Ρυθμίστηκε η καταβολή των παλαιών δεδουλευμένων των καθαριστριών

Τον Αύγουστο του 2023 η οριστική εξόφληση

Κοινή δήλωση τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης

Μετά τον επεισοδιακό τρόπο, που αντιμετωπίστηκε το μπλόκο στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, από τις απλήρωτες σχολικές καθαρίστριες του Δήμου Αρταίων, οριστική λύση για την καταβολή των δεδουλευμένων παλαιών ετών των καθαριστριών, με άμεση εφαρμογή στις 30 Νοεμβρίου, αποφάσισε η Δημοτική Αρχή στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με ανακοίνωση από τη Δημοτική Αρχή, αναφέρονται τα εξής: «Σε συνέχεια της δέσμευσης της Δημοτικής Αρχής, που είχε ήδη ανακοινωθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης Σεπτεμβρίου, ρυθμίστηκε χθες και ο τρόπος καταβολής των δεδουλευμένων παλαιότερων ετών, για τις καθαρίστριες. Είχαν προηγηθεί τελεσίδικες αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων.
Ειδικότερα, στο (προ)χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, αποφασίστηκε η καταβολή σε τρεις (3) δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλετε μαζί με όλους τους τόκους.

Έτσι στις 30 Νοεμβρίου θα καταβληθεί η πρώτη δόση, ποσού 53.000, ακολουθεί η δεύτερη δόση και το 1/3 του κεφαλαίου μέχρι τις 30 Απριλίου και η τρίτη δόση στις 30 Αυγούστου 2023.
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Χρ. Σιαφάκας, στην τοποθέτησή του ανέφερε «Η πρόταση μας ήταν ίδια με την αρχική μας εισήγηση για το θέμα της εξόφλησης των δεδουλευμένων. Ήταν μια πάλαια οφειλή πριν το 2010 που ο Δήμος μας μερίμνησε και τακτοποίησε δαπανώντας συνολικά 123.000 αποκλειστικά από δημοτικούς πόρους».
Ο Δήμαρχος, Χρήστος Τσιρογιάννης, αναφερόμενος στο θέμα τόνισε: « Οι καθαρίστριες, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, έχουν αναφαίρετα δικαιώματα. Εμείς ούτε τα υποτιμάμε, ούτε κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε. Άλλοι είναι αυτοί που ενώ δημιούργησαν χρέη, σήμερα παριστάνουν ότι είναι στο πλευρό τους. Άλλοι είναι αυτοί που επί χρόνια δεν βρήκαν να πουν ούτε μια λέξη μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια και ξαφνικά θυμήθηκαν ότι υπάρχουν οι καθαρίστριες. Έχει και λαϊκισμός τα όρια του.
Από εκεί και πέρα, όταν μια απόφαση φτάνει στο εφετείο είναι ο νόμος του κράτους που αποφασίζει τι θα γίνει και όχι του κάθε δήμαρχου. Είναι δικαίωμα αυτών των ανθρώπων και είναι υποχρέωση των Δήμων να πληρώσουν όσο παλιές και αν είναι οι οφειλές. Είναι χαρακτηριστικό πως έχουμε βρει οφειλές ακόμη και από το 1998. Όμως θα βρούμε τον τρόπο να εξοφληθούν όλοι μέχρι το τέλος του έτους».

Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος
Σε κοινή Δήλωση για το θέμα της αποπληρωμής των σχολικών καθαριστριών του Δήμου Αρταίων εκ μέρους των τριών παρατάξεων, Γέφυρα στο Μέλλον, Δημοτική Αναγέννηση και Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή με τίτλο «Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος», αναφέρονται τα εξής: «Μετά τις κινητοποιήσεις, τις παρεμβάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια, τις ανακοινώσεις του συνόλου των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι σχολικές καθαρίστριες του Δήμου Αρταίων, χθες βράδυ, 7 Νοέμβρη 2022, δικαιώθηκαν, έστω και 9 μήνες μετά.
Η Δημοτική Αρχή, υπό την πίεση όλων και κυρίως των εργαζόμενων, αναγκάστηκε και σταμάτησε τον εμπαιγμό. Έτσι έφερε έκτακτο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με αντίστοιχη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για αποπληρωμή της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης που αναγνωρίζει την εργατική διαφορά υπέρ των εργαζομένων σχολικών καθαριστριών, σε τρεις δόσεις με την πρώτη να πληρώνεται μέχρι 30/11/2022. Πρόταση την οποία αποδέχτηκαν οι εργαζόμενες και κατόπιν και το Δημοτικό Συμβούλιο.
Από την αρχή σαν Δημοτικές Παρατάξεις σταθήκαμε στο πλευρό των εργαζόμενων και είμαστε περήφανοι για την στάση τους και τον αγώνα τους. Μόνο έτσι, με αγώνα και διεκδικήσεις, έρχονται νίκες!»