν κλειστές ή υπολειτουργούν για περισσότερους από 16 μήνες, οι οποίες πειθάρχησαν και πειθαρχούν σε υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα που λάβατε χωρίς να τις ρωτήσετε ή να μιλήσετε μαζί τους για το κατά πόσο αυτά τα μέτρα είναι εφαρμόσιμα.
Είναι οι ίδιες 82.400 επιχειρήσεις που θέλετε να τις χρησιμοποιήσετε ως μοχλό πίεσης προς τους ανεμβολίαστους για να τους πείσετε να εμβολιαστούν, θέτοντας περιορισμούς και απαγορεύσεις στην είσοδο των επιχειρήσεών μας, κάτι το οποίο θέλετε να εφαρμοστεί μόνο στην δική μας επαγγελματική ομάδα. Όντας οξύμωρο ταυτόχρονα, ότι τον εμβολιασμένο πελάτη θα τον σερβίρει ανεμβολίαστος σερβιτόρος, τον οποίο δεν πείσατε ή δεν υποχρεώσατε να εμβολιαστεί για να κοπεί η αλυσίδα μετάδοσης του ιού.

Και ενώ η πολιτεία δεν νομοθετεί για να σταματήσει τα πάρτι στα πανεπιστήμια, στις πλατείες και στους ιδιωτικούς χώρους, μένοντας απλός θεατής, την ίδια στιγμή, θέλει τις επιχειρήσεις μας να αναλάβουν αστυνομικά καθήκοντα, υποχρεώνοντάς μας να απαγορεύουμε την είσοδο στους ανεμβολίαστους ή σε όσους δεν έχουν αρνητικό τεστ covid, να υποχρεώνουμε τους πελάτες να κάθονται στις καρέκλες τους και στην περίπτωση που σταματήσουν να τρώνε, να τους επιπλήττουμε που δεν φορούν μάσκα. Και αν δεν ασκήσουμε σωστά τα αστυνομικά μας καθήκοντα και διαπιστωθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ή από κάποια ανάρτηση στα social media, να σφραγίζεται προσωρινά ή/και οριστικά μία επιχείρηση.

Η εμμονική στοχοποίηση του χώρου αποδεικνύεται περίτρανα από το ΦΕΚ 2979/07.07.2021 στο οποίο ορίζεται την εκ των υστέρων επιβολή κυρώσεων από social media και φωτογραφίες ΜΟΝΟ στις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης.
Στις υπόλοιπες 38 επαγγελματικές κατηγορίες (όπως δημόσιες υπηρεσίες, δικαστήρια, αεροπλάνα, πλοία, εμπορικά καταστήματα) δεν μεταδίδεται ο Covid-19;;;

Αλήθεια, μπορείτε να μας απαντήσετε σε αυτό που εδώ και μήνες ρωτάμε εγγράφως από τα αρμόδια υπουργεία, πως μία επιχείρηση μπορεί να υποχρεώσει έναν πελάτη να παραμείνει καθισμένος και να φοράει μάσκα, όταν ο ίδιος ο πελάτης δεν φέρει καμία ευθύνη αν δεν πειθαρχήσει, αλλά τιμωρείται η επιχείρηση που δεν μπόρεσε να το επιβάλλει στον πελάτη;
Εδώ οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των αστυνομικών δηλώνουν δημόσια ότι δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε θαμώνες σε επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, γιατί φοβούνται επεισόδια.
Εσείς, λοιπόν, θέλετε οι επιχειρήσεις μας να παίξουν τον ρόλο του «χωροφύλακα» στις περιπτώσεις που ο πραγματικός «χωροφύλακας» αδυνατεί να ενεργήσει;
Κύριε Χαρδαλιά, μην χρησιμοποιείτε τις 82.400 επιχειρήσεις και τους 400.000 εργαζόμενους ως άλλοθι στο να καλύψετε τυχόν λανθασμένους χειρισμούς στην διαχείριση της πανδημίας.

