Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου ο Κώστας Πατήλας

Ποιοι εκλέχτηκαν στην Δημαρχιακή Επιτροπή

Μετά τις δημαιρεσίες στον Δήμο Αρταίων, που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 2/1/2024, νέος Πρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων εκλέχτηκε από την παράταξη του Δημάρχου Χριστόφορου Σιαφάκα, ο Κώστας Πατήλας, Αντιπρόεδρος ο Γιώργος Σιλιόγκας (παράταξη Χρ. Τσιρογιάννη) και Γραμματέας ο Νίκος Ευταξίας ( παράταξη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ).

Ο κ. Πατήλας δήλωσε για την εκλογή του “Θέλω να ευχαριστήσω κατ’ αρχάς τον Δήμαρχο Αρταίων Χριστόφορο Σιαφάκα για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου, με την τιμητική προτίμηση για τον θώκο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, επιπρόσθετα θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου έναν προς έναν, αλλά και όλους μαζί, που με τίμησαν με την ψήφο τους, ώστε να αναλάβω το αξίωμα του Προέδρου του ΔΣ Αρταίων. Υπόσχομαι ότι θα είμαι ισότιμος και ισόνομος προς όλες τις παρατάξεις και ότι ο κανονισμός θα εφαρμόζεται ισότιμα και ισόνομα προς όλους ανεξαιρέτως. Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω ότι τρέφω απεριόριστο σεβασμό προς όλους τους συναδέλφους μου, ένα στοιχείο γνώρισμα του πολιτικού πολιτισμού αλλά και κάτι που μου το επιβάλλει ο χαρακτήρας μου. Εύχομαι Καλή Χρονιά και καλή αυτοδιοικητική θητεία προς όφελος των συνδημοτών μας”.

Ο νέος Δημάρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας, χαιρέτησε την εκλογή του νέου προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου λέγοντας: “Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος και αισιόδοξος που ως Δήμαρχος θα έχω για Πρόεδρο Δ.Σ. τον κ. Κώστα Πατήλα, ως Αντιπρόεδρο τον κ. Γιώργο Σιλιόγκα και ως Γραμματέα τον κ. Νικόλαο Ευταξία. Νομίζω ότι αποτελούν εγγύηση για μία ποιοτική, δημιουργική και παραγωγική θητεία».

Δημοτική Επιτροπή
Μετά την εκλογή προεδρείου ακολούθησε η εκλογή των μελών της Δημοτικής Επιτροπής που σύμφωνα με το νέο νόμο από την 1.1.2024 ασκεί τις αρμοδιότητες της οικονομικής επιτροπής, της επιτροπής ποιότητας ζωής, καθώς και της εκτελεστικής επιτροπής, η οποία καταργείται.
Η δημοτική επιτροπή αποτελείται από τον δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν αντιδήμαρχο ως πρόεδρο και από έξι (6) μέλη αν το συμβούλιο έχει έως είκοσι εννέα (29) μέλη όπως στην περίπτωση του Δήμου Αρταίων, αποτελούμενη από 4 μέλη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου και από 2 μέλη της μειοψηφίας.
Η δημοτική επιτροπή εκλέγεται για θητεία τριάντα (30) μηνών.
Το δημοτικό συμβούλιο, μετά την εκλογή του προεδρείου εκλέγει μεταξύ των μελών του με μυστική ψηφοφορία τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της δημοτικής επιτροπής. Τα μέλη της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας εκλέγονται ξεχωριστά από τα αντίστοιχα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ενώ δεν επιτρέπεται να εκλεγεί μέλος της δημοτικής επιτροπής ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

