Γράφει ο Ευάγγελος Χρηστάκης*
Το θέμα της εβδομάδας στη πόλη της Άρτας είναι η λειτουργία ή η ΜΗ λειτουργία του Θεάτρου της Ακρόπολης του Κάστρου.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Αρταίων αλλά και της ΚΕΔΕ είχε αναρτηθεί στις 13 Μαϊου 2022 επίσημη ανακοίνωση από τη Δημοτική Αρχή και το Δήμαρχο Αρταίων για την επαναλειτουργίατου Θεάτρου στο Κάστρο, ως χώρος εκδηλώσεων για το φετινό πολιτιστικό καλοκαίρι. Όμως, στις 8 Ιουνίου 2022 αναρτήθηκε και πάλι στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Αρταίων ότι μετά από αυτοψία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και ιδιωτών μηχανικών, κρίνεται ακατάλληλη η κερκίδα του Θεάτρου για χρήση, με απόρροια τη ΜΗ λειτουργία του Θεάτρου.
Πρώτα ως πολίτης αυτής της πόλης και δεύτερον ως πολιτικός μηχανικός αντιλαμβάνομαι μία προχειρότητα από τη πλευρά της Δημοτική Αρχής για τόσο σημαντικούς χώρους της πόλης και ιδιαίτερα στη καρδιά του Μεσαιωνικού Κάστρου.
Έχει ειπωθεί από τη πλευρά του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στο παρελθόν ότι η λειτουργία του Κάστρου ως χώρος επισκέψιμος απαιτεί μία σοβαρή μελέτη από το Δήμο Αρταίων σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία για την ασφάλεια των επισκεπτών, για την καθαριότητα και υγιεινή του χώρου, για την ασφάλεια του μνημείου, για την ανάπλαση και το φωτισμό εκτός των τειχών για τη προβολή του αλλά και τις δράσεις που θα επιτρέπονται εντός του Κάστρου. Δυστυχώς κάποια ολοκληρωμένη μελέτη μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί παρά μόνο η συντήρηση της οδού που οδηγεί στη κεντρική πύλη. Το κτίριο του πρώην ΞΕΝΙΑ για το οποίο υλοποιείται μελέτη αποκατάστασης αποτελεί ένα μικρό τμήμα του συνόλου του μνημείου.
Μετά την αυτοψία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και της απόφασης ότι η κερκίδα κρίνεται ακατάλληλη ακόμη και αν ο Δήμος προχωρούσε σε συντήρηση, έχω γίνει δέκτης σχολίων πολιτών της Άρτας ότι εμείς οι μηχανικοί της πόλης και εννοώ τους μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας, τους ιδιώτες μηχανικούς που συμμετείχαν στην αυτοψία, μη γνωρίζοντας τα ονόματα τους, και οι μηχανικοί της Αρχαιολογικής υπηρεσίας είμαστε αυτοί που αποφασίζουμε για το αν θα λειτουργήσει το Θεατράκι στο Κάστρο ή όχι.
Είναι πολύ άδικο να στοχοποιείται ένας επιστημονικός κλάδος, που έχει αποδείξει στο πέρασμα των χρόνων ότι λειτουργεί με γνώμονα την υλοποίηση ώριμων μελετών και την ορθή κατασκευή των τεχνικών έργων για την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών, στο βωμό της μικροπολιτικής γιατί δεν λαμβάνονται εγκαίρως οι σωστές πολιτικές αποφάσεις για τέτοια σημαντικά ζητήματα που προάγουν τη πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης και εξασφαλίζουν στους κατοίκους της, στιγμές χαλάρωσης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Είναι άδικο να στοχοποιείται μία Τεχνική Υπηρεσία που είναι υποστελεχωμένη με τεράστιο φόρτο εργασίας με συναδέλφους μηχανικούς που εργάζονται καθημερινά για να προάγουν το έργο της Δημοτικής Αρχής προς όφελος των Αρτινών πολιτών.
Θα έπρεπε η αυτοψία να διενεργηθεί αρκετούς μήνες πριν, ίσως και χρόνια, και να αποφασισθεί από τη Δημοτική Αρχή η μελέτη – κατασκευή νέας κερκίδας με τις προδιαγραφές που απαιτούνται για τη προστασία του αρχαιολογικού χώρου, την ασφάλεια των επισκεπτών και την ορθή λειτουργία του θεάτρου. Η κερκίδα αυτή υφίσταται για πάνω από 35 χρόνια και δέχεται μόνο κάποια υποτυπώδη συντήρηση, κυρίως στα ξύλινα μέρη και όχι στο φέροντα οργανισμό της, κάθε χρόνο λίγο πριν τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις.
Η λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου, στον χώρο της Ακρόπολης του Κάστρου που λειτουργούσε από το 1985, έχει γίνει πλέον θεσμός, αποτελεί τον θερινό πολιτιστικό πνεύμονα για την πόλη της Άρτας και θα πρέπει να παρθούν άμεσα αποφάσεις ώστε το 2023 να λειτουργήσει το Θέατρο.
Το ΤΕΕ θα συνδράμει στην προσπάθεια για την προβολή και χρήση όλων των αρχαιολογικών μας χώρων και εκκλησιών, εφόσον μας ζητηθεί, ώστε να απολαμβάνουμε και συγχρόνως να δίνουμε μεγαλύτερη αξία και τουριστική προβολή στη πολιτιστική μας κληρονομιά.
*Ο Ευάγγελος Χρηστάκης είναι Πολιτικός Μηχανικός, Πρόεδρος της Ν.Ε. ΤΕΕ/ΤΗ Ν. Άρτας & μέλος της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ/τμήμα Ηπείρου