Ραντεβού…(με ΚΑΔ 56-10) στα Τσιπουράδικα!
Στον «Γολγοθά» των προετοιμασιών για την επαναλειτουργία της εστίασης
Ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να σερβίρουν και να πωλούν ποτά
Έντονη είναι η δραστηριότητα στα καταστήματα της εστίασης αυτές τις ημέρες, μετά από τόσους μήνες lockdown. Τραπεζάκια και καρέκλες έξω, ανοιχτές πόρτες και παράθυρα, λάστιχα με νερό και σκούπες, είναι οι εικόνες στα καφε, μπαρ, αναψυκτήρια και ταβέρνες στη πόλη και τα περίχωρα.
Η εστίαση βιώνει τον δικό της «Γολγοθά» προετοιμαζόμενη για το άνοιγμα στις 3 Μαϊου τη Δευτέρα του Πάσχα.
Όμως το άνοιγμα αυτό έχει και τα «αγκάθια» που είναι οι δυσκολίες για την τροφοδοσία Μεγαλοβδομαδιάτικα, μέχρι και την αναμενόμενη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Μια ακόμη όμως εστία έντασης, αποτελεί η εξαίρεση από το άνοιγμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 56.30.10.04.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στο in.gr, ο λόγος είναι ότι με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, ο ΚΑΔ 56.30.10.04, ήτοι τα καφέ μπαρ, εξαιρούνται από την επανεκκίνηση της εστίασης στις 3 Μαΐου!
Το γεγονός αυτό έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών, επειδή όπως λέγεται η εξαίρεση αυτή γίνεται προκειμένου να μην λειτουργήσουν τα κέντρα διασκέδασης.
Όπως λένε επαγγελματίες του κλάδου, ο πιο συχνός κύριος ΚΑΔ των καφέ –εστιατορίων έμεινε εκτός μην μπορώντας να δουλέψουν ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους. Την ίδια στιγμή όμως, μια καφετέρια με ΚΑΔ 56.30.10.07 μπορεί να σερβίρει το βράδυ ποτά, λειτουργώντας ως μπαρ. Επίσης μια ταβέρνα με κύριο ΚΑΔ 56.10 μπορεί να σερβίρει ποτά, όπως και τα μεζεδοπωλεία, τα ουζερί, τα ζυθοπωλεία κ.λπ., όχι όμως ο συγκεκριμένος ΚΑΔ, μόνο λόγω της λέξης «μπαρ».
Η πρωτοβουλία Estiasi Greece
Τo θέμα των αποκλεισμών που δημιουργεί το κριτήριο των ΚΑΔ θέτει και η πρωτοβουλία Estiasi Greece σε σχετική ανακοίνωσή της.
Τα μέλη της «Πρωτοβουλία Estiasi Greece» σε ανακοίνωση τους, θέτουν τρία ζητήματα λειτουργίας της εστίασης με αφορμή την επανέναρξη της δραστηριότητας στις 3 Μαΐου:
-Για την αδειοδότηση κοινόχρηστων χώρων σημειώνεται από την Πρωτοβουλία, ότι επιβάλλεται νομοθετική παρέμβαση από το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεννόηση με τους δήμους, προκειμένου να δοθεί παράταση στις άδειες του 2020 μέχρι τέλος Μαΐου, ώστε να υπάρξει εύλογο διάστημα έκδοσης των αδειών του 2021.
-Για την εξαίρεση των ΚΑΔ 56.30.10.04 για την επαναλειτουργία σε εξωτερικούς χώρους τονίζεται στην ανακοίνωση, ότι η εξαίρεση αυτή «εγείρει ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λειτουργούν με βάση τις άδειες τους και όχι τους ΚΑΔ, οι οποίοι επελέγησαν για τυπικούς φορολογικούς λόγους. Έτσι, θα έχουμε σε γειτονικά καταστήματα σερβίρισμα ποτών σε όσους έχουν ΚΑΔ 56.10 και απαγόρευση σε όσους έχουν ΚΑΔ 56.30».
