ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Από τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας σας ενημερώνουμε ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βελεντζικού Άρτας «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ» , σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας διοργανώνει Εξωτερική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στο Βελεντζικό Άρτας την Κυριακή 11-09-2022 και ώρα 9:00 πμ έως τις 1.00μμ.
Καλούμε νέους και παλιούς εθελοντές αιμοδότες να ανταποκριθούν στις ανάγκες όλων όσων χρειάζονται αίμα.
Οι εθελοντές αιμοδότες που έχουν λάβει μέρος στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών μπορούν να αιμοδοτήσουν εφόσον αισθάνονται καλά, ενώ στην περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό παρουσιαστούν τυχόν αντιδράσεις, μπορούν να προσφέρουν αίμα, 7 ημέρες μετά την πάροδο των συμπτωμάτων.
Για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα:
•Θερμομέτρηση κατά την είσοδο
•Χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού ατομικής προστασίας
•Αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας
•Τήρηση των αποστάσεων
Για να δώσεις αίμα χρειάζεται:
•Να είσαι 18-65 ετών
•Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία
•Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες
•Να αισθάνεσαι ξεκούραστος
•Εάν έχεις κάνει τατουάζ ή piercing να έχουν παρέλθει 4 μήνες

Από 5-9-2022 έως 30-9- 2022, επαναξιολόγηση των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Αρταίων
Ανοιχτή η διαδικασία υποβολής νέων αιτήσεων
Ο Δήμος Αρταίων ενημερώνει τους πολίτες πως από την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, το Κοινωνικό Παντοπωλείο/Παροχής Συσσιτίου και το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου θα προβούν στη διαδικασία επαναξιολόγησης των ήδη εγκεκριμένων αιτήσεων των Κοινωνικών Δομών.
Επίσης να υπενθυμίσουμε πως η διαδικασία υποβολής νέων αιτήσεων για τις Κοινωνικές Δομές του Κοινωνικού Παντοπωλείου/Παροχής Συσσιτίου και του Κοινωνικού Φαρμακείου είναι ανοιχτή και μπορεί οποιοσδήποτε επιθυμεί να ενταχθεί να καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα κριτήρια ένταξης και τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για την συμμετοχή στο Πρόγραμμα μπορείτε να ενημερωθείτε στο site του Δήμου Αρταίων www.arta.gr στο ειδικό banner (εικονίδιο) του Κοινωνικού Παντοπωλείου/Παροχής Συσσιτίου και του Κοινωνικού Φαρμακείου ή να επικοινωνήσετε με τους αρμόδιους υπαλλήλους στα τηλέφωνα 26810 24897 (e-mail: koinoniko-pantopoleio@arta.gr) για το Κοινωνικό Παντοπωλείο/Παροχή Συσσιτίου και 26810 24326 (e-mail : koinoniko-farmakeio@arta.gr) για το Κοινωνικό Φαρμακείο.

Ανακοίνωση ΜΕΤΑ-ΟΤΑ
Σε ανακοίνωση του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: «Εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΔΑΠ θα βρεθούν και φέτος δεκάδες χιλιάδες παιδιά, καθώς, αυτές οι δημοτικές δομές, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες, ενώ το ύψος του προϋπολογισμού και τα οικονομικά κριτήρια είναι τέτοια, που για τη φιλοξενία του παιδιού θα απαιτηθεί από τους γονείς η κάλυψη ενός μέρους των εξόδων, στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και στα ιδιωτικά ΚΔΑΠ, που φυτρώνουν σαν μανιτάρια τα τελευταία χρόνια, ενώ για τις δημόσιες δομές των δήμων, πολλοί δήμοι επιβάλλουν τροφεία, για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Αυτό επιβεβαιώνεται καθώς από τις 284.000 αιτήσεις που κατατέθηκαν vouchers πήραν 169.256. Αν αφαιρέσουμε τις αιτήσεις που δεν είχαν ολοκληρωμένο φάκελο θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών πάνω από 80.000 παιδιά.
Το γεγονός αυτό βέβαια δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να πανηγυρίζει λέγοντας ότι φέτος θα πάρουν vouchers περισσότερα παιδιά απ’ ό,τι πέρυσι, αδιαφορώντας πλήρως για τα παιδιά που θα μείνουν εκτός.
Η κατάσταση πρέπει ν’ αλλάξει και αυτό που κυρίως απαιτείται είναι η επιχορήγηση των Δήμων, στους οποίους, από το 2001 που πέρασαν στους δήμους, οι κρατικοί σταθμοί, δεν συνοδεύτηκε με την μεταφορά και των απαιτούμενων πόρων και τη στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό!»

