Πρώτη ημέρα στο σχολείο στον καιρό της πανδημίας

ΚΟΥΔΟΥΝΙ με… SOS

Μάσκες και αντισηπτικά, οδηγίες και ευχές

Μαθητές, συνοδευόμενοι από τους γονείς τους, να φτάνουν στα σχολεία φορώντας τις μάσκες τους επισφραγίζουν την πρωτόγνωρη πρώτη μέρα των μαθητών στις αίθουσες. Η πανδημία έφερε νέα δεδομένα και η λειτουργία των σχολείων φέτος συμπορεύεται με τη μακρά λίστα μέτρων πρόληψης, βασικότερα εκ των οποίων –σύμφωνα με τους ειδικούς- είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο σχολαστικός καθαρισμός χεριών, αιθουσών και εξοπλισμού.
Στην Άρτα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα τόσο στην Αθμια, όσο και στην Βθμια Εκπαίδευση. Κάποια περιστατικά διαμαρτυριών, είχαν να κάνουν κυρίως με τις μάσκες, αλλά σε γενικότερο επίπεδο, η πρώτη μέρα κύλησε στα πλαίσια των οδηγιών για την πανδημία.

Η πρώτη ημέρα στο σχολείο είχε στο επίκεντρο τα μέτρα προστασίας, καθώς οι εκπαιδευτικοί είναι επιφορτισμένοι με την επεξήγηση και τη συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής, και γενικότερα των μέτρων προστασίας και πρόληψης, που έχει καθορίσει ο ΕΟΔΥ, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.
Και τούτο επειδή η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολείων, στους εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός (όπως π.χ. κατά την προσέλευση και αποχώρηση από το σχολείο ή στα κυλικεία), στα μέσα μεταφοράς μαθητών, καθώς επίσης κατά την περίοδο προσαρμογής στο Νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).
Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), οι οδηγίες είναι να μην του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και θα λαμβάνει απουσία.

Εφόσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους κηδεμόνες του. Κατά την άφιξη των κηδεμόνων, η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα επισημαίνονται προς τους γονείς και τον μαθητή η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.
Διαφορετική αντιμετώπιση θα υπάρχει στις μικρές ηλικίες, μέχρι 10 ετών, αφού στους μαθητές του Νηπιαγωγείου και των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση μάσκας.
Στο σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνεται, ως είθισται, η ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς, με εξαίρεση φυσικά τα νηπιαγωγεία.
Ιδιαίτερα για τα δημοτικά, προβλέπεται και η διανομή των ατομικών δοχείων νερού (παγουριών) ανά μαθητή και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο.

Χρήστος Τσιρογιάννης σε Εκπαιδευτική Κοινότητα: « Ο Δήμος είναι εδώ και για τα εύκολα και για τα δύσκολα»
Ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι παρέστησαν σήμερα στον Αγιασμό που τελέστηκε, σε διάφορα σχολεία της πόλης μας.
Από το 7ο Δημοτικό Σχολείο, το 3ο Γυμνάσιο και Λύκειο όπου και παρέστη, ο Δήμαρχος Αρταίων δήλωσε:
«Ξέρουμε όλοι ότι αυτή η χρονιά θα είναι διαφορετική. Όμως ως Δημοτική Αρχή έχουμε αποδείξει ότι είμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας και στα εύκολα και στα δύσκολα. Τα σχολεία μας είναι έτοιμα, έχουν γίνει εργασίες βελτίωσης των υποδομών από το καλοκαίρι ήδη, οι μάσκες και τα άλλα υλικά έχουν ήδη διανεμηθεί. Όμως, ως Δήμος έχουμε φροντίσει να έχουμε και δικό μας υγειονομικό υλικό (μάσκες) προς διάθεση στους μαθητές μας, αν παραστεί ανάγκη. Όπως περάσαμε την πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης μαζί – Δήμος και Πολίτες- έτσι μαζί θα είμαστε και τώρα. Στα σχολεία του Δήμου μας υπηρετούν άξιοι εκπαιδευτικοί, τους οποίους και ευχαριστώ για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν και την άριστη συνεργασία που έχουν με τον Δήμο μας. Εύχομαι σε εκείνους καλή δύναμη και στους μαθητές καλή σχολική χρονιά και καλή πρόοδο. Επαναλαμβάνω ότι ο Δήμος είναι εδώ. Όποιο σχολείο, μαθητής, γονέας, εκπαιδευτικός, χρειάζεται το οτιδήποτε, να απευθυνθεί στον Δήμο μας».