Νομοθετείτε από τα γραφεία σας, χωρίς να έχετε καμία επαφή με τον επαγγελματικό μας χώρο και χωρίς, όχι να μας ρωτάτε, αλλά ούτε και να μας ακούτε.
Σας καλούμε άμεσα να ανακαλέσετε το παντελώς παράνομο και αντίθετο σε κάθε έννοια ισονομίας και ισότητας ΦΕΚ 2979/β’/07.07.2021
Σας προσκαλούμε σε συνάντηση για την θέσπιση βιώσιμων και εφαρμόσιμων υγειονομικών πρωτοκόλλων, προκειμένου να απαλλαγούμε το συντομότερο από την πανδημία.
Είμαστε εδώ, όπως πάντα ήμασταν, για να δωσουμε λύσεις και να συμβάλλουμε στον τουρισμό και την οικονομία. Πάντα όμως, με λογική και γνώμονα το καλό των πολιτών, των εργαζομένων, των επιχειρήσεων”.

Δύο ταχύτητες στην εστίαση 
Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησαν για το θέμα οι Δημήτρης Σκαρμούτσος, σεφ, και Γιάννης Κόρμπος, επιχειρηματίας της εστίασης με κατάστημα στον Άλιμο.
«Έγινε γνωστό αρκετά στις ειδήσεις και στα social media για κάποια πάρτι που έγιναν στον Άλιμο, σε κάποια μαγαζιά. Κάποια πράγματα ήταν αληθή, κάποια όχι. Δημιουργήθηκε πρόβλημα με πολύ κόσμο σε κάποια μαγαζιά του Αλίμου. Εμείς στο δικό μας μαγαζί μετά από αυτό που έγινε πήραμε την απόφαση να μείνουμε κλειστοί μέχρι να βγει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για τη λειτουργία των καταστημάτων της εστίασης. Εμείς δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε την οδηγία για καθήμενους. Πρέπει να σταματήσει το αστείο ότι μια τέτοια επιχείρηση μπορεί να λειτουργήσει με καθήμενους. Δε θα έρθουν οι πελάτες. Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε την αστυνομία στους πελάτες, ή να έρθουμε σε αντιπαράθεση μαζί τους για το αν κάθονται ή όχι. Έχουμε 110 εργαζόμενους, θέλουμε να τους κρατήσουμε. Είναι όλο αυτό πολύ δύσκολο για εμάς», είπε ο κ. Κόρμπος.

Την αγωνία του για τα μέτρα και για τη δύσκολη εξίσωση που καλούνται να λύσουν οι επιχειρηματίες της εστίασης εξέφρασε και ο γνωστός σεφ, Δημήτρης Σκαρμούτσος. «Είναι πολύ στενάχωρο ότι είμαστε προς τα μέσα Ιουλίου και τα κρούσματα έχουν αυξηθεί τόσο πολύ. Και με τους εμβολιασμούς, που δεν τους είχαμε πέρυσι, τα κρούσματα φέτος αυξάνονται. Ανοίξαμε πολύ καλά τον Μάιο και πιστεύαμε ότι θα είναι μια καλή χρονιά. Αυτή τη στιγμή αυτό δεν το βλέπουμε και υπάρχει φόβος ότι ενδέχεται να κλείσουμε τελείως, ή ότι θα μπουν όροι που θα αποτρέπουν τον κόσμο να επισκέπτεται τα καταστήματα. Αυτό θα μειώσει πολύ το τζίρος μας, θα πρέπει να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις ώστε να κρατήσουμε την επιχείρησή μας ζωντανή», είπε ο κ. Σκαρμούτσος.
«Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να υποχρεώσει τους εργαζομένους της να είναι εμβολιασμένοι. Και αυτό ήταν ένα κενό από την αρχή. Δεν είναι δυνατόν να έχω χώρο για αμιγώς εμβολιασμένους, και αυτός που σερβίρει να μην είναι εμβολιασμένος», σχολίασε σχετικά ο κ. Σκαρμούτσος.