Απαλλαγή μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών
Με Υπουργική Απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Υφυπουργού ορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις απαλλαγής μαθητών και μαθητριών από την ενεργό συμμετοχή στα μαθήματα της φυσικής αγωγής, της μουσικής και των θρησκευτικών.
Ειδικότερα για τα θρησκευτικά, προβλέπεται ότι:
Μαθητές / Μαθήτριες οι οποίοι/οποίες δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι (δηλαδή αλλόθρησκοι, ετερόδοξοι, άθρησκοι, άθεοι, αγνωστικιστές), δύνανται, εφόσον το επιθυμούν, να απαλλαγούν από την υποχρέωση παρακολούθησης του μαθήματος των Θρησκευτικών, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στον/στη Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας.

Επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών-Δικαιούχοι, αιτήσεις, προθεσμία
Άνοιξε την Πέμπτη 01 Σεπτεμβρίου 2022 και είναι στη διάθεση των δικαιούχων η ψηφιακή πλατφόρμα που αφορά στη χορήγηση εισοδηματικής ενίσχυσης σε οικογένειες, τουλάχιστον 2 ατόμων, που διαμένουν συνεχώς σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών.
Η ψηφιακή πλατφόρμα θα παραμείνει στη διάθεση των δικαιούχων μέχρι 30-10-2022 για την υποβολή των αιτήσεων έτους 2022.
Οι πολίτες των οποίων η αίτηση του 2021 απορρίφθηκε, πρέπει να υποβάλλουν νέα αίτηση για το έτος 2022 προκειμένου να εξεταστεί κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης.
Ο πολίτης μπορεί ηλεκτρονικά και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να ολοκληρώνει τη διαδικασία υποβολής του αιτήματός του, με τους κωδικούς του TAXIS.
Στη συνέχεια, μέσω της διαλειτουργικότητας και με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα θα πραγματοποιούνται αυτόματοι έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων του αιτούντος, ενώ στο τέλος της διαδικασίας με email ή με sms θα αποστέλλεται στον ενδιαφερόμενο η σχετική ειδοποίηση.
Η ηλεκτρονική διαδικασία λαμβάνει υπόψη της και όσους από τους πολίτες για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές πλατφόρμες. Αυτοί θα μπορούν να απευθύνονται στο ΚΕΠ της περιοχής τους, όπου διαπιστευμένοι υπάλληλοι θα αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν αντ’ αυτών το σύνολο της διαδικασίας μέχρι την οριστική κατάθεση και τη σχετική απάντηση.

Θερινό σχολείο στα Ιωάννινα με θέμα την ενέργεια
Ένα θερινό σχολείο διάρκειας 4 ημερών, το δεύτερο για φέτος, ολοκληρώθηκε στις 2 του Σεπτέμβρη στο Καλέντζι, στα Βόρεια Τζουμέρκα. Θέμα του ήταν η αναζήτηση εναλλακτικών για την επίτευξη της ενεργειακής βιωσιμότητας και αυτάρκειας. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την τοπική ερευνητική ομάδα P2P Lab και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Περίπου 30 ερευνήτριες/ες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά μέχρι την Γαλλία, το Πακιστάν και το Ιράν, αλλά και ευρύτερο ενδιαφερόμενο κοινό, συγκεντρώθηκαν στο εργαστήρι των Τζουμέικερς στο Καλέντζι. Εκεί, με την βοήθεια της ομάδας Νέα Γουινέα, συνεργάστηκαν και κατασκεύασαν μια μικρής κλίμακας ανεμογεννήτρια, ενώ επίσης εξερεύνησαν τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και της ενεργειακής φτώχειας.
Βασικό συμπέρασμα του δεύτερου σχολείου είναι ότι «οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν ένα πρώτο βήμα προς την εκδημοκρατικοποίηση της παραγωγής και διαχείρισης της ενέργειας με τελικό στόχο την βιωσιμότητα ανθρώπου και περιβάλλοντος».”