Σε ηλεκτρονική λειτουργία για πρώτη φορά τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής – νέα υπηρεσία του ΤΕΕ

Μια ακόμη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία προς μηχανικούς και δημόσιες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών ξεκίνησε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα e-adeies. Σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και ειδικότερα τη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική υποβολή φακέλων προς τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής μέσω του «e-Άδειες», ενώ παράλληλα το ΥΠΕΝ φροντίζει ώστε τα νέα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής που προοδευτικά συγκροτούνται να συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:
«Το ΤΕΕ μέσα από το e-adeies, το πρώτο ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα που εξυπηρετεί το σύνολο μιας αδειοδότησης στη δημόσια διοίκηση, εξυπηρετεί πλέον εκτός από την έκδοση οικοδομικών αδειών και τη λειτουργία σημαντικών οργάνων, όπως τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, σε όλη τη χώρα.
Οι αιτήσεις για έλεγχο από τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής θα γίνονται ηλεκτρονικά, ελέγχονται από τις υπηρεσίες, θα ζητούνται διευκρινίσεις ή επιπλέον στοιχεία, θα διαμοιράζονται στους εμπλεκομένους, θα εγκρίνονται ή θα απορρίπτονται εν τέλει, μετά από τηλεδιασκέψεις των μελών των συλλογικών οργάνων, και όλα αυτά ηλεκτρονικά, από απόσταση.

Η συνδυασμένη αυτή ηλεκτρονική λειτουργία του e-adeies με τηλεδιάσκεψεις, θα διασφαλίσει αφενός ταχύτερη λειτουργία, καθώς δεν θα χάνεται πολύτιμος χρόνος στη μεταφορά φυσικών φακέλων και στη διεκπεραίωση εγγράφων. Αφετέρου θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους, καθώς επιπλέον του χρόνου, οι εμπλεκόμενοι θα εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως, κάτι που κυρίως για τις νησιωτικές περιοχές ή άλλες απομακρυσμένες από τα διοικητικά κέντρα περιοχές ήταν αναγκαίο και καθυστέρησε ήδη πολύ. Ταυτόχρονα διασφαλίζεται η έγκαιρη και συνεχής ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων για όλα τα στάδια και όλες τις λεπτομέρειες, καθώς οι μηχανικοί που χειρίζονται τις υποθέσεις, αλλά και οι υπάλληλοι και τα αρμόδια στελέχη, στη βάση των δικαιωμάτων πρόσβασης που τους αντιστοιχούν, έχουν πρόσβαση και έλεγχο όλων των βημάτων.

Μπορεί η κρίση του κορωνοϊού να δυσκολεύει τη δουλειά όλων μας, αλλά το ΤΕΕ, δίπλα στην Πολιτεία, αναπτύσσει δράσεις και εργαλεία που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη ήδη από τώρα και την οικονομία ισχυρότερη μόλις περάσουμε την κρίση.»