Οι επισκέψεις των μελών της Δημοτικής Αρχής:
Σε σχολεία του Δήμου παρέστησαν όλα τα μέλη της Δημοτικής Αρχής. Ο Κώστας Χαρακλιάς, παρέστη στο 2ο και στο 7ο Δημοτικό Σχολείο, ο Χριστόφορος Σιαφάκας έδωσε το «παρών» στο 6ο Δημοτικό και στο 5ο Γυμνάσιο, ο Μιχάλης Κοτσαρίνης, στο Γυμνάσιο – Λύκειο Ανέζας, ο Νίκος Λιόντος στο 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο, ο Παντελής Κωλέτσος στο Δημοτικό Σχολείο Καλοβάτου και στο Νηπιαγωγείο Χαλκιάδων, ο Γιώργος Πανέτας στο Δημοτικό και Γυμνάσιο Γραμμενίτσας, ο Γιώργος Μπουκουβάλας στο Δημοτικό Καμπής και στο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Αμμοτόπου. Ο Σωτήρης Χρηστούλης στο 4ο Δημοτικό, και ο Παναγιώτης Γαλάνης, στο 7ο Δημοτικό και στο 3ο Νηπιαγωγείο. Ο Δημήτρης Ευαγγέλου το απόγευμα θα παραστεί στον Αγιασμό του Εσπερινού Σχολείου Άρτας.

Επίσκεψη του βουλευτή ΚΙΝΑΛ Χρήστου Γκόκα σε σχολεία της Άρτας
Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της νέας σχολικής χρονιάς, ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Χρήστος Γκόκας επισκέφθηκε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας και παραβρέθηκε στους Αγιασμούς του Γυμνασίου- Λυκείου Κομποτίου, του Ειδικού Σχολείου και του 6θέσιου Δημοτικού Σχολείου στην Ελεούσα, του 3ου Γυμνασίου –Λυκείου Άρτας και του 7ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας.
Ο κ. Γκόκας ευχήθηκε στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς Καλή και Δημιουργική Σχολική Χρονιά, με υγεία και επιτυχία στους στόχους που έχει ο κάθε μαθητής. Επίσης, είχε συζήτηση και ενημέρωση για τα γενικότερα, αλλά και τα ειδικότερα προβλήματα του χώρου της εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτών των επισκέψεων και με αφορμή την έναρξη της νέας Σχολικής Χρονιάς, ο κ. Γκόκας, έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Αρχίζει σήμερα μια καινούργια, διαφορετική Εκπαιδευτική Περίοδος. Εύχομαι κατ’ αρχήν Καλή Σχολική Χρονιά για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Με υγεία για όλους, μαθητές, εκπαιδευτικούς, και γονείς των μαθητών που σε δύσκολους καιρούς καλούνται να στηρίξουν την πρόοδο και το μέλλον των παιδιών τους. Εύχομαι να είναι μια δημιουργική Χρονιά.
Εύχομαι καλή πρόοδο και επιτυχίες στους στόχους κάθε μαθητή.
Εύχομαι μετά από αρκετούς μήνες να υπάρξει η δυνατότητα μιας όσο γίνεται ομαλής λειτουργίας των σχολείων και της εκπαίδευσης.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στο χώρο της εκπαίδευσης ήταν πολλές και δυσμενείς, ιδιαίτερα για τους μαθητές, αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.
Από το αρμόδιο Υπουργείο όμως και την Κυβέρνηση, μέσα από τον εφησυχασμό, την αδράνεια και την ανικανότητα κάθε άλλο παρά επαρκής και σωστή προετοιμασία υπάρχει.
Η καινούργια σχολική χρονιά αρχίζει με πολλές εκκρεμότητες, με πολλά προβλήματα τα οποία από την πλευρά μας, ως Κίνημα Αλλαγής, έχουμε επισημάνει και έχουμε καταθέσει σχετικές προτάσεις.