-Επίσης ζητούν διευκρινίσεις αναφορικά με τους ημιυπαίθριους καθώς μια παράταση ωραρίου έως τις 12 τα μεσάνυχτα.
Να σημειωθεί επίσης πως η πρωτοβουλία Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης σε επιστολή που απέστειλε στον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη θέτει θέμα νόθευσης του ανταγωνισμού, ενώ το ίδιο αναφέρει και η Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης επισημαίνοντας ότι «θα έχουμε σε γειτονικά καταστήματα σερβίρισμα ποτών σε όσους έχουν 56.10 και απαγόρευση σε όσους έχουν 56.30».
Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τη Μεγάλη Πέμπτη, θα υπάρξουν οι απαραίτητες διευκρινήσεις, όμως όπως ανακοινώθηκε σε πρώτη φάση, θα ανοίξουν μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν ως κύριο έναν από τους εξής ΚΑΔ:
56.10 (εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία κ.λπ.)
56.30.10.03 (αναψυκτήρια)
56.30.10.06 (καφενεία χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια)
56.30.10.03 (αναψυκτήρια)
56.30.10.07 (καφετέριες)
56.30.10.14 (παραδοσιακά καφενεία).
Δεν θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις με κύριο ΚΑΔ:
56.21 (δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις – catering) και
56.30 (υπηρεσίες ποτών – bar)
Θα πρέπει να πιστοποιείται από το Taxis ότι ο ΚΑΔ με βάση τον οποίο θα λειτουργεί κάθε επιχείρηση, αποτελεί την κύρια δραστηριότητα πριν την 1η Μαρτίου 2020.
Ωράριο
Ένα ακόμη «αγκάθι» είναι τα τραπεζοκαθίσματα θα τοποθετηθούν μόνο σε εξωτερικούς χώρους, υπαίθριους και ημιυπαίθριους με πρόβλεψη για τη χρήση τμήματος πεζοδρομίου και πλατειών όπου είναι εφικτό, όμως απαγορεύεται η χρήση ημιυπαίθριων στεγασμένων χώρων (π.χ. μπροστά σε τζαμαρίες ή ανοίγματα), όπως ίσχυε πέρυσι.
Τέλος, στο νέο κανονιστικό πλαίσιο «αγκάθι» είναι και το ωράριο. Τα καταστήματα θα λειτουργούν έως τις 11 το βράδυ, ενώ θα μπορούν να ανοίγουν ξανά μετά τις 5 το πρωί. Κατά το διάστημα που τα μαγαζιά θα παραμένουν κλειστά, θα απαγορεύεται η εκτέλεση παραγγελιών take away. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν την υπηρεσία delivery, με εξαίρεση τη διανομή αλκοολούχων ποτών (μπίρα, κρασί, αποστάγματα) ή cocktail.
Σημειώνεται πως από Μεγάλη Δευτέρα, βρίσκονται σε ισχύ τα νέα μέτρα, στα οποία περιλαμβάνεται ο τρόπος λειτουργίας των εκκλησιών.
Κατά τη διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, προβλέπεται:
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους.
-Υποχρεωτική πραγματοποίηση τεστ για ιερείς και λοιπό προσωπικό.
Όσον αφορά τις ώρες των Ιερών Ακολουθιών, προβλέπονται ως εξής:
-Κυριακή των Βαΐων έως Μεγάλη Τετάρτη: 18:30
-Μεγάλη Πέμπτη: 17:30
-Μεγάλη Παρασκευή: 18:00
-Μεγάλο Σάββατο: 21:00
-Κυριακή του Πάσχα: 18:30
Η λειτουργία της Ανάστασης θα γίνει στις 21:00 και σε εξωτερικούς χώρους, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς πομπή πιστών, και το προσκύνημα εκτός του ναού.