Υποψηφιότητες
Στην προχθεσινή εκλογή της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Αρταίων από την παράταξη της πλειοψηφίας ήταν υποψήφιοι οι ΓΙΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΘΕΜΕΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΚΕΦΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΚΟΣΜΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ, ΚΟΤΣΑΡΙΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΛΥΓΟΥΡΑ ΜΑΙΡΗ, ΣΦΑΛΤΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ και ΧΑΡΑΚΛΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ.
Από την παράταξη του Χρ. Τσιρογιαννη υποψήφιοι ήταν οι ΛΙΟΝΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΚΩΛΕΤΣΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ΤΟΛΗ ΑΝΘΗ, ΧΡΗΣΤΟΥΛΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ. Από την παράταξη της ΛΑIΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ήταν υποψήφιοι οι ΚΑΛΛΩΝΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ και ΕΥΤΑΞΙΑΣ ΝΙΚΟΣ.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε τα αποτελέσματα ήταν για την παράταξη του Δημάρχου
ΓΙΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 10
ΘΕΜΕΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ 10
ΚΟΣΜΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ 10
ΣΦΑΛΤΟΥ ΧΑΡΑ 10
ΚΕΦΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 7
ΚΟΤΣΑΡΙΝΗΣ  ΜΙΧΑΗΛ 7
ΛΥΓΟΥΡΑ ΜΑΙΡΗ 7
ΧΑΡΑΚΛΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 7
*Εκλέγονται οι 4 πρώτοι

Από την παράταξη της μειοψηφίας του Χρήστου Τσιρογιάννη τα αποτελέσματα ήταν:
ΛΙΟΝΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 5
ΚΩΛΕΤΣΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ 5
ΤΟΛΗ ΑΝΘΗ 5
ΧΡΗΣΤΟΥΛΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ 5

*Εκλέγονται οι 2 πρώτοι
Οι ΚΑΛΛΩΝΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ και ΕΥΤΑΞΙΑΣ ΝΙΚΟΣ πήραν από 2 ψήφους και δεν εκλέγονται στην Δημοτική Επιτροπή.

Επομένως τη Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Αρταίων, συγκροτούν ο Δήμαρχος ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΙΑΦΑΚΑΣ, και οι ΓΙΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΘΕΜΕΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΚΟΣΜΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ, ΣΦΑΛΤΟΥ ΧΑΡΑ, ΛΙΟΝΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΚΩΛΕΤΣΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ.

Η επιτροπή στην πρώτη συνεδρίαση μετά την εκλογή της εκλέγει μεταξύ των μελών της, με φανερή ψηφοφορία, τον αντιπρόεδρο, ο οποίος προέρχεται από τη μειοψηφία. Δικαίωμα ψήφου στην περίπτωση αυτή έχει και ο πρόεδρος της επιτροπής.
7. Τα αναπληρωματικά μέλη της δημοτικής επιτροπής ανά κατηγορία (πλειοψηφίας και μειοψηφίας) αναπληρώνουν, κατά σειρά κατάταξής τους, τα τακτικά στις συνεδριάσεις της, εφόσον αυτά δεν συμμετέχουν για οποιαδήποτε λόγο.
Στην προχθεσινή διαδικασία, τα αναπληρωματικά μέλη εκλέχτηκαν κατά σειρά με κλήρωση, καθότι οι της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας έλαβαν ακριβώς τις ίδιες ψήφους.
Όταν τα μέλη της δημοτικής επιτροπής παύουν για οποιονδήποτε λόγο να είναι μέλη των αντίστοιχων δημοτικών παρατάξεων, εκπίπτουν αυτοδικαίως από τη δημοτική επιτροπή και αντικαθίστανται, σύμφωνα με τη διαδικασία του παρόντος.

Τέλος με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δύναται να ορίζεται έως ένας (1) σύμβουλος από κάθε παράταξη που δεν εκπροσωπείται στη δημοτική επιτροπή, ο οποίος μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της δημοτικής επιτροπής, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Στην περίπτωση του Δήμου Αρταίων ο Δήμαρχος Χριστόφορος Σιαφάκας, δεσμεύτηκε δημοσίως πως άμεσα θα φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να μπορούν οι ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΛΛΩΝΗΣ και ΒΑΣΩ ΑΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ, να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής.

«Θέλουμε και τις δικές σας απόψεις και τις δικές σας προτάσεις στις συνεδριάσεις της επιτροπής» είπε ο Δήμαρχος Αρταίων, απαντώντας στις αιτιάσεις των επικεφαλής της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, για το νόμο της κυβέρνησης που αφήνει εκτός της Δημοτικής Επιτροπής τις παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας στα Δημοτικά Συμβούλια.