ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Νοσοκομείο Άρτας ώρα μηδέν

Σε ανακοίνωση της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ αναφέρονται τα εξής σε σχέση με το Νοσοκομείο Άρτας:
Την Τρίτη 3 Οκτώβρη 2023, επισκεφθήκαμε το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας. Είχε προηγηθεί επίσκεψη μας στο Κέντρο Υγείας Άρτας, στο ΚΕΦΙΑΠ και στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που στεγάζονται στο κτήριο του παλιού Νοσοκομείου.
Η πραγματικότητα που συναντήσαμε σε όλες τις δομές του ΕΣΥ ξεπερνάει κυκλικούς κόμβους και ενεργειακές αναβαθμίσεις. Επιβάλλεται άμεσα κινητοποίηση και εγρήγορση όλων των κοινωνικών δυνάμεων προκειμένου να σωθεί ότι μπορεί (αν μπορεί) να σωθεί.
Επί πολλά χρόνια πριν οι εργαζόμενοι και τα συνδικαλιστικά τους όργανα, ενημερώνουν για την φθίνουσα πορεία των δομών υγείας, με ένταση και με κινητοποιήσεις, αλλά χαρακτηρίζονταν από τους παροικούντες ως το λιγότερο «υπερβολικοί».

Το Νοσοκομείο της πόλης πλέον καταρρέει. Με βάση τις ανακοινώσεις των εργαζομένων αλλά και την ενημέρωση που είχαμε σήμερα, τα δεδομένα έχουν ως εξής:
• Ακτινοδιαγνωστικό: πλέον θα λειτουργεί με ένα μόνιμο γιατρό του ΕΣΥ, γεγονός που καθιστά την λειτουργία όλου του Νοσοκομείου επισφαλή εώς αδύνατη. Όλο το καλοκαίρι το λειτούργησε με 2 μόνιμους γιατρούς, κάνοντας 13 και 14 εφημερίες ο καθένας καλύπτοντας και όλη την πρωινή λειτουργία του τμήματος. Οι κενές μέρες των εφημεριών καλύπτονται από εξωτερικά ιδιωτικά εργαστήρια.
• Χειρουργική κλινική:λειτουργεί στα όρια μετά από συνταξιοδοτήσεις γιατρών και χωρίς ειδικευόμενους από τον Μάιο του 2023.
• Παθολογική κλινική: είναι ζήτημα χρόνου να μην μπορεί πια να ανταπεξέλθει στις ανάγκες καθώς οι αυξημένες απαιτήσεις νοσηλείας (μ.ο. 60 νοσηλευόμενοι/μέρα, οι ελλείψεις σε ειδικευόμενους και υποδομές, εξαναγκάζουν τους γιατρούς σε παραίτηση μην αντέχοντας τις συνθήκες υπερεφημεύρευσης και εξάντλησης.
• Πνευμονολογική κλινική: η μόνη στην ευρύτερη περιοχή εκτός από την αντίστοιχη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, καλύπτει Λευκάδα, Πρέβεζα , Αιτωλοακαρνανία, για χρόνια με 3 πνευμονολόγους, χωρίς ειδικευόμενους και αδυναμία κατάρτισης ασφαλών μηνιαίων προγραμμάτων εφημέρευσης.
• Μονάδα Τεχνητού Νεφρού: λειτουργεί με 2 γιατρούς εδώ και χρόνια.
• Ψυχιατρική κλινική: έμεινε πλέον με 3 ειδικούς γιατρούς με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την λειτουργία της
• Τμήμα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας: εκτός λειτουργίας εδώ και περισσότερο από 2 χρόνια λόγω έλλειψης προσωπικού

Πριν περίπου 12 μήνες σαν παράταξη θέσαμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η Δημοτική Αρχή που τότε ήταν «ενιαία» και «ενωμένη», η περίφημη «Εθνική Άρτας» και ο κ. Τσιρογιάννης, το μόνο που επέλεξε ήταν να στείλει τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συνεδρίασης ενημερώνοντας το Υπουργείο Υγείας, ενώ σήμερα δηλώνει ότι «κάνει έργο» για το Νοσοκομείο καθώς θα φτιάξει κυκλικό κόμβο στην είσοδο του. Ταυτόχρονα η μόνη άλλη φορά που οι δομές του ΕΣΥ απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν για να συζητηθεί το θέμα της παραχώρησης του παρκινγκ του παλιού Νοσοκομείου στο Δήμο για χρήση. Και μέχρι εκεί.
Εμείς δηλώνουμε απερίφραστα ότι είμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο και στις δομές της Πρωτοβάθμιας του νομού. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να μην διαλυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ζητάμε μαζί με τους εργαζόμενους:
• Άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων.
• Προσλήψεις άμεσα με τα τυπικά προσόντα γιατρών και κίνητρα για στελέχωση των νοσοκομείων της περιφέρειας.
• Μονιμοποίηση επικουρικών και συμβασιούχων.
• Αυξήσεις των δαπανών για την υγεία
• Δημόσιο σύστημα υγείας σύγχρονο, αξιόπιστο, προσβάσιμο δωρεάν για όλους.
Θα πρωτοστατήσουμε μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο και θα απαιτήσουμε, θα συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις, θα μπούμε μπροστά στην πύλη και μαζί στην πορεία των εργαζόμενων του νοσοκομείου για να μην κλείσει το νοσοκομείο, για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας με δημόσιο χαρακτήρα, για να μην μειωθεί η δραστηριότητα των δομών υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Θα μπούμε μπροστά για τις ανάγκες των ανθρώπων.