Πραγματοποιήθηκε το 1ο Συνέδριο για την «‘Έξυπνη Άρτα»
Αναλογικό κόστος μεταφοράς!
Ο Δήμαρχος Αρταίων για τη διαχείριση απορριμμάτων από τους δήμους
Παρών και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου
Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, κυρίως μαθητών και φοιτητών, αλλά και με σημαντικούς εκπροσώπους της πανεπιστημιακής, επιχειρηματικής κοινότητας αλλά και της πολιτικής ζωής, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το 1ο Συνέδριο για την «Άρτα Έξυπνη Πόλη- Smart City Hackathon & Innovation Hub”.
Το συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας του Δήμου Αρταίων με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και φιλοδοξεί να γίνει το σημείο αναφοράς στο χώρο της τεχνολογικής καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Δημάρχου, Χρήστου Τσιρογιάννη, πως «O Δήμος μας στοχεύει να είναι πρωτοστάτης στη χρήση νέων τεχνολογιών, καθώς λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία, όχι μία, αλλά δύο βραβευμένες για την καινοτομία τους, ηλεκτρονικές πλατφόρμες (novoville και followgreen). Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που ήδη «τρέχουν» στον Δήμο μας, όπως είναι το ελεύθερο δίκτυο Wifi με 75 κόμβους, το GPS στα υπηρεσιακά οχήματα, το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής αιτημάτων, αλλά και ο τηλεέλεγχος και τηλεχειρισμός του δικτύου ύδρευσης».
O Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι στους άμεσους στόχους που τίθενται για το 2020 είναι ο Διαγωνισμός Καινοτομίας αλλά και η παραχώρηση δημοτικού χώρου στέγασης σε επιχειρήσεις καινοτομίας.
Παράλληλα, ανέφερε πως ο Δήμος Αρταίων έχει ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την έξυπνη πόλη και θα ζητήσει από την Περιφέρεια Ηπείρου να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ.
Ιδιαίτερη σημασία, είχε φυσικά και η παρουσία και η τοποθέτηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Τρικκαίων, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, όπου τόνισε πως οι τεχνολογικές καινοτομίες δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός αλλά πρέπει να εξυπηρετούν την καθημερινότητα των πολιτών. « Οι έξυπνες πόλεις δεν είναι τίτλοι ερήμην των πολιτών, αλλά ακριβώς το αντίθετο: γίνονται για τους πολίτες και την καθημερινότητά τους. Ως ΚΕΔΕ, έχουμε στόχο, να ενισχύσουμε πανελλαδικά τις δυνατότητες για καινοτομίες που έχουν οι πόλεις και οι Δήμοι μας».
Το Συνέδριο έκλεισε με τις παρουσιάσεις καινοτόμων ιδεών από τους Πανεπιστημιακούς αλλά και από εκπροσώπους των επιχειρήσεων, που διακρίνονται κάποιες από αυτές και σε παγκόσμιο επίπεδο για τις καινοτόμες ιδέες και λύσεις που προσφέρουν.
Δημήτρης Παπαστεργίου: οι δήμοι δεν πρέπει να ανησυχούν
Εν τω μεταξύ σε δηλώσεις που έκανε στην Άρτα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, έσπευσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες των Δημάρχων, λέγοντας πως το νέο πρόγραμμα «Φιλόδημος», αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και με 500 εκ. ευρώ στον «κουμπαρά» του ετησίως, για έργα των δήμων, σημειώνοντας πως οι δήμοι δεν πρέπει να ανησυχούν για τα έργα που έχουν εντάξει, ενώ όπως είπε στις αρχές του νέου χρόνου θα υπάρξει το νέο πρόγραμμα. Παράλληλα, από την ΚΕΔΕ έχει ζητηθεί η δημιουργία μιας ισχυρής τεχνικής βοήθειας μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), ειδικά για τους μικρούς δήμους. Τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ καλωσόρισε ο δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης, ο οποίος επίσης έχει εκλεγεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ. «Είναι η δεύτερη φορά που αναλαμβάνει δήμαρχος περιφερειακής πόλης την προεδρεία της ΚΕΔΕ, μετά τον Πάρη Κουκουλόπουλο. Οι δήμαρχοι της Αττικής έχουν μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα, δεν έχουν να ασχοληθούν με αγροτικούς δρόμους, ρέματα, ΔΕΥΑ, αντικείμενα που έχουν οι δήμοι της περιφέρειας. Πλέον, το νέο συμβούλιο της ΚΕΔΕ έχει ανθρώπους από όλες τις περιφέρειες, πάμε μαζί, με πολύ διάθεση, με ορμή να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Αναλογικό κόστος
Την πρόταση της διαχείρισης απορριμμάτων για τους δήμους, παρουσίασε ο δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης με αφορμή την αύξηση του κόστους που θα την μετακυλήσουν στους πολίτες.
Σε συνέντευξη τύπου στο Επιμελητήριο της Άρτας, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημ. Παπαστεργίου που είχε δηλώσει πως η μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων, θα προέλθει από την παραγωγή λιγότερων σκουπιδιών, δηλαδή πρώτα με τη διαλογή στην πηγή.
Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Τσιρογιάννης αντέτεινε ότι οι τρόποι ανακύκλωσης μπορούν να εφαρμοστούν, όμως η αύξηση του κόστους μπορεί να αντιμετωπιστεί στην Ήπειρο με έναν τρόπο: την αναλογική και ισόποση κατανομή του κόστους μεταφοράς των απορριμμάτων από όλες τις Π.Ε της Ηπείρου, σε όλους τους πολίτες της Περιφέρειας.
Πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί σε μία από τις πρώτες συνεδριάσεις του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ.
«Εμείς αυτό που θα προτείνουμε είναι να υπάρχει ενιαία τιμολογιακή πολιτική στην Ήπειρο για τη μεταφορά και όλοι να αναλάβουν το συνολικό κόστος. Από τη στιγμή που αποφασίστηκε να γίνει το εργοστάσιο στο συγκεκριμένο σημείο, ας γίνει και ένας επιμερισμός του κόστους μεταφοράς σε όλους τους πολίτες της Ηπείρου, αναλογικά», σημείωσε χαρακτηριστικά.