«Εμείς είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, αλλά δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τους υπαλλήλους μας, το νομικό πλαίσιο πρέπει να το περάσει η κυβέρνηση. Για το χειμώνα, σίγουρα θα πρέπει να πάμε σε μοντέλο εμβολιασμένων. Δεν μπορεί να δουλέψει καμία επιχείρηση με τα μέτρα που ακούγονται για τα μαγαζιά που θα είναι μεικτά ή για τους μη εμβολιασμένους. Η εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης έχουν στοχοποιηθεί», είπε ο κ. Κόρμπος.
«Το μέτρο είναι ξεκάθαρα ένας μοχλός πίεσης. Ένα μήνυμα προς τον κόσμο ότι χωρίς το εμβόλιο χάνεις κομμάτι από τις καθημερινές χαρές της ζωής. Με το σκεπτικό συμφωνώ, δεν μπορείς όμως να βάζεις τον επαγγελματία να κάνει τον χωροφύλακα», λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς. «Με ποιο δικαίωμα εγώ μπορώ να ελέγξω κάποιον; Ακόμα κι έτσι όμως, μπορώ, π.χ., να κάνω ταυτοπροσωπία; Και ποιος λέει ότι δεν έρχεται κάποιος με πιστοποιητικό άλλου; Γενικά η πρόταση έχει πολλές τρύπες και κενά», προσθέτει.

Πάντως ο ίδιος εκτιμά ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες θα προτιμήσουν να δηλώσουν τα καταστήματά τους COVID free. «Αν χαρακτηριστείς μεικτό κατάστημα, αφενός κινδυνεύεις να χάσεις περίπου το 65% του πληθυσμού που εκτιμώ πως ως τον Σεπτέμβριο θα έχει εμβολιαστεί. Επιπρόσθετα έχεις τον “βραχνά” του rapid test. Πόσοι πελάτες θα κάνουν ένα rapid test που κοστίζει περίπου 20 ευρώ για να πάνε να πιουν έναν καφέ ή να φάνε ένα φαγητό; Ακόμα κι αν υπάρξουν κάποιοι που θα το κάνουν… πόσες φορές να το κάνουν; Μία, δύο; Επομένως η επιλογή του “μεικτού”, αν μιλάμε για την τήρηση των οδηγιών, στην πραγματικότητα δεν υφίσταται», λέει ο κ. Καββαθάς.

Νέες ανακατατάξεις
Παρότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός κάνει λόγο για σημαντικές αλλαγές μετά τις 15 Ιουλίου, ωστόσο, ο Στέλιος Πέτσας δεν απέκλεισε να υπάρξουν νέες ανακατατάξεις το επόμενο διάστημα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στο Mega, ξεκαθάρισε ότι όλο το πλαίσιο στη λειτουργία της εστίασης είναι υπό εξέταση.
«Επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, η λέξη που πρέπει να συνοδεύει αυτό το διάστημα είναι η προσαρμογή. Τα μέτρα τα προσαρμόζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης – αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι είναι «άλλο πράγμα ένα εστιατόριο, άλλο ένα κέντρο διασκέδασης και άλλο ένα bar σε μια τουριστική περιοχή». «Έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα για τις 15 Ιουλίου. Αν χρειαστεί να προσαρμοστούν, θα προσαρμοστούν» επισήμανε.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 15 Ιουλίου θα ξεκινήσει ο διαχωρισμός των χώρων ψυχαγωγίας (εστίαση, σινεμά, θέατρα, κέντρα διασκέδασης, γήπεδα κ.λπ.) σε «αμιγείς» για εμβολιασμένους και σε «μικτούς» παρά τις αντιδράσεις που προκαλεί το μέτρο.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ οι επιχειρήσεις θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν στο σύστημα Εργάνη εάν θα λειτουργήσουν τους χώρους τους ως αμιγείς ή μικτούς και εάν δεν το κάνουν θα τους επιβληθεί πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ.