Προσοχή στις Πασχαλινές αγορές

Χρήσιμες οδηγίες από το Τμήμα ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ της Περιφέρειας

Όχι στις προμήθειες τροφίμων από ανώνυμους, άγνωστους προμηθευτές
Χρήσιμες οδηγίες για τις Πασχαλινές αγορές ανακοινώνουν η Δ/νση ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ , και το Τμήμα ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Δ/νσης ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, ενόψει των εορτών του Πάσχα και λόγω της αυξημένης ζήτησης τροφίμων ζωικής προέλευσης, και προκειμένου να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η προστασία των καταναλωτών ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τις Πασχαλινές αγορές.
Ειδικά για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, κυρίως σε ότι αφορά το κρέας και τα προϊόντα του, δίδονται αναλυτικές οδηγίες, αφού τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία , υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της παραγωγής, ενώ απαγορεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή ζώων στο στάβλο με σκοπό την εμπορία.

Σήμανση
Οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν και τη σήμανση αφού τα αμνοερίφια φέρουν σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα) και στα δύο ημιμόριά τους, ως εξής:
Τα σφάγια αμνοεριφίων που ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ, ΕΚΤΡΑΦΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΦΑΓΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ πρέπει να φέρουν σφραγίδα ωοειδούς σχήματος, χρώματος «λαμπρού κυανού», στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και σφραγίδα παραλληλόγραμμου σχήματος, χρώματος «λαμπρού κυανού» εντός της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη «ΕΛΛΑΣ» ή «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ»

Τα σφάγια αμνοεριφίων που ΕΚΤΡΑΦΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΣΦΑΓΗΚΑΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ πρέπει να φέρουν σφραγίδα σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού», στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και την ανάλογη επισήμανση (π.χ. καρτελάκι) για τη χώρα εκτροφής π.χ. Ελληνικής Εκτροφής, Ρουμάνικης Εκτροφής.
Τα σφάγια αμνοεριφίων που ΕΧΟΥΝ ΣΦΑΓΕΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ και διακινούνται προς τη χώρα μας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά ωοειδή σφραγίδα σε χρώμα επιλογής της κάθε κοινοτικής χώρας, με κωδικό σφαγείου της χώρας και διακριτικών της ΕΟΚ τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.

Τα σφάγια αμνοεριφίων που ΕΧΟΥΝ ΣΦΑΓΕΙ ΣΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ (μη κοινοτικές) και εισάγονται στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά σφραγίδα που προβλέπει η κάθε τρίτη χώρα η οποία θα είναι χρώματος καστανού.

Τα παραπροϊόντα
Το κρέας και τα παραπροϊόντα (έντερα, συκωταριές, πνεύμονες, καρδιά, νεφροί, σπλήνες) πρέπει να πωλούνται μόνο μέσα από ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και δεν εκτίθεται σε κινδύνους επιμόλυνσης.
– Η συκωταριά, η οποία δε συνοδεύει το αρνί, θα πρέπει να βρίσκεται εντός πλαστικού περιέκτη ή προσυσκευασμένη και να υπάρχει ετικέτα στην οποία θα αναγράφονται ευκρινώς τα στοιχεία της εταιρείας, ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης, η χώρα προέλευσης, οι ημερομηνίες παραγωγής και λήξης, οι ημερομηνίες ψύξης και κατάψυξης, καθώς και η θερμοκρασία συντήρησης.

– Τα κατεψυγμένα εντόσθια θα πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε καταψύκτη και να διατίθενται με τη συσκευασία τους. Η συσκευασία πρέπει να έχει τις απαραίτητες επισημάνσεις αναφορικά με την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, την επωνυμία παρασκευαστή και τον κωδικό της εγκατάστασης παραγωγής). Τα κατεψυγμένα προϊόντα απαγορεύεται να αποψύχονται και να διατίθενται ως νωπά.
– Σε όλη την διάρκεια του έτους οι λιανοπωλητές κρεοπώλες πωλούν τις συκωταριές και τα κεφαλάκια αμνοεριφίων χωριστά του κρέατος από το οποίο προέρχονται. Στην περίπτωση αυτή τα κεφαλάκια πωλούνται με το τεμάχιο και οι συκωταριές με το κιλό. Εξαίρεση γίνεται μόνο την περίοδο από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και την Κυριακή του Θωμά όπου δύναται να πωλούν αμνοερίφια μαζί με τα κεφάλια και τις συκωταριές τους.

Πινακίδες
Οι επαγγελματίες έχουν την Υποχρέωση να αναρτούν πινακίδες με τις προβλεπόμενες ενδείξεις ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν:
– Την τιμή διάθεσης του προϊόντος αλλά και την τιμή της μονάδας μέτρησης (π.χ. 5,00€/κιλό)
– Την προέλευση των προϊόντων καθώς είναι υποχρεωτική η ανάρτηση της προέλευσης για κάθε είδους κρέατα και οπωρολαχανικά.
– Την ύπαρξη αυτοκόλλητης ετικέτας κατά την ζύγιση του κρέατος η οποία αναφέρει την τιμή, την τιμή ανά κιλό, τα κιλά, την προέλευση.
– Την έκδοση αποδείξεων ταμειακής μηχανής έστω και αν η συναλλαγή πραγματοποιείται μέσω καρτών πληρωμής.
Όλες οι παραπάνω επισημάνσεις θα πρέπει να αναγράφονται στην
Ελληνική γλώσσα.

Τα αυγά
Όσον αφορά τα αυγά οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν:
-Τα αυγά πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται τόσο στη συσκευασία τους (κτηνιατρικός αριθμός έγκρισης συσκευαστηρίου αυγών) όσο και στο κέλυφος. Στο κέλυφος τίθεται σφραγίδα με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού (π.χ. 1 EL 72095).
-κωδικό χώρας παραγωγής (π.χ. EL = Ελλάδα)
-κωδικό αριθμό εκτροφής

– Όσον αφορά τις λαϊκές αγορές στις οποίες πωλούνται αυγά χύμα, πρέπει στο σημείο πώλησης να αναγράφεται η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού.
Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας των αυγών είναι 28 ημέρες όταν διατηρούνται σε δροσερό μέρος.
Προσοχή στις τοξικές βαφές αυγών . Πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο οι εγκεκριμένες και ασφαλείς βαφές που καθορίζονται από αντίστοιχη διάταξη του Κώδικα τροφίμων & ποτών.

– Για όλα τα προιόντα που διατίθενται στην κατανάλωση με οποιοδήποτε τρόπο , πρέπει να υπάρχουν πινακίδες λιανικής πώλησης στους χώρους διάθεσης, επί των οποίων αναγράφονται, η τιμή , η ονομασία , και η ποιότητα ,η σύνθεση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά όπου απαιτείται .
Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους αποφεύγοντας τις προμήθειες οποιοδήποτε τροφίμου από ανώνυμους, πλανόδιους μικροπωλητές ή άγνωστους προμηθευτές.

Η Δ/νση Κτηνιατρικής και το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού της Δ/νσης Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου συστήνει σε όλους τους καταναλωτές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν ενδείξεις και σήμανση καταλληλότητας, και επίσης πριν προβούν στην αγορά προιόντων για το πασχαλινό τραπέζι να κάνουν έρευνα αγοράς σχετικά με τις τιμές των προιόντων προκειμένου να κάνουν την καλύτερη επιλογή.