Η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου είναι φανερή και η απουσία συνεννόησης με την εκπαιδευτική κοινότητα χαρακτηριστική.
Το Υπουργείο και η Κυβέρνηση πρέπει να αλλάξουν τακτική και από το βλέποντας και κάνοντας να προχωρήσουν άμεσα στα απαραίτητα μέτρα, όχι οριζόντια μέτρα, αλλά με ευελιξία, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χώρων εκπαίδευσης, των απαραίτητων αποστάσεων και του προσωπικού που πρέπει να προσληφθεί. Για να τηρούνται στην πράξη οι αποστάσεις με ολιγομελή τμήματα. Όπως επίσης μέτρα για υγειονομικούς ελέγχους και τεστ.
Η κατάσταση και οι συνθήκες που αρχίζει η σχολική περίοδος πρέπει να διορθωθούν άμεσα.
Επίσης είναι απαραίτητο από όλες τις πλευρές να στηριχτεί η τήρηση των κανόνων υγιεινής, με τη χρήση της μάσκας, την ατομική και γενική καθαριότητα.
Σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, αγνοώντας τις επικίνδυνες για την υγεία θεωρίες που κυκλοφορούν. Μας ενδιαφέρει η ασφάλεια για όλους.

Η υπευθυνότητα και η συνεργασία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, είναι απαραίτητη για να καλύψει και τις αδυναμίες από την ανευθυνότητα του αρμόδιου Υπουργείου και της Κυβέρνησης, όπως φαίνεται και μέσα από τις αντιφάσεις τους, κυρίως με όσα κατά καιρούς έχουν δηλώσει.
Εύχομαι τελικά, έστω και τώρα να γίνουν αυτά που πρέπει και να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας και την εκπαιδευτική κοινότητα να έχουν μια καλή, γόνιμη και ομαλή σχολική χρονιά.»

Ευχές του Δ.Σ. του Συλλόγου για τη σχολική χρονιά
Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει , ένας νέος δημιουργικός κύκλος γεμάτος όνειρα, ελπίδες, χαμόγελα.
Η νέα κατάσταση είναι μία ιδιαίτερα απαιτητική και απρόβλεπτη χρονιά γι’ αυτό θα πρέπει να εξοπλίζει τον καθένα μας με δύναμη και επιμονή.
Ευχόμαστε σε όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές καλή πρόοδο, υγεία και δύναμη στη νέα χρονιά που ξεκινά
Ευχόμαστε υγεία , υπομονή και ψυχική δύναμη στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς και κηδεμόνες, που είναι οι πολύτιμοι συμπαραστάτες στον αγώνα των παιδιών.
Καλή, εποικοδομητική και δημιουργική σχολική χρονιά .

Μήνυμα Δημάρχου Ζηρού για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, προέβη στο ακόλουθο μήνυμα: «Το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020, παραλήφθηκε και βρίσκεται ήδη στα Σχολεία του Δήμου μας η πρώτη παρτίδα μασκών προκειμένου αύριο, ημέρα έναρξης της νέας σχολικής περιόδου, να διανεμηθούν στους μαθητές. Ειδικότερα τη φετινή χρονιά μαζί με την απόκτηση πολύτιμων γνώσεων από τις μαθήτριες και τους μαθητές, προέχει η πρόληψη και η ασφάλεια της υγείας. Για το λόγο αυτό θέλω να ζητήσω να τηρούμε όλοι τα μέτρα που εξασφαλίζουν την προστασία τηςυγείας μας, των ανθρώπων που αγαπάμε και πολύ περισσότερο των συνανθρώπων μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι αυτή η χρονιά, είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, γεμάτη από πολλές και δύσκολες προκλήσεις. Οι μαθήτριες και οι μαθητές, η νέα μας γενιά, να μην εγκλωβίζεται στο πρόσκαιρο αλλά να κοιτάζει καθαρά το μέλλον.Η σκιά της πανδημίας δεν πρέπει, ούτε να σταθεί εμπόδιο, αλλά ούτε να επισκιάσει τις προσπάθειες και τα όνειρά σας. Αντίθετα πρέπει να σας οπλίσει με περισσότερη δύναμη, αισιοδοξία και επιμονή, ώστε να προχωρήσετε το ταξίδι στη γνώση μένοντας εστιασμένοι στα όνειρά σας. Εμείς, ως δημοτική αρχή θα βρισκόμαστε διαρκώς στο πλευρό σας για να συνδράμουμε σε ότι ανάγκες προκύψουν.

Στους εκπαιδευτικούς εύχομαι, καλή επιτυχία στον απαιτητικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν με στόχο την πρόοδο των μαθητών, που αποτελούν την ελπίδας μας για το αύριο του τόπου. Στους γονείς εύχομαι δύναμη και αντοχή για να αντεπεξέλθουν με επάρκεια στο δύσκολο έργο τους.
Σε όλες και όλους εύχομαι μία ασφαλή και δημιουργική σχολική χρονιά με υγεία και πρόοδο!».